Aantal overnames in lucratieve SaaS-markt neemt een vlucht
Het aantal overnames van IT-bedrijven met een SaaS-businessmodel neemt in rap tempo toe. Verkopers en investeerders springen op de trend en gooien zo nog extra olie op het vuur, waardoor ook de waarderingen snel oplopen.
Waar software van oudsher werd aangeschaft als product, gebeurt dat tegenwoordig steeds vaker via een abonnementsmodel. De software wordt via de cloud geleverd als dienst – oftewel Software as a Service (SaaS).
Een analyse van JBR van het aantal deals binnen het SaaS-domein laat zien dat, net als het gebruik van SaaS, ook de M&A-activiteit binnen de sector flink in de lift zit.
De grote vraag naar bedrijven met SaaS-businessmodellen heeft alles te maken met de snel stijgende populariteit van SaaS. Als onderdeel van de wereldwijde cloudtransformatie nemen de uitgaven aan SaaS in hoog tempo toe. Gartner becijferde dat er in 2019 al $16 miljard meer werd gespendeerd dan in 2017. Tot aan 2022 voorziet het onderzoeksbureau een jaarlijkse groei van 15%, waarbij Gartner aangeeft dat in 2021 de SaaS-markt goed zal zijn voor 45% van de totale software-uitgaven.De populariteit van SaaS is onder meer te verklaren door de vele voordelen die het abonnementsmodel biedt aan afnemers. Zo hebben gebruikers via de cloud altijd en overal eenvoudig toegang tot de software, is de software altijd automatisch up-to-date – waardoor ook de beveiliging beter gegarandeerd is –, zorgt de levering via de cloud voor lagere kosten, kan de afname eenvoudig worden op- of afgeschaald en kan de software simpel worden geïntegreerd met andere softwareapplicaties.
Ook voor leveranciers biedt SaaS verschillende voordelen, zoals een voorspelbare en constante maandelijks stroom aan inkomsten. Voorbeelden van grote softwaregiganten die succesvol het SaaS-businessmodel hebben omarmd zijn Oracle, Salesforce, Google en Microsoft.
De vruchten die zij hiervan plukken spreken voor zich: bedrijven met een SaaS-model zien hun omzet sneller groeien en hebben hogere omzetmultiples (oftewel: de bedrijven worden hoog gewaardeerd in verhouding met hun omzet).Opgeteld is het beeld overduidelijk: traditionele softwarebedrijven verliezen terrein, en daarmee blijft ook hun waarde achter bij die van SaaS-leveranciers. De ondernemingswaarde-multiples van bedrijven met een SaaS-businessmodel zijn significant hoger.
Met name bedrijven in e-commerce enablement software, datamanagement en -integratie, analytics en business intelligence, en governance, risk & control genieten momenteel hoge omzetmultiples.
Waarderingen
Dit illustreert maar weer eens de meest basale economische wetmatigheid: naarmate dingen meer gewild zijn worden ze duurder. Een analyse van JBR van de waardering van IT-bedrijven laat dan ook zien dat kopers diep in de buidel moeten tasten voor SaaS-bedrijven. De verschillen met traditionele softwarebedrijven zijn enorm. Waar de multiples van de traditionele spelers schommelen rond de 2,4, komen die van SaaS-bedrijven uit rond de 4,2.
Opgeteld lijkt het devies duidelijk: JBR adviseert IT-bedrijven die nog geen SaaS-model hanteren om de mogelijkheid hiertoe snel te onderzoeken. SaaS maakt het makkelijker om groeikapitaal aan te trekken en zorgt dat ondernemers hun bedrijf voor een betere prijs kunnen verkopen. Maar uiteraard zijn ook softwaremakers zonder verkoopplannen gebaat bij het overschakelen op SaaS: de hoge waarderingen zijn uiteindelijk immers gebaseerd op de bedrijfsprestaties en groeiverwachtingen voor de markt.