KPMG en PwC begeleiden investering in Vitaminstore

05 maart 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Investeerder Nobel Capital Partners heeft de Nederlandse voedingssupplementenspecialist Vitaminstore overgenomen. De transactie werd onder meer begeleid door dealmakers van KPMG en PwC.

De laatste jaren is de Nederlandse markt voor vitamines, mineralen en supplementen als gevolg van een toenemende focus op health, een betere werk-privébalans en een gezonde leefstijl flink gegroeid. Ook vanuit de overheid wordt met het oog op het verlagen van de zorgkosten de laatste jaren meer nadruk gelegd op preventie, zodat men toekomstige zorgkosten kan voorblijven.

Dit is natuurlijk goed nieuws voor spelers in de (Nederlandse) markt voor vitamines en voedingssupplementen. Zo ook voor Vitaminstore, met 32 fysieke winkels een van de grootste omnichannel-retailers in de markt. Naast de toegenomen focus op zorg, speelt ook de door de coronacrisis versnelde transitie van offline naar online het bedrijf in de hand. Opgeteld lijkt Vitaminstore uitstekend gepositioneerd voor het verder uitbouwen van zijn omnichannel-strategie.

KPMG en PwC begeleiden investering in VitaminstoreHet bedrijf – dat naast producten van zijn eigen label Vitaminstore onder meer de bekende A-merken Solgar, Orthica, Dr. Hauschka en Weleda voert – kwam op het netvlies van Nobel Capital. De investeerder is naar eigen zeggen gespecialiseerd in het creëren van waarde door in te spelen op een combinatie van veranderend consumentengedrag en technologische ontwikkelingen. Het bedrijf richt zich bij zijn overnamestrategie vooral op middelgrote organisaties.

Onlangs haalde de investeerder een fonds van €40 miljoen op, waaruit het de overname van Vitaminstore heeft gefinancierd. “We hebben voor het fonds de funding grotendeels opgehaald bij ondernemers”, vertelt Daniël Van der Pluijm, een van de oprichters van Nobel Capital Partners. “Dat past bij ons en onze investeringsfilosofie, waarbij geldt dat we alleen in een bedrijf investeren als we duidelijke groeikansen zien en als we als ondernemers iets kunnen toevoegen aan de day-to-day business. Dat is bij Vitaminstore zonder meer het geval.”

Uitbouwen omnichannel-platform

De eerste fase van de investering in Vitaminstore betreft het “verder uitbouwen van het omnichannel-platform met de nadruk op online aanwezigheid, persoonlijk advies en customer journey”, zo schrijft Nobel Capital op zijn website. In de tweede fase zal de focus liggen op de “verdere winstgevende uitbouw van de onderneming”.

Waar de focus in eerste instantie zal liggen op de Nederlandse consumenten- en bedrijvenmarkt, wordt voor de toekomst ook gekeken naar mogelijke internationale uitbreiding van de formule en naar het verbreden van het productassortiment, laat de investeerder weten.

Vitaminstore bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar. In 1995 werd het bedrijf opgericht door Koert Otten en Alain Vermeulen. Beide oprichters tonen zich verheugd over de verkregen investering en ondersteuning.

“We zijn in korte tijd onder de indruk geraakt van de kennis en ervaring van Nobel op het gebied van digitale transities en hun visie op productinnovaties en het bouwen van sterke merken”, stelt Otten. “Ik ben ervan overtuigd dat Nobel van grote betekenis kan zijn in de volgende fase van onze onderneming. Alain en ik zien dan ook uit naar een vruchtbare samenwerking.”

“Wij zien juist nu enorme kansen voor Vitaminstore en we zien ernaar uit om de onderneming samen met het management naar een nieuwe fase te brengen.”

Van der Pluijm geeft tot slot aan: “Vitaminstore is een prachtig bedrijf dat steunt op solide marktfundamenten met trouwe klanten en een breed, hoogwaardig assortiment. Wij zien juist nu enorme kansen voor Vitaminstore en we zien ernaar uit om de onderneming samen met het management naar een nieuwe fase te brengen.”

Dealmakers

De deal tussen Nobel Capital Partners en Vitaminstore is tot stand gekomen met de begeleiding van meerdere dealmakers. Zo werd M&A-advies verzorgd door PwC (Joris van de Kerkhof, Onno de Groot, Jasper Krikke, Amber Willemsen en Robert Voogd) en nam een team van KPMG Corporate Finance (Niek Kolkman, Rick Meijer, Nick Rohrbach en Jordi Wiegman) de financial due diligence voor zijn rekening .

Tot slot leverde Meijburg & Co (Jurriaan Verschuur en Ben SItton) belastingadvies, terwijl juridische diensten werden verzorgd door teams van CORP (Paul van den Belt en Justin van Angelen) en deBreij.