Sulzer implementeert Market Data Platform van Zanders

15 juli 2020 Consultancy.nl

Voor het verzamelen van zijn marktdata was Sulzer op zoek naar een cloudplatform. Het Zwitserse bedrijf besloot het Market Data Platform van Zanders te gebruiken als brug tussen de bron- en doelsystemen. Het nieuwe datasysteem zorgt nu voor de opslag, conversie en toepassing van gegevens die treasury nodig heeft voor het bepalen van de tarieven voor de leningen, forwards en swaps. 

Sulzer, een Zwitsers bedrijf dat actief is in de industriële engineering en productie, is gespecialiseerd in pompoplossingen. Het biedt services voor draaiende apparatuur en technologie voor scheiding, mixen en toepassing. Het bedrijf, opgericht in 1834 als Sulzer Brothers, beschikt nu over een netwerk van meer dan 180 productie- en servicesites in ongeveer 50 landen ter wereld. 

“Als bedrijf hebben we onze activiteiten geconcentreerd en ze in vier divisies verdeeld”, vertelt Alexander Sika, senior treasurymanager bij Sulzer. “Deze vier divisies zijn tamelijk verschillend. Eén divisie produceert centrifugale pompen en mixers voor een breed scala aan branches. De tweede divisie biedt services en reparatieoplossingen voor draaiende apparaten, zoals turbines, pompen, compressoren, motoren en generatoren.”

“De derde divisie heet Chemtech en biedt onderdelen en services voor scheidingskolommen en statisch mixen. De vierde en relatief nieuwe divisie levert mix- en dispensersystemen voor vloeistofapplicaties voor onder andere zorgmarkten. Vanuit een treasuryperspectief is er dus sprake van grote diversiteit.”

Sulzer implementeert marktdataplatform van Zanders

De perfecte oplossing

Voor de ondersteuning van al zijn datagestuurde processen had Sulzer een uniform ERP in gedachten. Sika: “Het systeem moest zichtbaarheid van tarieven bieden en onze treasury automatiseren. We gingen op zoek naar partners. We werken sinds 2008 samen met Zanders, dus we wisten wat zij te bieden hadden. Zij konden de middleware implementeren en dus een brug creëren tussen het besturingssysteem en de database en applicaties. Eerst was dit proces handmatig, dus we wilden graag een geautomatiseerd, veiliger en stabiel framework voor onze financiële gegevens. Dit was zeer belangrijk voor onze treasury-activiteiten.”

Toen het systeem geïmplementeerd was, moest de organisatie de volgende stap zetten: een oplossing voor het verzamelen van gegevens over markttarieven.

“Binnen ons netwerk hoorden we over Brisken’s reputatie als goede ontwerper en ontwikkelaar van tarievenapplicaties”, vertelt Sika. "Toen het systeem geïmplementeerd was, moest de organisatie de volgende stap zetten: een oplossing voor het verzamelen van gegevens over markttarieven. We zagen een demonstratie van Brisken en zij hadden precies wat wij wilden. Flexibel en webgebaseerd, onafhankelijk onderhoud zonder coderingsvereisten, en up- en downloaden van tarieven zonder interne of externe hulp. Zanders wilde graag samenwerken met Brisken, dus uiteindelijk kon Zanders ons de software bieden die we sowieso wel hadden gekozen. Voor ons was dit de perfecte oplossing.” 

Data delen

Marktdata worden vaak van externe bronnen verkregen, zodat een interface moet worden ontwikkeld en onderhouden. Vervolgens kunnen deze ruwe data niet direct in applicaties worden gebruikt, maar moeten ze in de juiste formaten worden getransformeerd. Sika koos voor Bloomberg voor het leveren van alle marktdata. “De data die we nodig hebben zijn rentetarieven, wisselkoersen en volatiliteitspercentages. Een dataleverancier als Bloomberg kan ons deze data leveren. We zijn al vele jaren partner van Bloomberg en omdat we gewend zijn aan de terminals, besloten we om ook de datalicenties te kiezen. De beste prijs, de eenvoudigste logica en één partner voor marktdata waren de factoren die onze keuze hebben bepaald.”

Eerst ging Sulzer bij Bloomberg na hoe de data konden worden gedeeld en hoe het met de zichtbaarheid zat. “Op dat moment keerden we ons tot Zanders en Brisken om de strategie te bepalen; dit is wat we willen en zo zetten we het op. We rolden het projectplan uit en coördineerden alles rond het opzetten van de cloud en zijn gebruikers met Bloomberg en Zanders. Het was nogal een hands-on aanpak waarin we onze behoeften vormgaven; welke gegevens hebben we nodig, wanneer hebben we die nodig, hoe moeten ze worden gecontroleerd en wanneer moeten ze naar wie worden gestuurd?” 

“Het duurde iets langer dan voorzien”, erkent Sika, maar “dat was geen probleem. In oktober voerden we de laatste tests uit om te zien of alle gegevens juist waren geactiveerd en of ze integreerden met ons treasurymanagementysteem (TMS) IT2 en de andere systeemonderdelen. Al deze tests waren succesvol, dus vervolgens implementeerden we Zanders' marktdataplatform, gingen we live en voltooiden we in november ons eerste maandafsluitingsproces.”

Market Data Platform van Zanders

Systeemonafhankelijkheid

De data van Bloomberg kunnen nu van het cloudplatform worden verzameld dat Brisken heeft ontworpen en ontwikkeld. “Terwijl we ons samenwerkingsverband met Zanders opbouwden, ontstond deze geweldige kans om hier deel van uit te maken”, aldus Dirk Neumann, executive director bij Brisken.

“Het is goed te horen dat alle functies van het portaal identiek zijn aan de behoeften van de klant. Zanders heeft bewezen zeer bekwaam te zijn in het verzamelen en beheren van data en het plaatsen ervan met dit systeem. Zij bieden flexibiliteit; de marktdatapool wordt altijd goed beheerd. Er zijn waarschijnlijk ook andere onderdelen binnen de organisatie die hier baat bij kunnen hebben. Dankzij het systeem kan dit in de toekomst verder worden uitgebreid.” 

Namens Zanders voegde Joanne Koopman zich in begin 2019 bij het projectteam om support te bieden bij het testen en kiezen van het systeem. Vervolgens werd het systeem opgezet om een beeld te geven van hoe de data via het nieuwe platform stromen. Sika: “We hadden specifieke data van Bloomberg nodig – een zeer technisch aspect van het project. Zanders ordende de data op het platform. In augustus startte Zanders trainingen om ons het nieuwe systeem en alle mogelijke datastromen op het nieuwe platform te tonen.” 

Koopman licht toe dat het doel van deze trainingen was om de onafhankelijkheid van het systeem te vergroten: “Als er behoefte aan verandering is, zou het bedrijf dat nu zelf moeten kunnen afhandelen. Maar in geval van nood is advies natuurlijk altijd beschikbaar.” 

Treasury-ambities

Wat zijn de volgende stappen? Sika: “We hebben nu de tarieven in het systeem geladen, zodat ze klaar zijn om naar doelsystemen te sturen. Dagelijks ontvangen we alle data via het cloudplatform, een zeer stabiel proces. De afgelopen zes jaar hebben we onze treasurystrategie en -systemen versterkt en gewerkt aan het halen van onze basisdoelen: het leveren van de service die we als treasury-afdeling moeten leveren. Eerst hadden we geen echte treasuryroutekaart, maar nu hebben we er één en we overwegen een nieuwe te maken.”

Hij vervolgt: “We willen nu uitbreiden wat we al hebben, met een nieuw systeem en nieuwe functies voor een bredere gebruikersbasis. We plannen een nieuwe update van onze IT2 TMS en we verwachten ons systeem te verbeteren qua functionaliteit en toegankelijkheid voor gebruikers. Als organisatie waren we vroeg in het ontwikkelen van onze treasury. Ten aanzien van het technische niveau en straight through processing (STP) hebben we echter nog een flink aantal andere treasury-ambities.”


Profiel
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup