Spanje verliest €88 miljard aan inkomsten door minder toerisme

31 augustus 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Spanje zal in 2020 naar verwachting 54 miljoen minder toeristen ontvangen in haar kustplaatsen, waardoor de sector te maken krijgt met een enorme kostenpost, zo blijkt uit een analyse van adviesbureau Simon-Kucher & Partners.

Volgens een onderzoek van het Spaanse kantoor van de adviesorganisatie zullen de vanwege Covid-19 opgelegde reisbeperkingen en de daarmee verband houdende teruggelopen reisbereidheid van consumenten ervoor zorgen dat in 2020 65% minder toeristen Spanje bezoeken dan vorig jaar.

Rekening houdend met de directe en indirecte bestedingspatronen van deze consumenten die nu wegblijven, zal Spanje €88 miljard aan economische waarde inboeten. Dat komt neer op ongeveer 6,2% van het nationale bruto binnenlands product (bbp) van het land.

In 2020 zullen naar verwachting ongeveer zes miljoen toeristen uit het Verenigd Koninkrijk Spanje bezoeken, vergeleken met 18 miljoen vorig jaar. Met slechts een derde van de Britten die dit jaar naar Spanje terugkeren, vertegenwoordigen de Britten de groep met de grootste vraaguitval. Dit zal met name gevolgen hebben voor de Spaanse vakantieregio’s aan de kust, zoals de Balearen, Canarische Eilanden, Andalusië en Valencia, de meest populaire bestemmingen van Engelse en Schotse toeristen.

Volgens het onderzoek van Simon-Kucher & Partners hebben de meeste Britten die in de UK zijn achtergebleven hun vakantieplannen in het geheel opgegeven. Ongeveer 40% stelt dat ze in plaats daarvan kiezen voor een binnenlandse vakantie.

Spanje ontvangt 54 miljoen minder toeristen in 2020

Met vorig jaar 19,4 miljoen toeristen is de Catalaanse regio in het noordoosten van Spanje, inclusief hoofdstad Barcelona, ​​de meest bezochte locatie van het land door toeristen. Hierna volgen de Balearen (13,7 miljoen toeristen), de Canarische Eilanden (13,1 miljoen), Andalusië (12 miljoen), de Valencia-regio (9,6 miljoen) en de hoofdstedelijke regio rond Madrid (7,6 miljoen).

Terwijl sommige regio’s, zoals Catalonië en de Balearen (inclusief Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) een daling van meer dan 75% in het aantal toeristen zullen zien, wordt verwacht dat andere regio’s het relatief beter (lees: minder slecht) zullen doen. De Canarische Eilanden zullen bijvoorbeeld naar verwachting een daling van 53% zien, in de veronderstelling dat het aantal reizen in de herfst zal toenemen.

De Canarische Eilanden, waaronder Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote en La Palma, zijn in het bijzonder populaire bestemmingen tussen oktober en mei, wanneer het weer warmer is dan op het vasteland van Spanje. “Het herfst-winterseizoen zou de acht eilanden kunnen helpen om veel van de verloren reizigers terug te krijgen”, zegt Carles München, een manager bij Simon-Kucher & Partners.

De Spaanse economie is enorm afhankelijk van toerisme. Volgens het IMF ligt het bbp van het land op koers om tegen het einde van het jaar zo’n 8% te dalen. Dat zou de grootste daling betekenen sinds de burgeroorlog van 1936 tot 1939. In 2021 wordt een herstel van 4,3% voorspeld op basis van de huidige herstelscenario’s van Covid-19.

Wereldwijd waarschuwt Simon-Kucher & Partners dat de economische waarde van de geleden schade nog eens ruim $5,5 miljard zou kunnen bedragen indien de reisbeperkingen worden verlengd tot in het derde kwartaal. "Een alarmerend cijfer", besluit Dimitris Hiotis, Global Head of Leisure, Travel & Tourism bij het adviesbureau.