Baker Tilly Corporate Finance begeleidt Eurosafe- en GMB-deals

09 oktober 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Baker Tilly Corporate Finance heeft de afgelopen maanden twee deals begeleid in de bouw-, gas- en installatiebranche. Eind augustus werd de overname van DeBrandwacht.nl en DeGasdokter.nl door Eurosafe Solutions Groep beklonken. Enkele weken daarna werd Van der Wiel Biogas overgenomen door GMB.

Eurosafe Solutions koopt DeBrandwacht.nl en DeGasdokter.nl

Eurosafe Solutions biedt oplossingen voor het veilig werken op hoogte en in besloten ruimten. Denk bijvoorbeeld aan valbeveiliging voor gevelonderhoud, en systemen en trainingen voor werken in gesloten of deels open omgevingen die niet zijn ontworpen voor het verblijf van personen.

De afgelopen vijf jaar is het bedrijf flink gegroeid, waarmee ook het product- en dienstenportfolio werd verbreed. Begin dit jaar werd bovendien R3B Safety & Rescue overgenomen, waardoor Eurosafe Solutions nu een totaaloplossing kan bieden op het gebied van rope access, trainingen en standby rescue.

Met de overname van DeBrandwacht.nl en DeGasdokter.nl verbreedt Eurosafe Solutions nogmaals zijn veiligheidspropositie. DeBrandwacht.nl is gespecialiseerd in het uitvoeren van brandwacht-, mangatwacht-, EHBO- en gasmeetwerkzaamheden. DeGasdokter.nl (onderdeel van DeBrandwacht.nl) biedt totaaloplossingen op het gebied van gasmetingen. Naast advieswerkzaamheden en gasdetectie voor aankoop of verhuur gaat het daarbij om het uitvoeren van gasmetingen op importzeecontainers en in besloten ruimten.

“Door de gerichte acquisities, wil Eurosafe Solutions de organisatie stabieler maken en een totaaloplossing bieden in haar markt”, vertelt Eurosafe Group-eigenaar Mark van Buiten. “De synergie tussen de bedrijven Eurosafe Solutions, R3B Safety & Rescue, DeBrandwacht.nl en DeGasdokter.nl biedt de mogelijkheid om de organisatie verder te professionaliseren, het product- en dienstaanbod te verbreden en de positie in de markt te versterken.”

Ook Olaf van der Holst, oprichter van DeBrandwacht.nl en DeGasdokter.nl, ziet veel mogelijkheden. Hij stelt dat “een breed pakket van veiligheidsdiensten aangeboden kan worden aan het grote netwerk van klanten middels een sterk en deskundig team. Dit zal resulteren in groei van de organisaties”. Van der Holst blijft verbonden aan de organisatie en zal met zijn kennis en ervaring Eurosafe Solutions ondersteunen.

Vanuit Baker Tilly werd Eurosafe Solutions begeleid door Pierre Satink (Partner), Alexander Niemeijer (Senior Consultant) en Tommy Haans (Senior Consultant). Het team adviseerde de koper vanaf de waardebepaling en financiering tot en met de onderhandelingen en het effectuering van de transactie.
Baker Tilly Corporate Finance begeleidt Eurosafe- en GMB-deals

GMB koopt Van der Wiel Biogas

Het in Opheusden gevestigde GMB is een Nederlands bouwbedrijf dat zich richt op waterveiligheid en -kwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra. Het familiebedrijf realiseert en renoveert onder meer dijken, haventerreinen, rioleringen, gemalen en waterzuiveringsinstallaties. Met zo’n 450 medewerkers bedient GMB uiteenlopende klanten, waaronder waterschappen, industrie, drinkwaterbedrijven gemeenten en Rijkswaterstaat. Daarmee realiseert het bedrijf een jaaromzet van circa €180 miljoen.

Het overgenomen Van der Wiel Biogas komt voort uit het familiebedrijf Van der Wiel, een bedrijf met circa 175 medewerkers en €60 miljoen omzet. Het bedrijf levert en onderhoudt complete biogasinstallaties voor de industrie, bedrijven en waterschappen.

De acquisitie is onderdeel van de buy and build-strategie die GMB enige jaren geleden heeft ingezet, onder meer met het doel minder afhankelijk te worden van opdrachtgevers uit de publieke sector. Daartoe zoekt GMB overnamekandidaten die voornamelijk industriële opdrachtgevers bedienen.

GMB verwacht dat de overname bovendien kansen gaat bieden op het gebied van de energietransitie. Ook wordt gewezen op de goed match tussen de twee bedrijven. Zo zouden de activiteiten en kennis van de medewerkers van Van der Wiel Biogas uitstekend passen bij de activiteiten, ambities en strategie van GMB. Daarnaast bieden de onderhoudscontracten van Van der Wiel Biogas en de deels overlappende opdrachtgevers van beide organisatie de kans tot een integrale dienstverlening.

Vanuit Baker Tilly werd GMB bijgestaan door Senior Manager Willem Jan Bittink. Daarmee werd een vervolg gegeven aan een succesvolle samenwerking. Baker Tilly Corporate Finance is al sinds 2018 betrokken bij de buy and build-strategie van GMB. Zo werd vorig jaar al Insituform Nederland overgenomen, een specialist op het gebied van leidingrenovatie door middel van relining.