Vijf voordelen van datagedreven werken voor consultants

18 november 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Datagedreven werken is vandaag de dag een van de belangrijkste trends in het bedrijfslandschap, en dat geldt net zo voor consultants. Amber Kesselaer, managing partner van datascience-adviesbureau Data Kingdom, deelt vijf voordelen van datagedreven werken voor de consultant.

1. Optimaliseren is tegenwoordig sneller en effectiever

Wanneer er wordt gesproken over optimaliseren, gaat het allang niet meer om het omgooien van alle processen. Processen worden tegenwoordig gestroomlijnd op basis van uitgebreide analyses. Deze analyses werden eerder voornamelijk gedaan door kwalitatief onderzoek, met behulp van interviews of een kijkje in de keuken. Tegenwoordig kan er door de opkomst van data-analyse in plaats van steekproefsgewijs op basis van de gehele populatie geanalyseerd worden. 

Hierdoor hebben consultants niet alleen sneller nieuwe inzichten die kunnen leiden tot optimalisatie. De optimalisaties zijn waarschijnlijk ook effectiever doordat er naar het totaalplaatje gekeken wordt. Met als gevolg dat consultants meer waarde kunnen leveren aan de klant.

Vijf voordelen van datagedreven werken voor consultants

2. Actueel zijn in plaats van historisch analyseren

De consultant van vandaag is constant op de hoogte van de actuele status. Door middel van business intelligence-rapportages of -dashboards – met behulp van BI tools zoals Power BI – is de datagedreven consultant bezig met de situatie van vandaag in plaats van de status van afgelopen week. 

Hierdoor kan de consultant adviezen geven die niet meer achterhaald zijn door de gebeurtenissen van afgelopen dagen. Vooral in dynamische sectoren kan het belang van actuele data erg groot zijn. 

3. Meer waarde toevoegen in minder tijd

Door het slim gebruiken van data kan de consultant minder tijd besteden aan onderzoek, maar dit betekent niet dat het werk van de consultant minder waardevol wordt. Zijn kennis en expertise kan direct ingezet worden. Dit zorgt voor een hogere waarde voor de klant haar budget. 

De datagedreven consultant voegt waarde toe met de inzichten die hij of zij afleest uit de data. Deze kunnen perfect onderbouwd worden, waardoor er minder discussies over verschillende meningen gevoerd hoeven te worden. De datagedreven consultant kan daardoor meer opdrachten uitvoeren in minder tijd, en meer waarde toevoegen voor hetzelfde geld.

4. Vooruitkijken in plaats van terugkijken

Door data centraal te zetten, gaan alle stakeholders uit van dezelfde basis. Er zal dus minder tijd besteed hoeven te worden aan het presenteren van de uitkomsten van ieders activiteiten, maar meer aan het anticiperen op de huidige status. Er kunnen gezamenlijke plannen worden gemaakt op basis van de nieuwe inzichten, waardoor voortschrijdend inzicht een steeds grotere rol gaat spelen.

Als gevolg hiervan kan de organisatie zich focussen op een toekomstvisie in plaats van het branden blussen van hedendaagse operationele uitdagingen. Voor consultants zijn toekomstgerichte adviezen vanzelfsprekend beter voor hun waardepropositie.

5. Nieuwe proposities ontstaan

Tot slot kan datagedreven werken leiden tot interne verbeteringen bij adviesbureaus zelf. Wanneer consultants sneller tot inzichten kunnen komen, hebben ze meer tijd over om aan andere taken te besteden, bijvoorbeeld aan accountmanagement of thought leadership.

Datagedreven werken en tooling helpt consultants ook met het optuigen van nieuwe verdienmodellen. Zo is het tegenwoordig steeds populairder om naar abonnementsmodellen te kijken in plaats van urenfacturatie. Er kan bijvoorbeeld een dienstverlening opgezet worden, waarbij de adviseur ‘data as een service’ aanbiedt. Of op basis van data eens in de zoveel dagen langs komen voor een strategische sparringsessie.