Varrlyn voltooit Murex-projecten voor partijen in de financiële sector

07 januari 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Als specialist in complexe IT-systemen en technologie-implementaties in de financiële sector is Varrlyn vooral actief in de kern van de organisatie. In de afgelopen jaren voltooide het adviesbureau dergelijke projecten voor onder meer APG, ABN Amro, ING, Rabobank en Van Lanschot. In gesprek met Consultancy.nl vertelt Philip van den Emster over deze projecten, waarin het woord ‘Murex’ veelvuldig terugkomt.

Banken zijn afhankelijk van legio IT-systemen en in veel gevallen leunen ze voor de doorontwikkeling en onderhoud daarvan op specifieke kennis van buiten de organisatie. Adviesbureau Varrlyn is één van de partijen waar meerdere banken mee samenwerken. Varrlyn heeft een bijzondere specialisatie in Murex, een Frans IT-systeem gericht op het faciliteren van handel in financiële producten, waaronder valuta en rentederivaten, leningen en deposito’s.

De focus van Varrlyn ligt op trading-platforms. “In vrij brede zin”, vertelt Van den Emster. “Dat kan gaan om implementatietrajecten – waaronder greenfield-varianten – waarbij veel analyse en ontwerp komt kijken. Het kan ook gaan om verbeteringen en migraties en ten slotte om rapportage en integratie met andere systemen binnen het IT-landschap van de bank.”

Philip van den Emster, Projectmanager, Varrlyn

Varrlyn verzorgt niet alleen de harde technische kanten van een project, maar ook de meer zachte kant. Het adviesbureau ondersteunt klanten bij een transitie tegelijkertijd in een nieuwe manier van werken, in relatie tot deze platforms. Daarbij valt te denken aan momenteel veel gebruikte concepten, zoals Agile/Scrum, DevOps en CI/CD (Continuous Integration/Continuous Development).

Murex-project bij ING

Van den Emster is zelf jarenlang persoonlijk betrokken geweest bij een omvangrijk digitaliseringsproject van ING, dat eind 2019 live ging. Van den Emster: “Vanuit het ING Murex-team was Varrlyn vooral betrokken op het gebied van upgrades en migraties, niet alleen van de software zelf maar ook de onderliggende platforms. Bijvoorbeeld migratie van het database-platform naar een cloud-gebaseerde omgeving op basis van Oracle Exadata.”

Dergelijke trajecten vragen om diepe Murex-expertise. “De complexiteit zit hem niet alleen in de software zelf. Het zit ook in de vele producten en processen die door het Murex-platform ondersteund moeten worden. Daarnaast is het Murex-platform meestal diep in de kern van het systeemlandschap van een bank gepositioneerd, met vele kritische datastromen die naar binnen en naar buiten gaan en van groot belang zijn voor het inzicht in en de – verplichte – rapportage over de financiële positie en de risicopositie van de bank.” 

Van den Emster voegt daaraan toe dat er ook een tijdkritisch element kan zitten aan de producten die door het platform ondersteund worden. Een uur ‘downtime’ op een kritiek moment kan zomaar heel veel geld kosten. “Daardoor is een Murex-verandertraject vaak vergelijkbaar met het vervangen van de locomotief terwijl de trein moet blijven rijden.”

Transformatie bij Rabobank

Varrlyn is actief voor meerdere banken. Naast het bovengenoemde project bij ING is het adviesbureau de laatste jaren ook actief geweest voor Rabobank. “Daar zijn we op een aantal verschillende gebieden actief.” 

“Aan de ene kant helpen we een aantal afdelingen die klant zijn van het Murex-systeem bij het opstellen van hun requirements. We helpen bij de uitfasering van IBOR en we helpen met het doorvoeren van beter afgestemde risk & finance-processen. Vanuit het IT-domein zijn we betrokken op het gebied van integratie en automatisch testen, maar ook bij meer generieke businessanalyse en het trainen van Rabobank-personeel.” 

Delen van ervaringen

Doordat Varrlyn ervaring opdoet bij verschillende spelers in de financiële sector kan het bureau actief bijdragen aan branchebrede kennisdeling. “Varrlyn helpt met het delen van kennis tussen verschillende banken en daarmee het Nederlandse financiële systeem verder te ontwikkelen”, zegt Van den Emster. “Ook bevorderen we de kennisuitwisseling tussen de verschillende Murex-gebruikers in Nederland.”

Vanzelfsprekend waakt Varrlyn met een scherp oog voor confidentiële data. Van den Emster: “We gaan heel zorgvuldig om te met de informatie waar we beschikking over hebben.”