Nederlandse techwereld ziet corona als een kans

05 november 2020 Consultancy.nl

Terwijl bedrijven wereldwijd zuchten onder de druk van coronacrisis, is de marktwaarde van techreuzen als Amazon, Apple, Google en Facebook de afgelopen maanden omhooggeschoten. Silicon Valley spint garen bij de nieuwe digitale thuisblijfwereld. Ook de Nederlandse techsector ziet vooral kansen, zo blijkt uit een rondgang van BDO langs achttien c-level bestuurders van onder meer AFAS, SAP, VodafoneZiggo, Ordina en Microsoft.

Bijna alle bestuurders die meewerkten aan het BDO-onderzoek (90%) zijn het erover eens dat de coronapandemie impact heeft op de markt. “Voor ons heeft het een mega grote impact”, stelt Hessel Boschma, Product Owner bij Vodafone-Ziggo. “Als iedereen thuis doorwerkt, krijg je een enorme piek over onze dataverbindingen. Veel bedrijven maken bijvoorbeeld gebruik van MS Teams.”

Het overgrote deel (83%) ziet de coronacrisis ook als kans. De reden laat zich raden. Social distancing – of dit zich nou vertaalt in thuiswerken, online shoppen, eten bestellen of Netflixen – vraagt om meer en betere digitale mogelijkheden. Denk aan software, (extra) datacapaciteit, webshops, hardware voor thuiswerkplekken en cloud- en adviesdiensten.

Nederlandse techwereld ziet corona als een kans“Voor Usabilla by SurveyMonkey biedt het zeker kansen”, vertelt oprichter Marc van Agteren, “maar het hangt wel van de markt af. Wij hebben bijvoorbeeld airlines als klanten. Dit zijn wel de tijden dat je beter naar je medewerkers moet luisteren want je ziet ze minder. Zo zie je dat onze software ook bij airlines veel gebruikt wordt om behoeften bij medewerkers te peilen. Hetzelfde geldt voor organisaties die bij hun klanten het sentiment willen checken en deze data gecentraliseerd beschikbaar willen hebben.”

Momentum

Voor de coronacrisis hadden veel organisaties wel digitale ambities, maar zonder het beruchte ‘burning platform’ kwam daar vaak weinig van terecht. De pandemie is een burning platform dat zijn weerga niet kent en ineens veranderde alles.

“Het belang van digitalisering en automatisering bestond natuurlijk wel, maar heeft extra momentum gekregen door deze tijd en is veel meer verankerd bij sectoren waar het misschien nog minder ontwikkeld was”, stelt Martijn Delahaye, Directeur Marketing & Communicatie bij AFAS.

“Bij heel veel bedrijven, ook bij ons, is veel koudwatervrees weggenomen”, herkent Marc van Gaal, Director Product Marketing & Strategy bij Visma|Raet. “Als je durft én moet is er veel meer mogelijk dan je dacht.”

Andere koers inzetten?

De noodzaak tot social distancing is sinds het voorjaar al afgenomen en zal – hoe lang het ook nog moge duren – uiteindelijk helemaal verdwijnen. Dit geldt volgens velen niet voor de veranderingen die zijn geïmplementeerd.

“Wij zien het als een permanente verandering”, vertelt René van Haaster, Director Enterprise Solutions bij Microsoft. “Als ik mijn klanten spreek, willen er toch meer mensen structureler thuis gaan werken. Ook het datagedreven beslissingen nemen, gaat een enorme vaart nemen. Juist omdat onze klanten ook de economische impact ervaren, is er meer noodzaak tot informatie om op te sturen. Tot slot zien ze we ook een toename van cybercriminaliteit en om daar vermindering in te brengen spelen we natuurlijk ook een rol.”

“Het belang van digitalisering en automatisering bestond natuurlijk wel, maar heeft extra momentum gekregen door deze tijd.”

Leidt dit onder de Nederlandse techbedrijven dan ook tot een herziening van het businessmodel en product- en dienstaanbod? De meeste bestuurders geven aan geen drastische koerswijziging in te zetten. Maar er is wel degelijk beweging te zien. Bijna een kwart (22%) stelt dat het businessmodel binnen hun organisatie daadwerkelijk verschuift of wordt heroverwogen. En een bijna twee keer zo grote groep (39%) geeft aan dat het producten/dienstenportfolio verschuift of wordt het heroverwogen.

“Klanten vragen om effectiviteit in hun operaties, meer digitaal en met real-time data en inzicht”, ziet Ilja Heitlager, CIO bij Schuberg Philis. “Wij zien dit nu vooral in het logistieke domein. Daarnaast zijn, door de meer algemene roep om riskmanagement en operational control, datagedreven strategieën nog belangrijker. Was digitale transformatie nog geen belangrijke ontwikkeling, dan is iedereen toch meer op de feiten gedrukt en is het alleen maar meer in versnelling gekomen.”

Meer dan techniek

Niet alle verandering draait echter om technologische innovatie. Uiteindelijk staat al die technologie natuurlijk ten dienste van de mens. De coronacrisis mag dan zorgen voor een digitale stroomversnelling, de belangrijkste veranderingen vinden uiteindelijk bij onszelf plaats.

“Hebben we allemaal niet echt leren thuiswerken met het hele gezin?”, aldus Heitlage. “Daarmee is de menselijke maat ook meer teruggekomen in de work/life-balance. Meer aandacht hebben voor het gezin en deze makkelijker voorrang geven aan videocalls met collega’s. De productiviteit en kwaliteit in het werk hoeft daar niet onder te leiden.”

“Zelfs bij een softwarebedrijf als dat van ons is nog meer het besef ontstaan dat techniek niet het belangrijkste is, maar dat het faciliteert”, voegt Delahaye toe. “Je kunt er van alles mee doen, maar het vervangt het menselijke nooit volledig. We moeten niet doorslaan. Zie corona als een reset. Als een tijd waarin we leren dat we nog effectiever kunnen werken, maar ook het besef dat je met techniek niet alles kunt oplossen.”

More on: BDO
Netherlands
Company profile
BDO
BDO is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

BDO is a Local partner of Consultancy.org in Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.