Alexander de Croo: Van BCG tot premier van België
Werken in de consultancy kan voor consultants de springplank betekenen naar een toekomstige topfunctie. In België is er geen beter voorbeeld te bedenken dan Alexander de Croo. De voormalig consultant bij Boston Consulting Group, is sinds kort de minister-president van België.
Boston Consulting Group (BCG) is een van ’s werelds meest prestigieuze strategy consultancykantoren, met tal van spraakmakende alumni, zoals de oprichters van concurrenten als Bain & Company (Bill Bain) en Roland Berger (en de gelijknamige oprichter), beroemdheden zoals zanger John Legend en zelfs een aantal politieke zwaargewichten, waaronder de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
Met Alexander de Croo, sinds begin deze maand minister-president van België, voegt BCG wederom een alumnus toe, die een leidende positie in het politieke landschap heeft ingenomen. Als zoon van de bekende Belgische politicus Herman de Croo, die tot de verkiezingen van vorig jaar lid was van het Vlaams Parlement, wilde Alexander de Croo aanvankelijk graag een ander carrièrepad belopen dan zijn vader.
De Croo behaalde in 1998 zijn ingenieurstitel aan de Solvay Business School (onderdeel van de Vrije Universiteit Brussel) en sloot zich een jaar later aan bij de BCG. In 2004 werd hij projectleider bij het internationale strategieadviesbureau, een rol die hij twee jaar vervulde, waarna hij zijn eigen bedrijf Darts-ip startte.
De Croo kwam in aanraking met de Belgische politiek via de liberale partij Open VLD, waar hij in 2009 voorzitter van werd, waarmee hij Guy Verhofstadt, voormalig premier van België, opvolgde. Zijn benoeming tot voorzitter, een rol die hij tot 2012 vervulde, werd destijds als opmerkelijk beschouwd, vooral omdat De Croo bijna geen politieke ervaring had. Tussen 2012 en 2020 diende De Croo de federale regeringen van Elio Di Rupo, Charles Michel en Sophie Wilmès als vice-premier van België.
België had tussen 27 oktober 2019 en 1 oktober 2020 een federale overgangsregering doordat de vierpartijencoalitie van voormalig premier Michel uiteen was gevallen. In die overgangsperiode stond Sophie Wilmès, de eerste vrouwelijke minister-president in de geschiedenis van België, aan het roer en leidde zij onze zuiderburen door het eerste half jaar van de coronacrisis.
De Croo was binnen de regering van Wilmès onder meer verantwoordelijk voor tal van financiële stimuleringspakketten om de coronacrisis aan te pakken en hield eveneens toezicht op het initiatief om vliegtuigmaatschappij Brussels Airlines te redden.
De regering van De Croo werd begin deze maand geïnstalleerd, 494 dagen na de Belgische federale verkiezingen die werden gehouden in mei 2019. De bijnaam van de regering van De Croo is de Vivaldi-coalitie, genoemd naar het werk van de gelijknamige componist, ‘De vier jaargetijden’, die in deze metafoor overstemmen met vier politieke kleuren die in de coalitie aanwezig zijn: de liberalen (Open VLD en MR), de socialisten (sp.a en PS), de groenen (Groen en Ecolo) en de christendemocraten (CD&V). Wilmès zet zich binnen de regering van De Croo in als minister van Buitenlandse Zaken en vice-premier.
MBB-zwaargewichten in de politiek
Naast BCG hebben de andere twee leden van het zogeheten ‘MBB’-trio (McKinsey & Company en Bain & Company, red.) ook een indrukwekkend aantal politieke alumni. In ons land is ex-McKinsey & Company-partner Wopke Hoekstra minister van Financiën, terwijl voormalig OC&C partner en Ex-McKinseyaan Eric Wiebes momenteel de rol van minister van Economische Zaken en Klimaat bekleedt.
In België is Thomas Dermine, voormalig adviseur van het Brusselse kantoor van McKinsey, door De Croo benoemd tot staatssecretaris voor Relance & Strategische Investeringen (waarbij hij zich richt op wetenschapsbeleid). Mitt Romney uit de Verenigde Staten is misschien wel de beroemdste consultancy-alumnus die actief is in de politiek. De voormalig Bain & Company-partner was hiervoor presidentskandidaat voor de Republikeinen, en vervult vandaag de dag de rol van senator van de staat Utah.