IMAP Netherlands begeleidt deals in gekoeld transportsector

11 juni 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De afgelopen maanden begeleidde IMAP Netherlands drie deals binnen de gekoeld transportsector: de fusie tussen J.P. Vis & Zonen. en Hartman Expeditie, de uitkoop van een minderheidsaandeelhouder van Kempen Transport en de verkoop van een deel van Farm Trans aan ECS.

J.P. Vis fuseert met Hartman Expeditie

Nadat Hartman Expeditie vorig jaar al fuseerde met branchegenoot Brinkman Trans, heeft het nu de krachten gebundeld met J.P. Vis & Zonen. Beide bedrijven richting zich hoofdzakelijk op het vervoer van verswaren – met name groente en fruit – naar Scandinavië. Door samen verder te gaan ontstaat meer schaalgrootte en efficiëntie. Dankzij de fusie zal de bezettingsgraad van de voertuigen toenemen, wat ten goede komt aan zowel de leveringssnelheid als de duurzaamheid.

Door de fusie met J.P. Vis groeit de vloot van Hartman met 40 trekkende eenheden en 65 opleggers, waardoor de totale vloot uitkomt op 115 trekkende eenheden en 260 eigen opleggers. Ook zijn er 100 vaste charters actief voor de verschillende bedrijven. J.P. Vis zal wel blijven bestaan als zelfstandig bedrijf onder de eigen naam. De medewerkers blijven in hun bestaande functie actief vanuit de huidige locatie. Ook blijven de huidige aandeelhouders en directie, Jan en John Vis, verbonden aan het bedrijf.
IMAP Netherlands begeleidt deals in gekoeld transportsector

Minderheidsaandeelhouder stapt uit Kempen Transport

Het in Venlo gevestigde Kempen Transport richt zich op het transport van alle mogelijke verse groente- en fruitproducten door heel Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Het bedrijf beschikt over meer dan 250 speciale trekkers en trailers met gedifferentieerde gekoelde laadvermogens die de producten op de juiste temperatuur houden. Dat zijn flink wat stappen voorwaarts sinds de start van het bedrijf in 1928, toen oprichter Graad Kempen met paard en wagen het vervoer verzorgde tussen de kleiwarenindustrie en ijzergieterijen van Tegelen naar Maastricht.

IMAP Netherlands begeleidde onlangs de buy-out van een minderheidsaandeelhouder. De transactie bood een oplossing voor beide partijen. IMAP trad samen met HVG Law op als adviseur van de verkopende minderheidsaandeelhouder.

Farm Trans verkoopt containervervoer aan ECS

Tot slot heeft ECS alle containervervoer-activiteiten overgenomen van Farm Trans, dat door heel Europa logistieke diensten aanbiedt op gebied van bulk- en geconditioneerd transport. De vervoerder uit Zevenbergen werkte al geruime tijd samen met ECS. “Door de krachten te bundelen kunnen de klanten van Farm Trans meeliften op de dienstverlening van ECS en blijft een betrouwbare uitvoering gegarandeerd”, aldus Farm Trans.

De reden dat Farm Trans zijn containervervoer-activiteiten van de hand doet is dat het bedrijf zich meer wil richten op zijn ‘Control Tower-activiteiten’ en op het wegtransport. Met Farm Trans Control Tower monitort het bedrijf het gehele logistieke proces voor zijn klanten. Daarbij werkt Farm Trans samen met vervoerders door heel Europa, waaronder ook ECS.

Koeltransportmarkt

In toelichting op de deals geeft IMAP Netherlands aan dat er een consolidatieslag gaande is binnen de koeltransportmarkt, gedreven door oplopende kosten die onder meer voortkomen uit een tekort aan personeel. Dit betekent dat een effectieve planning en vrachtafhandeling van essentieel belang zijn en dat kostenbesparingen noodzakelijk zijn om winstgevend te blijven. Daarnaast is digitalisering belangrijker dan ooit.