De 10 beste steden van Nederland om in te wonen

22 februari 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Amsterdam is Nederlands beste stad om in te wonen. Dat is de uitkomst van onderzoek van vastgoedadviseur JLL. Utrecht en Delft staan respectievelijk op de tweede en derde plaats in de driejaarlijkse ranking van JLL.

Voor de ‘Residential Ranking’ bekeken de specialisten van JLL, dat afgelopen jaar een slordige €18 miljard aan omzet realiseerde, alle Nederlandse gemeenten met meer dan 50.000 inwoners. Deze 84 gemeenten vergeleken ze vervolgens met elkaar op grond van 32 criteria.

Denk hierbij onder meer aan bereikbaarheid, vastgoedprijzen, werkgelegenheid, bouwbeleid, economische groei en voorzieningen zoals scholen, winkels, restaurants en sportfaciliteiten. Het onderzoek van JLL wordt eens in de drie jaar gehouden. De laatste editie vond plaats in 2017.

1: Amsterdam

Onze hoofdstad heeft net als de vorige editie de eerste plek in de ranking van beste steden op zijn naam geschreven. Waarom Amsterdam de beste stad is om in te wonen? Onder meer vanwege zijn bloeiende regionale economie – in en rond Amsterdam zijn ruim 130.000 bedrijven gevestigd – en vanwege zijn vele voorzieningen, aldus de onderzoekers van JLL.

De 10 beste steden van Nederland om in te wonen

Ook behaalt Amsterdam in de beste steden-ranking een hoge score gekeken naar de markt voor woningbeleggers die, hoewel deze floreert, ook sterk onder druk staat als gevolg van regulering voor nieuwbouw. Dit zorgt ervoor dat er een negatieve druk is op de investeringsbehoefte (minder nieuwbouw) waardoor het evenwicht tussen vraag en aanbod verder uit elkaar komt te liggen. Voor (vooral beginnende) huizenkopers (en huurders) is de keerzijde natuurlijk wel dat wonen in Amsterdam vrijwel onbetaalbaar is geworden.

Verder is er in onze hoofdstad veel werkgelegenheid en is Amsterdam uitstekend bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. “Ook wat betreft het relatieve aantal horecagelegenheden, winkels en scholen heeft Amsterdam nauwelijks concurrentie”, geeft Jorn Thoones van JLL aan.

2: Utrecht

Ook de tweede plaats gaat naar dezelfde stad als drie jaar geleden: Utrecht. De Domstad behaalt haar hoge score in het bijzonder vanwege de demografische ontwikkelingen en de snel stijgende prijzen. Ook de centrale ligging en de kwaliteit van de woningen werken in het voordeel van Utrecht, zo schrijven de onderzoekers van het vastgoedadviesbureau.

De hoge prijzen trekken beleggers naar Utrecht en op de beleggersmarkt weet Utrecht Amsterdam zelfs voor te blijven in de woonstedenranking. Verder maken de hoog opgeleide bevolking van de stad en het feit dat de gemeente nog voldoende uitbreidingspotentie heeft, Utrecht tot de snelst groeiende stad in de ranking en een van de beste Nederlandse steden om in te wonen.

3: Delft

Delft heeft deze editie van het onderzoek een derde plek weten te bemachtigen. Volgens JLL is de Zuid-Hollandse stad flink aan de weg aan het timmeren. Zo zijn de vooruitzichten voor de Delftse economie positief, is de stad goed bereikbaar (het treinstation van Delft onderging enkele jaren terug een grootschalige metamorfose) en zijn veel van de inwoners van de Prinsenstad hoogopgeleid.

Ook kent Delft goede voorzieningen voor haar inwoners en is, onder meer vanwege haar historische karakter en het vele groen, een fijne stad om in te wonen. De gemeente heeft plannen om in de periode tot 2040 zo’n 15.000 woningen te bouwen en bovendien ruimte te maken voor 10.000 nieuwe banen.

4: Amersfoort

Op de vierde plaats in deze ranking staat Amersfoort, met bijna 160.000 inwoners de tweede stad van de provincie Utrecht. Volgens de onderzoekers van JLL scoort de stad vooral goed op economische vooruitzichten.

Samen met Delft, Zwolle en Almere is Amersfoort een van de middelgrote steden in opkomst, mede door de goede vooruitzichten, bereikbaarheid en demografie.

Amersfoort is ten opzichte van de vorige editie van het onderzoek een plek gestegen. De gemeente, die zo’n 70.000 huishoudens telt, werd in 2015, 2016 en 2017 door het jaarlijkse onderzoek van tijdschrift Elsevier uitgeroepen tot de beste stad in Nederland om te wonen.

5: Zwolle

Tot slot vinden we ook Zwolle in de top 5 van beste steden om in te wonen. De hoofdstad van Overijssel is hiermee de enige niet-Randstedelijke gemeente in de kop van de ranking van JLL. De stad ligt in de regio IJsseldelta en telt bijna 130.000 inwoners, waarmee het de negentiende gemeente van Nederland is. Zowel nationaal als internationaal draagt Zwolle de titel van groenste gemeente van Nederland..

Best of the rest

Op de zesde plek in de lijst met aantrekkelijkste woonsteden staat Almere, dat het moet hebben van zijn relatief goedkope vastgoedobjecten en zijn ligging (nabij Amsterdam en Utrecht). Haarlemmermeer – de gemeente waar luchthaven Schiphol huist – staat zevende, gevolgd door Arnhem, de hoofdstad van Gelderland.

Voor Groningen is dit jaar de negende plaats gereserveerd. Deze gemeente doet het net als andere traditionele studentensteden goed in het onderzoek van JLL vanwege zijn hoogopgeleide bevolking. Den Haag, qua inwonerstal de derde stad van Nederland, moet het ditmaal doen met een tiende plek.