McKinsey werkt aan plan voor fusie tussen UBS en Credit Suisse
Het Zwitserse UBS overweegt te fuseren met branchegenoot Credit Suisse. Consultants van McKinsey & Company hebben gewerkt aan de strategische plannen en zijn ingeschakeld om een eventuele roadmap voor de deal op te stellen.
Het nieuws werd wereldkundig gemaakt door de financiële blog Inside Paradeplatz. Gemeld wordt dat het plan van UBS-topman Axel Weber – dat luistert naar de naam ‘Signal’ – zich nog in de ideevormingsfase bevindt en dat er nog geen officiële besprekingen gaande zijn. Als de deal rond is, zou het de grootste van UBS zijn in meer dan twee decennia, na de fusie van Basler Bankverein in 1997.
Een fusie tussen UBS en Credit Suisse zou een financiële instelling opleveren die niet alleen zou opereren op gelijke voet met de grootste Europese banken, maar ook zou concurreren met mondiale banken op het gebied van onder andere vermogensbeheer en private banking.
Volgens de consultants van McKinsey & Company – de strategische huisconsultant van beide banken – zou de gecombineerde entiteit kolossaal zijn en het financiële landschap in sommige segmenten aardig domineren. McKinsey heeft aanzienlijke M&A-ervaring in de bankenwereld, en heeft in de loop der jaren verschillende grote fusies begeleid.
De fusie wordt door beide banken nog steeds als een “gerucht” bestempeld, hoewel Weber volgens Inside Paradeplatz zijn bedoelingen al kenbaar heeft gemaakt aan de Zwitserse minister van Financiën Ueli Maurer, evenals aan de Federal Financial Market Supervisory Authority.
Rapporten suggereren dat Weber hoopt dat hij na de deal de president wordt van de gecombineerde entiteit. Hij wordt daarbij geholpen door het feit dat zijn tegenhanger bij Credit Suisse, Urs Rohner, naar verwachting dit jaar zijn functie zal neerleggen. Weber zit sinds 2012 in het bestuur van UBS en bekleedt de rol van CEO sinds 2014. Oorspronkelijk was het zijn bedoeling om over een paar jaar af te treden, maar Weber zal met de fusie eveneens een nieuw contract tekenen.
Mocht de fusie uiteindelijk groen licht krijgen, dan lijken ontslagen onafwendbaar. UBS heeft wereldwijd bijna 70.000 mensen in dienst, terwijl bij Credit Suisse circa 50.000 mensen werken. In Zwitserland werken bij elkaar opgeteld 35.000 voor Credit Suisse en UBS. Door de fusie zou tussen de 10% en 20% van het totale aantal arbeidsplaatsen (van beide banken) op de tocht komen te staan, wat neerkomt op 12.000 tot 24.000 banen wereldwijd, waarvan 3.500 tot 7.000 in Zwitserland.
De fusieplannen zijn duidelijk gericht op het genereren van waarde voor aandeelhouders, die sinds het begin van dit jaar de waarde van hun aandelen hebben zien dalen. Zo is de koers van Credit Suisse in 2020 met 22% gedaald, terwijl de UBS-aandelen in diezelfde periode met 8% daalden. De fusie is een manier om wat te doen aan deze situatie. Zo leidde alleen al het uitgelekte nieuws over de fusie deze week al tot stijgende koersen van de aandelen Credit Suisse en UBS.
In het verleden hebben UBS en Credit Suisse al eens overwogen om te fuseren. Ditmaal lijkt het echter waarschijnlijker dat de daad bij het woord wordt gevoegd. Banken in Europa en de rest van de wereld kampen met dalende rentetarieven en met de groeiende neiging onder consumenten om te sparen, wat de regelgevers ertoe heeft aangezet om enkele beperkingen op het gebied van fusies en overnames te versoepelen.