PaymentGenes en Stepstone Corporate Finance+ bundelen krachten

23 februari 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Twee Nederlandse adviesbureaus zijn een strategische samenwerking aangegaan: PaymentGenes, een nicherecruitment- en consultancybureau gespecialiseerd in betalingsverkeer, en Stepstone Corporate Finance+, een boutique adviesbureau voor fusies en overnames.

Door de deal kunnen de twee nog relatief jonge adviesbureaus voortaan putten uit elkaars dienstverlening en expertises, met als doel het verder verdiepen van hun klantenaanbod. PaymentGenes werd opgericht in 2014 en staat bekend om zijn wereldwijde recruitmentdiensten. Het bedrijf, dat kantoren heeft in Amsterdam (hoofdkantoor) en Toronto, lanceerde vorig jaar zijn adviespraktijk. Die kwam tot stand toen een groep ervaren Nederlandse experts uit het betalingsdomein zich aan het kantoor verbonden.

Stepstone Corporate Finance+ werd begin 2019 opgericht door drie ervaren M&A-professionals (ex-Oaklins en -KPMG) en bestaat uit een kernteam van zes professionals, aangevuld met een associate-netwerk. Eerder dit jaar sloot het M&A-kantoor ongeveer tien deals, met een focus op fintech- en payments-transacties.

PaymentGenes en Stepstone Corporate Finance + bundelen krachten

Dit is waar PaymentGenes om de hoek kwam kijken. “Nichekennis is cruciaal binnen M&A”, stelt Jurgen van Dijk, partner bij Stepstone Corporate Finance+, omdat “een gebrek aan branchekennis een belangrijke reden is voor het mislukken van veel fusies en overnames”, zo legt hij uit. “Met een grondige kennis van nichesegmenten binnen de branche kunnen we een concurrentievoordeel behalen."

Verder geeft de partner aan: “Meestal kijken kopende partijen alleen naar de boeken van het bedrijf dat ze beogen te kopen, maar laten ze het na om ook ‘onder de motorkap’ te kijken naar de onderliggende systemen en technologieën die geïntegreerd moeten worden. Onze nichekennis stelt ons in staat om de potentie ook verticaal te evalueren, door ook rekening te houden met de niet zo zichtbare, maar essentiële technologieën en factoren."

Ward Hagenaar, een partner bij PaymentGenes, zegt over de krachtenbundeling met Stepstone Corporate Finance+: “Een team van gecombineerde industrie-experts op het gebied van fintech, betalingen en fusies en overnames is zeer uniek. PaymentGenes kan inzicht geven in de markttrends en de aantrekkelijkheid van de oplossing bepalen en StepStone kan inzicht geven in het financiële en M&A-aspect.”

De twee bedrijven gaan samenwerken en beslaan het volledige betalingslandschap, van aanbieders van betalingsdiensten, alternatieve betalingsmethoden, betaalinstellingen, volumetarieven (‘schemes’), kaartverstrekkers, tot ook de bredere deelnemers in de markt, waaronder fintechs, e-commercebedrijven, marktplaatsen en bigtechs.