De meest voorkomende zaken van een advocaat

15 april 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

In ons land worden jaarlijks ongeveer anderhalf miljoen rechtszaken gevoerd. Om wat voor zaken gaat het hierbij? En wat is de rol van de advocaat?

Wanneer mensen het woord rechtszaak horen, denken ze al gauw aan spraakmakende criminele zaken. En terwijl deze mogelijk het meest tot de verbeelding spreken en tevens vaak zeer complex zijn, vormen deze zaken echter slechts het topje van de ijsberg. De Raad voor de rechtspraak behandelt in totaal meer dan 1,4 miljoen zaken per jaar, goed voor een totale waarde van €28 miljard.

Bij dit getal zijn ook zogenoemde familiezaken inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin de familie van een patiënt van mening is dat iemand moet worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ook in dergelijke gevallen wordt zo’n casus (in bepaalde gevallen) eerst aan een rechter voorgelegd.De meest voorkomende zaken van een advocaat

Of denk bijvoorbeeld aan de vele echtscheidingszaken waarover de rechter zich moet uitspreken. Bijna 40% van de huwelijken eindigde de afgelopen jaren in een echtscheiding, terwijl dat percentage in de jaren 70 nog op zo’n 15% lag. Sinds midden jaren 90 schommelt het aantal huwelijken dat in een echtscheiding eindigt rond de 10 per 1.000. In 2019 strandden 8,9 van de 1.000 huwelijken.

Hoelang een rechtszaak duurt hangt van de situatie af. Sommige zaken kunnen vlot verlopen en zijn eigenlijk slechts een formaliteit, terwijl andere heel complex kunnen zijn en soms maanden of zelfs jaren in beslag nemen.

De rol van de advocaat

Door de uiteenlopende soorten zaken die behandeld worden is ook het werk van een advocaat heel divers. Deze heeft de taak om de belangen te verdedigen van diegene die haar of zijn hulp heeft ingeschakeld. Volgens de laatste schatting van de Nederlandse Orde van Advocaten telt ons land tegenwoordig ongeveer 18.000 advocaten.

Vanzelfsprekend moet de advocaat zuiver handelen, wat inhoudt dat het niet is toegestaan om tegenstrijdige belangen te behartigen. Simpel gezegd mag de advocaat niet tegelijkertijd twee partijen verdedigen die met elkaar in de clinch liggen.

Dat zou ook niet logisch zijn, want het maakt het werk van de advocaat onmogelijk en ongeloofwaardig. Dit in tegenstelling tot een notaris, een jurist die onpartijdig is en voor twee partijen met tegengestelde belangen werkzaam kan zijn.

Specialisatie

Omdat de rechtspraak nogal veelomvattend is, kiezen veel advocaten ervoor om zich te specialiseren. Sowieso dient een advocaat eerst een universitaire studie te volgen. Daarna moet hij of zij door een rechtbank officieel beëdigd worden. Pas na drie jaar mag de advocaat zelfstandig aan de slag gaan.

Tot die tijd is hij of zij advocaat-stagiair, waarbij de advocaat onder begeleiding van een ervaren collega werkt. Voorbeelden van specialisaties waarvoor een advocaat kan kiezen zijn strafrecht, familierecht, arbeidsrecht, bestuursrecht en vastgoedrecht. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Wat doet een advocaat precies? In de kern draait het om het toepassen van het juridische recht, waarbij het bereiken van een zo goed mogelijk resultaat voor de opdrachtgever het primaire doel is. Daarnaast is een advocaat verantwoordelijk voor het voeren van de correspondentie namens die cliënt met de tegenpartij, het onderhouden van communicatiestromen en indien een gang naar de rechter plaatsvindt, het vertegenwoordigen van de cliënt in de rechtszaak.

De werkzaamheden van een advocaat kunnen per regio verschillend zijn. Als een advocaat Rotterdam als werkgebied heeft, zal het type zaken wellicht anders zijn dan bij een collega in Arnhem. Sommige advocaten zijn bovendien gespecialiseerd in internationaal recht, terwijl anderen zich juist focussen op het Nederlandse recht.