Aantal deals door durfkapitalisten neemt duikvlucht
Het aantal deals gesloten door durfkapitalisten in Europa is volgens KPMG gedaald tot het laagste punt in zeven jaar. De reden? Hoe kan het ook anders: de coronacrisis.
In het eerste kwartaal van 2019 kregen zo’n 2.000 Europese startups geld van durfinvesteerders. Sindsdien is het aantal gesloten deals kwartaal op kwartaal gedaald, maar na de uitbraak van coronacrisis heeft de dealactiviteit een ware duikvlucht genomen. Deze ontwikkeling is in lijn met bredere ontwikkelingen binnen de M&A-markt, waar de dealactiviteit vanuit strategische kopers en private equity-firma’s sinds medio maart fors is teruggelopen.
In het tweede kwartaal van 2020 werden iets meer dan 1.000 deals gesloten. Europa staat niet alleen in deze trend. Ook in de Verenigde Staten bijvoorbeeld – ‘s werelds grootste venture capital-markt – duikelde het aantal transacties naar een zevenjarig dieptepunt. Wereldwijd daalde het aantal transacties in de eerste zes maanden van dit jaar van 13.404 tot 10.126.
De hoeveelheid deals is echter slechts één meeteenheid om de dealactiviteit mee in kaart te brengen. Een ander belangrijk getal, de dealwaarde, blijkt opmerkelijk veerkrachtig sinds het uitbreken van de crisis. In de eerste zes maanden van dit jaar werd voor een bedrag van $19,9 miljard in Europese startups geïnvesteerd. Dat is $1,1 miljard méér dan in de laatste zes maanden van 2019.
De meest opvallende investeringen in Europa waren de kapitaalinjecties in het Britse Deliveroo ($575 miljoen), het Duitse N26 ($570 miljoen) en het eveneens Duitse Lilium ($270 miljoen).
Startups die actief zijn op het gebied healthtech, biotech en fintech en bedrijven die B2B-oplossingen bieden, zullen in het vizier van investeerders blijven. En ook startups op het gebied van cybersecurity en data & analytics kunnen meer investeringen verwachten, vooral door de snelle toename van het werken op afstand die de coronacrisis met zich mee heeft gebracht.
Op dit gebied weet Europa de wereldwijde trend overigens te doorbreken, want mondiaal daalde ook de dealwaarde, met $9 miljard naar bijna $127 miljard. Ook Nederland noteerde een ‘dubbele dip’ – de 90 transacties in de eerste twee kwartalen brachten zo’n $560 miljoen in het laatje, een aardige daling ten opzichte van de $707 miljoen in het laatste halfjaar van 2019.
Voor de komende periode verwacht Mark Zuidema, partner bij KPMG Corporate Finance, dat durfkapitalisten hun aanzienlijke terughoudendheid zullen vasthouden: “Investeerders zullen meer tijd nemen voor mogelijke transacties, vooral bij het uitvoeren van due diligence-onderzoeken. Dat heeft gevolgen voor het aantal deals en het investeringsniveau.”
Startups die in staat zullen blijken zichzelf te positioneren voor een investering zijn vermoedelijk vooral actief in sectoren die door de pandemie in rap tempo transformeren: “Het gebruik van online voedselbezorging bijvoorbeeld, maar ook e-commerce, contactloze betalingen en digitale betalingen.”
Voor investeerders heeft de crisis één belangrijk voordeel: liepen de waarderingen voor de crisis nog alleen maar op – naar volgens sommige onrealistische hoogtes –, daar is nu een abrupt einde aan gekomen. “Er ontstaat druk op de waardering van bedrijven. Dat biedt opportunistische investeerders de mogelijkheid op zoek te gaan naar goede deals”, besluit Zuidema.