IMAP begeleidt Begra Group bij verkoop aan investeerder

11 september 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

IMAP heeft zijn eerste deal na de zomer afgerond. Het M&A-kantoor uit Rotterdam heeft de aandeelhouders van Begra Group geadviseerd bij het aantrekken van een nieuwe aandeelhouder: Plain Vanilla Investments. De deal stelt Begra Group in staat zijn internationale groeiambities na te streven.

Opgericht in 2002 en met een jaaromzet van ongeveer €25 miljoen, is Begra Group een Brabantse leverancier van magazijnstellingen. De groep bestaat uit zeven bedrijven met elk zijn eigen specialisme in de branche van magazijninrichting.

Begra Group telt 70 vaste medewerkers die opereren vanuit vestigingen in Oss en Almelo, en richt jaarlijks ruim 15.000 magazijnen van verschillende omvang in. Begra Group handelt in nieuwe en gebruikte magazijnstellingen en aanverwante materialen. Tot zijn klantenkring mag het bedrijf onder andere supermarktketens, webwinkels, maakbedrijven en logistieke dienstverleners rekenen.

Groei en internationale ambities

Waar veel bedrijven door de coronapandemie worstelen om het hoofd boven water te houden, heeft Begra dit jaar goede zaken gedaan en zal het eind 2020 naar verwachting een hogere omzet en winst noteren. Nu Begra Group anno 2020 een sterke positie inneemt op de Nederlandse markt heeft het bedrijf zijn zinnen gezet op verdere (internationale) uitbreiding.

“Samen met onze medewerkers, klanten en leveranciers hebben we sinds onze start in 2002 een prachtige positie in Nederland opgebouwd”, aldus Jorg Zwaans, directeur van Begra Group. “Veranderend bestelgedrag van consumenten, een trend naar steeds kortere levertijden en fijnmazigere distributie vragen om nieuwe concepten in magazijninrichting. We zien dan ook veel mogelijkheden om verder te groeien.”

Volgens de bestuurder is de Duitse markt klaar voor een filiaal van Begra en de komst van de webwinkels van de groep. “En de beweging naar kortere contracten tussen logistieke dienstverleners en hun klanten leidt tot steeds meer vraag naar het huren van stellingen en andere magazijnbenodigdheden”, aldus de topman.
IMAP begeleidt Begra Group bij verkoop aan investeerder

Begra Group | Vanilla Plain Investments

De internationale groeiambities en geplande uitbouw van zijn diensten noopten de leverancier tot een zoektocht naar een investeringspartner. “We zochten een ervaren partner met wie we onze kennis konden verbreden”, laat Zwaans weten. Die partner heeft Begra Group gevonden in Plain Vanilla Investments, een investeringsmaatschappij uit Amsterdam die zich toelegt op het verwerven van controlerende belangen in Nederlandse mkb-bedrijven.

Onder de vleugels van de investeerder zal Begra Group een vestiging in Duitsland kunnen openen. Daarnaast zal ook Logirent, een dochterbedrijf van Begra Group en een verhuurder van palletstellingen, zijn footprint bij onze oosterburen flink kunnen uitbouwen. Zwaans is verheugd over de krachtenbundeling met de investeerder: “Plain Vanilla Investments deelt onze visie op de markt en heeft vaker bewezen om met een praktische benadering een concrete bijdrage aan groeiende bedrijven te kunnen leveren.”

De snelle groei van Begra Group in de afgelopen jaren is niet onopgemerkt gebleven. Vorig jaar mocht het bedrijf zich een FD Gazelle noemen en behoorde het tot de Top 250 groeibedrijven. Voor de toekomst sluit Begra Group verdere groei door overnames niet uit. Volgend op de afronding van de gesloten deal met Vanilla Plain Investments zullen Begra Group directeur Zwaans en zijn compagnon Mathijs Strik aan het bedrijf verbonden blijven.

De rol van IMAP

Voor begeleiding van de deal tussen Begra Group en Plain Vanilla Investments heeft de magazijninrichter een beroep gedaan op de expertise van IMAP, een Rotterdams M&A-advieskantoor. Het dealteam van IMAP bestond uit Remco Schouten, Remco van Gulijk en Kevin Weij en heeft de bestaande aandeelhouders van Begra Group geadviseerd bij het aantrekken van de nieuwe aandeelhouder en bij het structureren van de transactie.

Andere dealmakers

Overige partijen die betrokken waren bij de transactie zijn Deloitte (Lennart Veldhuizen, Rieuwert Hammerstein), YUR Advocaten & Consultants (Jeroen Schras, Evelyn Wolterink) en Houthoff (Maurits de Haan, Jasmijn Harms, Cherlene Blankson, Liselotte Nass, Djotika Bissessur, Wynand van Seters).