Van recruiter naar consultant? Lily Ellens ging je voor

16 december 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Lily Ellens begon twee jaar geleden als recruiter bij consultancybureau ITDS. In de rol leerde ze steeds meer over het werken als consultant en begon het te kriebelen. Ze maakte een interne overstap en mag zich sindsdien consultant noemen. Ze vertelt meer over haar overstap, deelt haar eerste ervaringen en legt uit waarom ze gekozen heeft om bij ITDS te blijven.

“In oktober 2018 trad ik in dienst bij ITDS”, begint Ellens. “Als recruiter deed ik veel sollicitatiegesprekken met verschillende managers. Tijdens deze gesprekken vertelden managers over de projecten bij onze klanten en dacht ik ‘wat gaaf, dat wil ik ook doen!’. Dan ga je denken: ‘is het werk als consultant ook wat voor mij?’ en ‘zou ik dat dan ook bij ITDS willen doen?’”

Ze dacht na over dit vraagstuk, en al snel wees haar goede buikgevoel naar een overduidelijk “ja”. Omdat ze het bij ITDS erg naar haar zin had besloot ze om haar interesse binnen het adviesbedrijf kenbaar te maken: “Ondernemerschap wordt beloond binnen ITDS. Natuurlijk kon de interne overstap niet van de één op de andere dag, maar een paar maanden later startte ik met het traineeship.”

Lily Ellens, Consultant, ITDS Business Consultants

Daarmee doelt ze op het zogeheten Business Consultancy Traineeship, een programma waarin ITDS jonge talenten klaarstoomt voor het echte werk als consultant. “Het traineeship had ik al twee keer van de zijlijn meegemaakt. Je weet dan vrij goed waar je aan begint en gelukkig beviel het net zo goed als verwacht.”

Het traineeship bij ITDS begint met vijf weken intensieve trainingen en biedt, zo legt Ellens uit, “een mooie combinatie van ontwikkeling op het gebied van zowel soft als hard skills. Zo leer je inhoudelijk veel over bijvoorbeeld de financiële dienstverlening en IT.”

Daarnaast werken de trainees aan skills die belangrijk zijn voor het werk als consultant. Denk aan impact maken in gesprekken en effectief projectmatig werken. Ellens: “Waar ik het meest aan gehad heb? Voor ik aan het traineeship begon was ik geen held in presenteren voor groepen. Tijdens de trainingsweken ben je constant jouw opgedane kennis aan het presenteren. Zo maak je super snel stappen en inmiddels vind ik het zelfs leuk om te presenteren!”

Bewust bij ITDS gebleven

Op de vraag waarom Ellens besloot om een interne overstap te maken, geeft ze aan: “Natuurlijk had ik er voor kunnen kiezen om bij een ander bedrijf consultant te worden. Maar waarom zou je dat doen als het goed voelt bij een bedrijf? ITDS is een bedrijf dat bij mij past: recht door zee en transparant. Daarnaast is de sfeer goed en zijn – ook niet onbelangrijk – de collega’s leuk.”

Maar consultancy draait toch om de opdrachten? “Uiteraard is het belangrijk dat deze ook bij je passen”, geeft ze aan. “Bij ITDS weten trainees onmiddellijk in welk domein ze actief zullen zijn: voornamelijk binnen de financiële sector en op het snijvlak van business en IT. Zelf vind ik dat super interessant! IT brengt in de meeste gevallen vernieuwing en verandering bij organisaties teweeg. En dat kan intern lastig zijn. Als externe kan je er net wat steviger in gaan. En dan uiteindelijk voor de klant een mooi resultaat neerzetten.”

Opdrachten

De eerste klus van Ellens was bij een luchtvaartmaatschappij, waar ze meewerkte aan de implementatie van een learning managementsysteem. “Een onwijs leuke en interessante opdracht. Nu doe ik totaal wat anders. Samen met een team ITDS’ers doe ik de productinrichting van een polis- en administratiesysteem bij een grote Belgische bank en verzekeraar. Hierdoor leer ik inhoudelijk ontzettend veel over verzekeringen.”

De internationale context van die opdracht spreekt haar enorm aan. “Een mooie internationale opdracht, maar uiteraard wel jammer dat de tripjes naar België nu in verband met corona niet doorgaan.”

Voorlopig zit Ellens in ieder geval nog helemaal op haar plek bij ITDS. “Hoe ik de toekomst zie? Ik wil me inhoudelijk blijven ontwikkelen en dit uiteindelijk combineren met projectmanagement. Dat is denk ook de kracht van de consultants van ITDS: met diepgaande inhoudelijke kennis en een ondernemersmentaliteit projecten tot een succes maken.”