Een derde van Nederlanders stelt grote aankopen uit

12 juni 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ongeveer een derde van Nederlandse consumenten stelt momenteel zijn grote uitgaven uit vanwege de coronacrisis. De terughoudendheid is illustratief voor de financiële onzekerheid die bij veel mensen leeft. Ongeveer een derde van de Nederlanders uit zorgen over of zij hun rekeningen op korte termijn wel kunnen blijven betalen. 

Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, dat iedere twee weken in zo’n twintig landen wereldwijd het sentiment onder consumenten peilt, waaronder ook in Nederland. In de meeste recente polls van medio en eind mei, gaf respectievelijk 33% en 27% van de respondenten aan dat zij hun grote aankopen aan het uitstellen zijn. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om auto’s, wasmachines, meubilair, maar ook elektronica en duurdere kleding.

Het sentiment ligt in lijn met een veel grotere verschuiving in de huishoudelijke uitgaven van consumenten, vooral in de zogeheten ‘discretionaire’ producten en luxegoederen. Voor de komende maand verwachten de ondervraagde consumenten dat ze vooral zullen snijden in hun reiskosten. Niet verrassend, want hoewel het vakantieseizoen voor de deur ligt, hebben veel huishoudens besloten hun (verre) vakantieplannen om te gooien (om logistieke en veiligheidsredenen gerelateerd aan de coronacrisis), en in plaats daarvan te kiezen voor een (goedkopere) vakantie in eigen land. 

Gezondheids- en financiële zorgen

Angst voor vliegen speelt hierbij een belangrijke rol. Slechts 25% van de ondervraagde Nederlanders liet Deloitte weten dat ze zich veilig voelen wanneer ze nu zouden vliegen, en iets minder dan de helft van de respondenten geeft aan dat ze de hygiënemaatregelen van hotels volledig vertrouwen. Het gevolg is dat momenteel minder dan 15% van Nederlanders overweegt om deze zomer een vlucht naar het buitenland te boeken. Naarmate er geleidelijk aan meer bekend wordt over de reisrichtlijnen en adviezen voor de komende periode, zal dit percentage naar verwachting gaan toenemen. 

Ook aan meubels wordt de komende maand naar verwachting fors minder uitgegeven door consumenten, vergeleken met afgelopen maand. Datzelfde geldt voor alcohol, kleding en elektronica. Ondertussen verwachten consumenten met de teruggeschroefde uitgaven bijna een vijfde meer te kunnen sparen.

Hiermee ligt het gedrag van consumenten in lijn met die van de meeste grote wereldwijde economieën. De uitzondering hierop is China, dat als eerste door de Covid-19 crisis betroffen was, maar er ook eerder is uitgekomen. De bestedingen aldaar in de segmenten elektronica, kleding, schoeisel en entertainment zijn met meer dan 20% toegenomen, waardoor de terugkeer naar groei is ingezet.

Intent to spend more over the next four weeks

Zoals bekend, is er een aantal consumentencategorieën dat juist gedijt bij de covid-19 crisis. Denk aan bedrijven die boodschappen leveren, producten voor in het huis, of aanbieders van internetdiensten en on demand (online) films.

Aan deze trend komt voorlopig geen einde – ook in juni en begin juli zullen deze uitgaven volgens de peiling van Deloitte blijven toenemen. 

Voor het online kanaal is dan ook een steeds belangrijkere rol weggelegd. E-commerce door Nederlandse consumenten is volgens Thuiswinkel.nl al goed voor een waarde van €25,8 miljard, gebaseerd op data over 2019, en met de sterke groei van het online kanaal tijdens Covid-19 suggereren de eerste schattingen dat de grens van €26 miljard inmiddels zelfs is doorbroken.

In drie segmenten ligt het aandeel van online aankopen de komende periode hoger dan het fysieke kanaal: kleding, boeken en elektronica. In categorieën die traditioneel gezien vooral door fysieke kanalen gedomineerd werden, zoals boodschappen en farmaceutische producten, is het online kanaal met een explosieve opmars bezig.