Lolke Reinstra verruilt PwC voor boutique adviesbureau ACE Company

11 november 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ACE Company heeft ervaren consultant en senior manager Lolke Reinstra aangetrokken. Reinstra werkte de afgelopen twaalf jaar voor PwC in zowel het binnen- als buitenland en verruilt nu het Big Four-kantoor voor een nieuwe uitdaging bij boutique adviesbureau ACE.

Gedurende zijn loopbaan begaf Reinstra zich als consultant op het snijvlak van business en IT binnen vrijwel alle sectoren. Hij vertelt: “Ik ben mijn carrière begonnen in een consultancy positie (bij Capgemini), waarin ik de financial services industrie bediende.”

“Dus eigenlijk ga ik weer terug naar mijn roots. Ik heb toen een hele leuke tijd gehad bij de omzetting van de Postbank systemen naar de ING bank systemen, waarbij ik verantwoordelijk ​was voor het definiëren van business use cases aan de hand waarvan de bankprocessen werden gedigitaliseerd.”

Het grootste gedeelte van zijn loopbaan bracht Reinstra door bij PwC, waar hij in 2008 startte als Senior Associate IT Risk, een rol waarbinnen hij zich focuste op consultancy en audit. Drie jaar geleden maakte hij de stap naar het buitenland. Bij PwC Australië werkte hij tot eind 2019 enkele jaren als Senior Manager Data Governance en IT Risk.

Lolke Reinstra, Senior Manager, ACE Company

Reinstra heeft veel waardevolle ervaringen meegenomen uit Australië naar Nederland, zo laat hij weten aan Consultancy.nl: “Australië heeft een Angelsaksische werkcultuur met enkele Aziatische invloeden. Het is daarbij een stuk directiever dan in Nederland maar ook een stuk duidelijker. KPI’s zijn harder en feedback directer.”

Hij vervolgt: “Nederland lijkt juist een tegengestelde beweging te hebben gemaakt de afgelopen jaren. Ikzelf vind een combinatie van beide juist heel sterk: duidelijke afspraken maar ook aandacht voor de mens achter de collega of klant, en het getuigt van kracht wanneer mensen aangeven wanneer ze ergens moeite mee hebben.”

Ook benadrukt hij het belang van een goede work-life balans, die hij daar heeft mogen proeven: “Hoewel ik nog nooit zo hard heb gewerkt als in Australië, was ook de work-life balans goed op orde. Elk weekend voelde als een mini-vakantie: surfen, naar het strand of het land ontdekken. ​Dit is iets waar ik nu in Nederland ook meer bij stilsta.”

Die ervaring neemt hij mee naar ACE Company, een consultancybureau gespecialiseerd in advies en regievoering op het gebied van complexe en ingrijpende wet- en regelgeving programma’s in de financiële sector. Bij zijn nieuwe werkgever zal Reinstra zich als senior adviseur vooral gaan toeleggen op data governance en data management binnen de financial services sector.

Waarom Ace Company?

Op de vraag waarom hij het Big Four-kantoor verruild heeft voor een niche speler, zoals ACE Company, vertelt Reinstra: “Na drie jaar in het buitenland te hebben gewerkt heeft PwC mij gevraagd terug te komen naar Nederland om de quality assurance groep te leiden in mijn oude afdeling. De periode in een andere omgeving heeft mij veranderd en mijn oude afdeling had ​in de tussentijd ook niet stilgezeten.”

“Hoewel ​ik mijn rol en werkzaamheden ontzettend ​leuk vond had ik het gevoel dat wij op ​een aantal essentiële onderdelen uit elkaar gegroeid waren. Ik wilde dingen veranderen ​en de lessons learned die ik uit het buitenland had meegenomen implementeren, maar met name de snelheid van verandering ​is lastig binnen een grote organisatie als PwC.”

Vanaf het begin voelde het goed bij ACE Company, legt Reinstra uit: “ACE heeft mij benaderd en vanaf het begin was er een hele goede klik. Een jonge en dynamische organisatie waar plezier en hoogwaardige dienstverlening voorop staat. Wij hebben veel gesprekken gevoerd, binnen een kleine organisatie is het van nog groter belang dat je een goede connectie hebt met je collega’s, en vanaf het begin af aan was het duidelijk dat wij een passie voor consultancy delen.”

“Een jonge en dynamische organisatie waar plezier en hoogwaardige dienstverlening voorop staat.”

Gevraagd naar hoe hij de onboarding bij het bureau heeft ervaren tijdens de gedeeltelijke lockdown, vertelt Reinstra: “Iedereen is wel een beetje gewend aan thuiswerken en ik ben ontzettend warm onthaald. Er werd een grote bos bloemen bezorgd op mijn eerste werkdag waardoor ik me helemaal welkom voelde.”

En op de vraag, ten slotte, of de coronamaatregelen verder nog impact hebben gehad op zijn nieuwe uitdaging, zegt Reinstra: “Net als de rest van Nederland heb ik iedere dag een aantal koffiegesprekken, met zelfgemaakte koffie, om kennis te maken, proposals te schrijven, accountplannen te maken en te onboarden op opdrachten. Over de afgelopen maanden zijn we voor mijn gevoel met zijn allen zoveel beter geworden in alle virtuele meetings dat dit eigenlijk heel soepel gaat.” 

Reinstra, die zich vanuit ACE zal focussen op data governance en data management binnen de financial services sector, licht verder toe waarmee hij zich de komende tijd zal bezighouden: “Hoe kunnen banken, verzekeraars, pensioenfondsen zorgen dat de data die ze hebben juist en volledig is en de juiste inzichten verschaft aan management en aan andere stakeholders zoals toezichthouders?”

“De hoeveelheid data bij financiële instellingen is gigantisch en de landschappen vaak complex waardoor dit een lastig te beheersen probleem is”, besluit Reinstra.