Marktlink koppelt prefabbouwer Vadeko aan investeerder NIBC

11 januari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

NIBC heeft een minderheidsbelang van 40% genomen in houtskeletbouwer Vadeko. Het groeikapitaal zal worden geïnvesteerd in het uitbreiden van de productiecapaciteit en het verder automatiseren van het productieproces. Het nijpende woningtekort en de toenemende focus op duurzaamheid bieden volgens de investeerder en het constructiebedrijf veel groeimogelijkheden voor de komende jaren. Vadeko en NIBC werden aan elkaar gekoppeld door overnamekantoor Marktlink.

Het in het Friese Winsum gevestigde Vadeko ontwerpt, produceert, transporteert en monteert prefab houtskeletbouwconstructies – van dakelementen tot en met complete casco’s voor woningen, maar ook constructies voor winkels en kantoren.

In al deze segmenten neemt het gebruik van prefab houtskeletbouwelementen toe. Het versnelt het bouwproces en draagt bij aan het voldoen aan strengere milieueisen vanuit de overheid – bouwen met hout zorgt dankzij de hernieuwbaarheid, goede isolatiewaardes en een minder milieubelastend productieproces onder andere voor minder CO2-uitstoot. Ook draagt het bij aan efficiëntie op de bouwplaats en zijn er minder transportbewegingen nodig, waarbij het proces schaalbaar is en past binnen de industrialisatie van de bouw.
Prefab houtskeletbouwer Vadeko trekt NIBC aan als investeerder

Al met al zien Vadeko en NIBC meer dan genoeg kansen in de markt, zeker aangezien er tot 2030 maar liefst 1 miljoen nieuwe woningen moeten worden bijgebouwd in Nederland.

“Momenteel wordt voor ongeveer 70% van alle grondgebonden woningen al een prefab houtskeletbouw dak toegepast. Het aandeel van houtskeletbouw gevelelementen groeit bovendien sterk en wint met name vanuit het milieuaspect snel terrein ten opzichte van concurrerende bouwsystemen als prefab beton”, aldus Vadeko-directeur Wiebe Postma. “Het aandeel van volledige houtskeletbouw cascowoningen is daarnaast nog geen 5% van het totaal. Het groeipotentieel van de markt, ook met het oog op het schrijnende woningtekort, is dus aanzienlijk.”

Om in te spelen op de groeiende vraag wil Vadeko onder meer investeren in nieuwe gebouwen, machines en een nieuwe productielijn voor gevelelementen. Ook wil het bedrijf met behulp van NIBC branchegenoten inlijven.

“De markt van de prefab bouw is sterk groeiend, maar tegelijkertijd erg gefragmenteerd”, licht mededirecteur Mark Timmer toe. “Schaalvergroting is naar onze mening een ‘must’ om verder te komen met automatisering en industrialisatie, zodat we solide richting de toekomst kunnen opereren en klanten op een vooruitstrevende en hoogwaardige manier kunnen blijven bedienen.”

Vorig jaar zette Vadeko met zo’n honderd medewerkers €15 miljoen om. Het is de bedoeling dat de omzetcapaciteit tegen 2025 is gegroeid tot zo’n €25 miljoen, exclusief de groei die wordt beoogd via overnames.

De juiste partner

Bij de transactie werd Vadeko bijgestaan door Koen Rutten van Marktlink Fusies & Overnames. “Wij merkten dat er bovengemiddeld veel interesse was vanuit zowel investeerders als strategen doordat de onderneming in een branche actief is met een duurzaam karakter en hierin technisch vooroploopt”, aldus Rutten. “De grootste uitdaging was uiteindelijk om uit de vele geïnteresseerden de juiste partner te kiezen.”

Postma en Timmer – die sinds 2015 samen aan het hoofd staan van Vadeko – behouden ieder 30% van de aandelen en blijven het bedrijf leiden. De overige 40% heeft NIBC – dat zelf net is overgenomen door de Amerikaanse investeringsreus Blackstone – verworven via zijn investeringsvehikel NIBC Mezzanine & Equity Partners. Er is niet bekendgemaakt hoeveel NIBC betaalt voor het verkregen belang.