Alexander Sinke: 'Bij Summiteers kan ik adviseren en ondernemen'

16 november 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Alexander Sinke heeft altijd al de ambitie gehad om te ondernemen. Daarnaast heeft hij een passie voor het adviesvak en dus was hij op zoek naar een uitdaging waar hij het beste van deze twee werelden kon combineren. Dit heeft hij nu gevonden bij Summiteers. 

In mei 2020 startte Sinke zijn onderneming. Momenteel werkt hij aan het lanceren van een nieuw soort marktplaats voor consumenten en (online) retailers. In het verleden zette hij onder andere een online gaming platform op. “Naast mijn consultancywerk hoop ik een eigen bedrijf van de grond te krijgen”, trapt Sinke af, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, realiseert hij zich.

Want, “veel bureaus zien dit als een belemmering”. Van consultants wordt nu eenmaal maximale focus voor de klant en het bureau verwacht. “Ik wil laten zien dat de combinatie juist toegevoegde waarde kan bieden aan klanten.”Alexander Sinke, Management Consultant, Summiteers Bij Summiteers, waar Sinke vorige maand als management consultant aan de slag is gegaan, is hij met zijn neus in de boter gevallen. “Want hier wordt dit juist toegejuicht.” Hij voegt toe: “Ik kan hier mijn passie voor ondernemen en het consultancy vak combineren. Wat mij betreft is dat uniek!” 

Sinke vertelt over zijn kennismaking met het Utrechtse bureau, dat opdrachtgevers onder andere helpt met visie- en strategievorming en de executie van verandering: “In de verschillende gesprekken die ik met Summiteers had was de rode draad telkens hetzelfde: wij willen leuke dingen doen met leuke mensen. Dat straalt iedereen ook uit en daardoor was mijn aandacht al snel getrokken.” 

“Daarnaast straalt Summiteers voor mij ambitie uit, waar je als consultant direct een bijdrage aan kan leveren. Dat het maakt het een inspirerende werkomgeving. Als relatief jong bureau is er al een hele gave klantenportefeuille opgebouwd, waar ik mezelf graag opdrachten zie doen.” 

Aan het begin van zijn loopbaan leek Sinke aanvankelijk een andere weg in te slaan, namelijk in de bancaire sector. De consultant vertelt: “Ik ben mijn carrière ooit begonnen met het idee dat ik bankier zou worden. Met een traineeship bij de Rabobank zou ik achterhalen welke bankiersrol het beste bij mij zou passen. Al snel ontdekte ik dat ik meer bezig was met de strategie van onze klanten en de eigen bancaire afdelingen, dan met het pure bankieren.”

“De grootste kick krijg ik van nieuwe (digitale) ontwikkelingen, innovaties en technieken begrijpen, zodat ik deze vervolgens toe kan passen binnen organisaties. Dit heb ik in mijn rol als strategieconsultant bij Rabobank met veel plezier gedaan. Nu kijk ik er naar uit om andere bedrijven in andere industrieën te helpen.”

Op de vraag wat hij uit zijn tijd bij Rabobank heeft meegenomen, wijst Sinke op verschillende aspecten. Zo heeft hij binnen de uitdagende omgeving van Rabobank mogen werken aan grote, complexe vraagstukken, met erg goede mensen. Sinke: “Hierdoor leer je ontzettend veel en haal je elke keer het uiterste in jezelf naar boven om hoge kwaliteit te leveren. Je leert werken met een breed spectrum aan interne & externe stakeholders en ziet van dichtbij hoe complex de besturing van een grote organisatie is.” 

Dat is wel anders als startend ondernemer waar je niet de luxe hebt van ruime budgetten en bemensing. Maar dat is juist een leerzame ervaring, erkent hij: “Daardoor daag je jezelf elke keer uit om in een hoog tempo het maximale te doen met een minimaal budget en minimale tijdsinspanning. Dit maakt je ontzettend pragmatisch en laat je kritisch nadenken over waarom je dingen wel of niet doet.”

Het is dan ook de combinatie van die ervaringen, die voor de Summiteers adviseur en ondernemer “zeer waardevol” is. Sinke geeft aan: “In de complexe vraagstukken van klanten wil ik kwalitatief hoogwaardig werk altijd combineren met een pragmatische en kritische manier van denken.”

Zowel vanuit zijn bedrijf en zijn nieuwe rol binnen Summiteers zal Sinke zijn expertise op het gebied van digitale strategie en data-gedreven werken gaan inzetten om organisaties te helpen, legt hij uit: “Elke organisatie wordt geraakt door razendsnelle digitale ontwikkelingen. Dit kan voor klanten nog wel eens beangstigend of complex zijn.”

“Ik zie het als mijn rol om deze complexiteit terug te brengen naar kleine en behapbare stukjes. Door het kleiner te maken kun je al heel snel resultaten boeken, dan is het angstige er snel af. Er zijn al veel dure lessen geleerd met digitalisering, het is vooral zaak om deze goed te benutten.”