Jasper Kuipers leidt non-profit Dokters van de Wereld

31 juli 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Jasper Kuipers is de nieuwe directeur van Dokters van de Wereld, een non-profit organisatie die wereldwijd medische hulp biedt aan de meest kwetsbare mensen.

In Nederland kan elke burger naar de dokter, dat is ingeregeld in de basiszorgverzekering. Toch is er een groep die dit privilege niet heeft – mensen zonder geldige verblijfspapieren. Dokters van de Wereld zet zich voor hen in. Ook in landen waar het zorgsysteem ver achterloopt op dat van Nederland is de non-profit instelling actief.

In meer dan tachtig landen helpt Dokters van de Wereld kansarme mensen aan toegang tot medische zorg. Dokters van de Wereld is onderdeel van het internationale Médecins du Monde-netwerk, verwijzend naar het feit dat de organisatie begin jaren tachtig is opgericht door een groep van Franse artsen. 

Het is aan Jasper Kuipers (1978), een consultant in hart en nieren, om de impact van de Nederlandse organisatie per 1 september verder uit te breiden. “Ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan. Het is een eer om leiding te mogen geven aan zo’n prachtige medische mensenrechtenorganisatie. Ik kijk er naar uit om mij samen met alle vrijwilligers en medewerkers in te zetten voor de meest kwetsbaren in binnen- en buitenland’”, aldus Kuipers.

Jasper Kuipers leidt non-profit Dokters van de Wereld

Kuipers was de afgelopen twaalf jaar werkzaam bij VluchtelingenWerk Nederland, onder meer als adjunct directeur. VluchtelingenWerk Nederland is een partij die zich inspant voor de belangen van vluchtelingen en asielzoekers in ons land. Kuipers was onder andere verantwoordelijk voor de collectieve belangenbehartiging en internationale activiteiten. 

Daarnaast bekleedde hij diverse nevenfuncties in het sociaal domein. Zo was hij voorzitter van het samenwerkingsverband ‘Stay Human’, waarin 55 maatschappelijke organisaties zich inzetten tegen polarisatie. Kuipers was vice-voorzitter van de Europese koepelorganisatie ECRE van ruim 100 vluchtelingenorganisaties en medevoorzitter van de VN-vergadering over hervestiging van vluchtelingen.

De afgelopen vijftien jaar heeft hij ook tal van consultancyopdrachten uitgevoerd. Hij werkte zes jaar voor Deloitte Consulting met een focus op de publieke sector en is meer dan tien jaar als associate verbonden aan het Haagse KWINK groep.

Ton Teunissen, voorzitter van het bestuur van Dokters van de Wereld Nederland, laat in een reactie weten dat Jasper Kuipers de ideale opvolger is van Arianne de Jong, die de directeursrol vanaf 2012 heeft mogen vervullen. “Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst en brengt veel en diverse ervaringen mee. We kijken uit naar een constructieve samenwerking.”