Cegeka Data Solutions: Vóór 2025 bij top vijf dataspecialisten

26 april 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vorige maand is Cegeka Data Solutions van start gegaan. De kern van de nieuwe praktijk wordt gevormd door het team van het voormalige Finavista, dat vorig jaar werd overgenomen door Cegeka. Directeur Marcel Schenk en commercieel directeur Raimond Joosten vertellen over de kracht en de ambities van de nieuwe praktijk.

Met de start van Cegeka Data Solutions is de integratie van Finavista in Cegeka officieel voltooid. Marcel Schenk, die achttien jaar geleden aan de wieg stond van Finavista, blikt tevreden terug op de fusie: “Het is een goed teken dat niemand van de oorspronkelijke medewerkers na de overname is vertrokken. We zitten hier op onze plek.”

Zoals de naam doet vermoeden, helpt het nieuwgevormde Cegeka Data Solutions opdrachtgevers met de vele facetten van datagedreven werken. Schenk stelt dat de digitale transformatie die zovele bedrijven momenteel ondergaan “in de kern datagedreven” is en dat Cegeka zijn klanten alle benodigde componenten aanbiedt om de benodigde datacapaciteit in huis te halen: data engineering (data op de juiste plek), data governance (data op orde), business intelligence (sturen op basis van data) en data science (verbeteren met data). 

Marcel Schenk en Raimond Joosten

“Het begint met het meedenken met de klant over hoe hij zijn data het beste kan inzetten, ontsluiten en beheren, tot en met de realisatie van de hiervoor benodigde ICT-oplossingen. Iedere klant is anders, we leveren dus geen kant-en-klaar product”, legt Schenk uit.

Van businessvraag naar technologische oplossingen

Volgens Joosten ervaren veel organisaties een overvloed aan data, maar zijn ze zoekende naar de juiste aanpak om al die data te gebruiken. “Cegeka staat voor een pragmatische aanpak, de klant moet écht verder geholpen worden. We hebben ruim 150 gedreven en enthousiaste data-experts in de Benelux die samen klaarstaan om de businessvraag van de klant te vertalen naar technologische oplossingen.”

Een voorbeeld komt van een klant uit de retailsector met tientallen fysieke winkels. Vanwege de lockdown probeerde het bedrijf klanten telefonisch te benaderen om ze tot een herhalingsaankoop te bewegen. Slechts één op de twintig gesprekken was succesvol.

“Dankzij de inzet van beschikbare data, AI en machine learning kan het bedrijf nu voorspellen welke klanten zeer waarschijnlijk overgaan tot een aankoop en alleen die groep benaderen. Dat heeft tot grote winst geleid: één op de vijf gesprekken is nu succesvol”, vertelt Joosten trots.

Een ander voorbeeld is een project bij Pon Caterpillar, een dealer in zware machines en voertuigen. Schenk vertelt dat Cegeka de datakwaliteit heeft verbeterd en data voor het ERP-systeem heeft gemigreerd. Voorheen wisten monteurs bijvoorbeeld niet precies wat er aan de hand was bij defecte voortuigen of machines. “Onze inspanningen hebben ervoor gezorgd dat de monteurs veel beter zijn voorzien van onderdelen, zodat ze niet een paar honderd kilometer terug moeten naar het magazijn voor andere onderdelen.”

Van de financiële sector naar zorg en overheid

Finavista was van oudsher actief binnen de financiële wereld en de logistiek. Met de toevoeging van de experts die reeds werkzaam waren bij Cegeka gaat Cegeka Data Solutions zich nu ook richten op opdrachtgevers in de gezondheidszorg en overheid.

“Cegeka staat voor een pragmatische aanpak, de klant moet écht verder geholpen worden.”

Volgens Schenk is een groot deel van de opgedane ervaring vanuit de financiële sector en logistiek ook daar inzetbaar. “Maar we zullen zeker kennis moeten opbouwen van gemeentelijke informatiesystemen en elektronische patiëntendossiers.”

Markt in ontwikkeling

Volgens Schenk is er de afgelopen jaren steeds maar aandacht gekomen voor datakwaliteit. “En nu zien we dat data governance in een stroomversnelling is gekomen, met veel input vanuit de praktijk en vanuit de academische wereld. Organisaties investeren steeds meer in een datagedreven aanpak waarbij kwaliteit van data de basis vormt, om bijvoorbeeld het voorspellend vermogen van organisaties te vergroten. Het klopt dat ‘data’ als vakgebied nog sterk in ontwikkeling is.”

Ook ziet Schenk dat organisaties veel investeren – of plannen daarvoor hebben – in een datagedreven aanpak en de daarvoor benodigde ICT-infrastructuur. “Marktanalisten van ING Sector Research hebben berekend dat vorig jaar in Nederland voor €1,6 miljard is geïnvesteerd in AI-oplossingen. In 2025 zal dat bedrag verdubbeld zijn”, legt hij uit.

Hij ziet dan ook genoeg groeikansen voor Cegeka Data Solutions. “Wij mikken op een jaarlijkse groei van 20 tot 25 procent en willen binnen nu en 2025 tot de top vijf data-specialisten in Nederland behoren.”

Daarbij kan de praktijk zich volgens Joosten onderscheiden van de concurrenten met zijn volledige en bijzondere aanbod van oplossingen en diensten rondom data, maar vooral ook de wijze waarop deze worden geleverd.

“Vanuit onze jarenlange ervaring hebben we veel kennis van diverse branches en begrijpen we de processen van de klant goed. Als totaalleverancier is Cegeka actief op het gebied van data, applicaties en infrastructuur, wat voor veel klanten interessant is. Wat ons onderscheidt is dat we niet vóór maar mét de klant werken, in close cooperation. Samen groeien we in het realiseren van hun digitale aspiraties”, sluit Joosten af.