Deloitte verkoopt dataplatform voor vastgoed aan Kate Innovations

17 september 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deloitte heeft zijn zelf ontwikkelde vastgoedplatform Axiom verkocht aan softwareontwikkelaar Kate Innovations. “Het ligt voor de hand om Axiom in deze fase aan een partij met een sterk IT-trackrecord over te dragen”, aldus Jurrien Veldhuizen, partner bij Deloitte Real Estate.

Datadeelplatform Axiom werd door Deloitte ontwikkeld met als doel om vastgoedeigenaren controle te geven over het verspreiden van onder meer huurgegevens, vierkante meters, energielabels en waarderingen. Het dataplatform maakt het gemakkelijker om zulke data te delen met onder meer banken (voor bijvoorbeeld financieringsmogelijkheden) en taxateurs (voor bijvoorbeeld vastgoedwaarderingen). Ook notarissen, investeerders en adviseurs maken gebruik van het Axiom-platform.

Door gebruik te maken van het platform en data sneller te kunnen delen wordt ook de besluitvorming sneller, waardoor vastgoedtransacties sneller afgerond kunnen worden. Traditioneel gezien zijn veel papieren of pdf'jes gemoeid bij een dergelijke transactie, en met behulp van Axiom kan met één druk op de knop op een veilige manier alle data digitaal worden gedeeld. Aan de basis van Axiom staat de alom gehypete blockchaintechnologie.

Het platform wekte de interesse van Kate Innovations, een softwarebedrijf dat voor grote marktpartijen data verzamelt die de financiële waardering en transacties van commercieel vastgoed vergemakkelijkt. Kort na te zijn overgenomen door Boron, het beleggingsvehikel van miljardair John Fentener van Vlissingen, heeft Kate nu Axiom ingelijfd. Financiële details over de overname zijn niet bekendgemaakt.

Erik Schlooz, CEO van Kate, zegt over de krachtenbundeling: “Door de software van Kate en Axiom te combineren, bieden we eigenaren de mogelijkheid aan om huurdata te structuren en te delen met financiers en adviseurs. Hierdoor gebruiken alle partijen dezelfde brondata. Dit draagt bij aan zowel de kwaliteit als de snelheid. En kan de doorlooptijd van bijvoorbeeld het revisieproces van commerciële vastgoedleningen aanzienlijk verkorten.”

Schlooz voegt toe dat digitalisering van data nog maar in de kinderschoenen staat. Zo willen bijvoorbeeld de drie grootbanken hun huur- en taxatiedata vanaf begin 2021 digitaal ontvangen. En in het buitenland – Kate Innovations is ook actief in België, Duitsland, Rusland en het Verenigd Koninkrijk – ontvouwen zich vergelijkbare ontwikkelingen. “De behoefte aan relevante en betrouwbare vastgoeddata neemt toe.”

Voor Deloitte was het een logisch moment om afstand te doen zijn innovatieve software. Jurrien Veldhuizen, partner bij Deloitte Real Estate geeft aan: “Het ligt voor de hand om Axiom in deze fase aan een partij met een sterk IT-trackrecord over te dragen.”

Het Big Four-kantoor blijft als consultant en vastgoedexpert betrokken bij de verdere groei van het platform.