Nieuw adviesbureau voor zorg en onderwijs: Bureau Baken

13 november 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Het advieslandschap is een nieuw adviesbureau rijker: Bureau Baken. Gevestigd Velp (Gelderland) en Spaarndam (Noord Holland) ondersteunt het bureau klanten met werving- en selectiediensten, interim-management en organisatieadvies.

Nederland staat internationaal bekend als een echt adviesland. En dus bevindt Bureau Baken zich in een drukke markt. Bureau Baken pakt het volgens medeoprichter Rob Maréchal echter net even anders aan dan andere bureaus.

“Als innovatieve ondernemers geloven wij in anders denken, anders werken en anders organiseren”, zegt de oprichter in gesprek met ZiPconomy. Met ‘wij’ doelt Maréchal naast zichzelf op medeoprichter Esther van der Wal en geassocieerd partner Sjef van Zwieteren.

Bureau Baken werd door Maréchal en Van der Wal opgericht vanuit een hernieuwende kijk op de zorg- en onderwijssector. “In deze sectoren hebben we allemaal jarenlang leidinggevende posities vervuld en dus beschikken we over een schat aan ervaring”, vertelt Maréchal. “Daarmee en met een frisse blik helpen we opdrachtgevers met inrichtingsvraagstukken, verandertrajecten, wervings- en selectieprojecten, interim-managementklussen en organisatieadvies.”

Bureau Baken - Een ander licht op zorg en onderwijs

Onderscheidend vermogen

Bureau Baken bestaat uit een mix van ervaren en jonge professionals. “Net afgestudeerde jongeren zonder werkervaring zijn energiek en onbevangen”, stelt Van Zwieteren. “Met de juiste begeleiding hebben zij het vermogen om onze opdrachtgevers verder te brengen.” 

Van Zwieteren heeft in het verleden veel ervaring opgedaan met traineeships voor jong afgestudeerden en zet deze expertise nu in bij Bureau Baken. “Jong talent is een belangrijke aanjager van vernieuwing en innovatie, dat weet ik vanuit de praktijk. Zij gaan nieuwe thema’s niet uit de weg. Door hun nieuwsgierigheid en betrokkenheid bij mens en maatschappij zijn ze authentiek in hun werkwijze. Dat zorgt voor veel draagvlak.” 

“Jong afgestudeerden dragen eveneens bij aan ons doel om ondernemerschap te stimuleren”, vult Maréchal aan. “Wij bemiddelen voor vaste posities, maar stimuleren en begeleiden mensen ook bij de stap om zzp’er te worden. En dat spreekt jongeren aan. We zitten aan de voorkant van hun loopbaan en werven al tijdens hun studie.”

Werkterrein

Zowel in de zorg- als onderwijssector voltrekken zich momenteel tal van grote veranderingen, waardoor de vraag naar vers talent groot is. Maréchal hierover: “Wij staan erom bekend dat we meedenken, kritisch durven zijn, gezonde zakelijkheid meebrengen en daarbij passende kandidaten voordragen.”

“Kritisch door de vraag achter de vraag te zoeken en geen voorgebakken oplossingen aan te bieden”, vervolgt Maréchal. “Dat betekent dat we niet alleen op de inhoud ingaan, maar ook de context willen begrijpen. Zowel in bemiddeling van vaste posities als in interim-management, maar ook bij ons organisatieadvies, vertalen we de analyse van de vraag naar de beste kandidaat of oplossingsrichting.”

Rob Marechal, Esther van der Wal en Sjef van Zwieteren

“We gaan voor echte relaties en langdurige samenwerkingen met zowel de opdrachtgevers als de professionals”, licht Van Zwieteren toe. “Ons netwerk is niet nieuw en ontstaan vanuit onze jarenlange beweging in de markt. Het zijn stuk voor stuk experts die beschikken over een sterke persoonlijkheid. De mensen in ons netwerk zijn allemaal creatief en andersdenkend. Dit toetsen wij in de selectie met behulp van een objectief instrument dat de drijfveren van iemand in kaart brengt.” 

Blik op de toekomst

Een bedrijf beginnen tijdens de coronacrisis lijkt op het eerste oog een riskante zet. Maréchal wijst juist op de kansen: “Wij zijn drie zeer ervaren professionals die bewezen hebben goed lopende bedrijven en dienstverleningen neer te kunnen zetten. Voor ons was het logisch onze krachten te bundelen, het betekent meer kansen en slagkracht. Wij menen juist dat Nederland moet blijven ondernemen en niet de angst moet laten regeren.” 

“We zitten vol plannen”, voegt Van Zwieteren toe. “Zoals onze nieuwe onboarding-dienstverlening. Aanvullend op onze wervings- en selectiediensten kan een opdrachtgever gebruikmaken van een methode om uitval en verloop, als gevolg van beperkte introductie te voorkomen. Zo stopt het wervings- en selectietraject niet bij de plaatsing van de kandidaat.”

Maréchal besluit: “Opdrachtgevers profiteren van het brede palet dat wij te bieden hebben; wij zijn een baken in veranderende tijden.”