Hot ITem helpt Dura Vermeer bij inzicht in planning en prestaties

01 oktober 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het familiebedrijf Dura Vermeer is met een omzet van circa 1 miljard en circa 2.800 medewerkers één van de grotere spelers in de Nederlandse bouwindustrie. Het bedrijf is actief in bouw, infrastructuur, engineering en dienstverlening.

Een belangrijk speerpunt van de strategie van het concern is de verdere digitalisering, zowel in de projectenportefeuille als in de interne bedrijfsvoering. De toepassing van slimme technologie helpt Dura Vermeer bij het leveren van meer toegevoegde waarde, gemak en comfort aan klanten en tegelijk de kostprijs, marges en het bouwproces te optimaliseren.

Optimale asfaltproductiecapaciteit

De divisie Infra houdt zich bezig met infrastructurele projecten zoals wegen, bruggen en rails. Dit varieert van landelijke projecten voor de aanleg van A-wegen tot de aanleg van een parkeerplaats bij een kleine onderneming. Dura Vermeer Infra is dan ook een grote speler op het gebied van asfaltproductie en -verwerking.

Nieuw rapportageproces geeft Dura Vermeer beter inzicht in planning en prestaties

Hierbij is het een grote uitdaging om de asfaltproductiecapaciteit vanuit eigen centrales optimaal te benutten over interne en externe afnemers. Een goede planning en inzicht in de prestaties op de lange én zeer korte termijn zijn hiervoor onmisbaar en het is cruciaal dat de onderliggende data toereikend is om dit alles te realiseren.

Om het proces naar een hoger niveau te tillen, heeft Dura Vermeer samen met digitale transformatie specialist Hot ITem het rapportageproces verbeterd. Met als gevolg dat Infra doorlopend volledig inzicht heeft in de planningen en de prestaties van de asfaltproductie voor de realisatie van wegen. 

Zo heeft de directie van de asfaltcentrales nu een vergelijkend inzicht in de prestaties van de onderlinge asfaltcentrales. Regiodirecties zien van welke centrales ze de meeste productie hebben afgenomen en waar nog potentieel zit. Vanuit de algehele keten kan nu op ieder moment de planning worden ingezien en aangescherpt, waardoor het asfalt optimaal kan worden verdeeld. 

Aanpak

De verbeterslag begon met een analyse van de bestaande rapportages. Tegelijkertijd zijn verbeterwensen opgehaald bij de business, waaronder bij managers en product-owners. Daarnaast deed Hot ITem onderzoek naar de bestaande kwaliteit van de data en zijn data-knelpunten inzichtelijk gemaakt. 

Hieruit bleek dat invoeren van gegevens in bronsystemen grotendeels handmatig werk is en het door de verschillende stappen onduidelijk is of en waar gebruik wordt gemaakt van onjuiste data. Met als gevolg dat rapportages vaak gebaseerd werden op onjuiste informatie. 

Het projectteam nam de business mee in de nieuwe rapportageblauwdruk en in de technische implicaties van bepaalde wensen, zodat de impact helder was. Samen is toegewerkt naar een volledig dashboard op een solide datafundament, en door een regelmatige onderlinge afstemming was er continu ruimte om bij te sturen.

Steven Mookhoek, Manager Asfaltproces bij Dura Vermeer, is verheugd met het resultaat. Door de verkregen datakwaliteitsinzichten op verschillende niveaus, kan Dura Vermeer Infra de datakwaliteit binnen het administratieproces stapsgewijs en gestructureerd verbeteren. 

Over de samenwerking met Hot ITem zegt hij: “Ik heb met Hot ITem nooit het gevoel dat we werken met een externe partij die simpelweg zoveel mogelijk uren wil maken, integendeel! Hot ITem’ers worden bij ons ervaren als collega’s die het beste voor hebben met Dura Vermeer, en ons echt willen helpen. De samenwerking vindt plaatst vanuit een vertrouwensrelatie en zonder verborgen agenda’s.”