Na anderhalf jaar gaf deze trainee leiding aan een groot project

04 november 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De 27-jarige Michel Koldenhof doorliep het traineeship bij ITDS en is momenteel Business Consultant. Na het traineeship gaf hij leiding aan een groot projectteam. Hoe heeft hij deze vliegende start ervaren? Vijf vragen aan de adviseur. 

Hoe begon het voor jou bij ITDS?

“Toen ik werd benaderd voor het traineeship, kende ik ITDS niet. Daardoor was ik een beetje afhoudend. En de financiële sector trok me ook niet meteen. Wat me wel meteen aansprak: de kans om snel veel te leren. Consultancy leek me interessant, maar ik wilde geen schakeltje zijn in groot project. Bij ITDS ga je na je traineeship gelijk zelf op pad. Je wordt meteen in het diepe gegooid. Spannend, maar wel de snelste manier om te leren.” 

Welke kans kreeg je na je traineeship?

“Tijdens het traineeship werd ik benaderd door de business line ‘Risicomanagement’ van ITDS. Met de vraag of ik hier onderdeel van wilde worden. Ik heb even getwijfeld of dat me inhoudelijk zou beperken, maar dat is nog nooit het geval geweest. Ik ging meteen op mijn fiets op pad, naar KLM. In mijn eerste project mocht ik twee teams ondersteunen bij de transformatie naar één team en de inkoop van een IT-systeem begeleiden. ”

Michel Koldenhof, Business Consultant, ITDS Business Consultants

“Daarna werd ik gevraagd als projectleider van een veel groter IT-project. Dat werd gerund door iemand die ouder was en meer ervaring had dan ik, maar de opdrachtgever zei: ‘Ik denk dat jij het beter kan’. Dat was even schrikken, maar vooral een geweldige kans.”

Meteen een leidinggevende rol – hoe was dat?

“Als projectleider heb je niet de tijd en expertise om inhoudelijk precies te begrijpen wat er moet gebeuren, dat weten de specialisten. Het is mijn rol om overzicht te creëren en de juiste vragen te stellen. Toen ik bij het team kwam, had het team onvoldoende vertrouwen om zelf beslissingen te nemen. Daar zijn we aan gaan werken. Het team had behoefte aan iemand die voor ze ging staan, echt luisterde en aandacht gaf.”

“Ook hebben we het project zichtbaarder gemaakt, zodat mensen in het team waardering krijgen voor hun goede werk. Dit voorjaar moest ik vanwege corona helaas mijn rol neerleggen. Maar mijn leidinggevende zei dat ik verbonden was met het succes. Fantastisch om te horen.” 

Heb je dat helemaal alleen gedaan?

“Ik heb steun gezocht en gekregen binnen ITDS. Ik heb veel geleerd van de stijl van leidinggeven van mijn manager. En de directeur van ITDS kon me vanuit zijn ervaring veel leren over het structureren van een project en het voorbereiden van belangrijke keuzes. Het was fijn om een vangnet te hebben, daar heb ik veel aan gehad. Ik kan altijd collega’s om advies vragen en daar zelf beslissingen uit destilleren.” 

“Onze organisatie is jong en heel plat. Je hoeft niet bang te zijn dat je op iemands tenen gaat staan. Als je iets wilt of denkt, dan is daar altijd ruimte voor. Ook als starter.” 

Wat zijn je volgende stappen?

“Komend jaar wil ik de stap naar Senior Business Consultant maken. Wat ik daarna wil? Dat weet ik nog niet precies, maar ik wil daarnaast sowieso graag anderen begeleiden in hun ontwikkeling. Het mooiste vind ik dat ik heb ontdekt waar ik energie van krijg en waar ik goed in ben. Zonder al deze ervaringen had ik dat nooit zo snel geweten.”

“Vanuit mijn rol kan ik mensen helpen met hun problemen en bij het ontwikkelen van hun organisatie. Ik wil opdrachten doen waarbij ik mezelf op steeds andere specifieke punten kan ontwikkelen. Elke keer opnieuw voor de leeuwen gegooid worden, is voor mij de beste leerschool.”