Interview met Dwayne van der Klugt over duurzame groei
De continuïteit van bedrijven staat onder druk omdat hun product minder relevant wordt. Een ontwikkeling die in een onze economie, vol met disruptieve bedrijven en businessmodellen, lang niet meer uniek is.
Zelfs bij de grootste bedrijven verstrijken soms maar luttele jaren tussen het gevoel van onaantastbaarheid en de feitelijk ondergang. Ze worden vervangen door innovatieve startups of bedrijven die wel op tijd bijstuurden. Maar ook dat is een proces van vallen en opstaan. Dwayne van der Klugt helpt bedrijven minder te vallen en sneller op te staan. Sinds begin dit jaar is hij partner bij KplusV.
De zeskoppige partnergroep van KplusV werd begin dit jaar uitgebreid naar zeven. Dat Van der Klugt nu zelf ondernemer wordt, lijkt een logisch gevolg van zijn carrière tot nu toe. Sinds 2013 – begonnen als adviseur, later teamleider bij KplusV – is het thema ondernemerschap zijn fulltimebezigheid.
Van der Klugt: “Ik kom uit een echt ondernemersgezin en ben altijd al met ondernemerschap bezig geweest. Zelfs tijdens mijn periode in de biologie ben ik direct op zoek gegaan naar de praktische, maatschappelijke toepassingen ervan. Ik geloof dat mkb-ondernemers een belangrijke bijdrage leveren aan een innovatieve, duurzame en sociale toekomst.”
“Dat is ook waar KplusV aan werkt en zodoende ben ik hier in 2013 gestart. Zo kan ik ondernemers helpen met het creëren van de randvoorwaarden om groei te realiseren en impact te maken.”
Financieringsvraagstukken
Verreweg het meest prominente vraagstuk waarmee ondernemers aankloppen bij KplusV is financiering. Dit komt omdat KplusV met een dedicated team jaarlijks ruim €40 miljoen aan private investeringen organiseert voor financiers. Het ambiëren van groei is één ding, maar daar is geld voor nodig, zo concluderen ondernemers. Daarbij gaan ze echter wel te kort door de bocht.
Van der Klugt: “Je ziet dat alle ondernemers – nou ja, bíjna alle ondernemers – naar ons toekomen met de vraag of we ze willen helpen met het ophalen van financiering. Maar in de helft van die gevallen is financiering niet de werkelijke bottleneck. Dan denkt een ondernemer dat geld de oplossing is voor zijn probleem, maar in de praktijk komt het er dan op neer dat hij de strategie toch nét niet helemaal klopt.”
“Dat kan een misfit met de markt zijn, een verkeerd saleskanaal of het team dat niet goed op elkaar is afgestemd. Daarvoor is geld niet de oplossing. Dus starten we met hen eerst – en dat werkt dan ook echt – met het herijken van de strategie, om vervolgens geld op te halen, als dat dan echt nodig blijkt. Als je die stappen doorloopt, dan kom je echt ergens. En bijkomend voordeel, de onderneming wordt niet onnodig belast met externe financiering en dat maakt onze klanten zo tevreden.”
Met de juiste strategie in combinatie met de juiste financiering zetten mkb-bedrijven de stap naar duurzame groei. Innovatie blijft daarin een belangrijke rol spelen. Van der Klugt: “Lifecycles van met name de grote bedrijven worden steeds korter. Maar ik denk dat je vooral moet kijken naar wat de lifecycle van je product of dienst is. Die wordt inderdaad korter, want de wereld verandert, en verandert ook steeds sneller.”
“Dus de relevantie van een product neemt vaak ook sneller af. Maar als je ervoor zorgt dat je op product- of dienstniveau blijft innoveren hoeft dat helemaal niet te betekenen dat de lifecycle van jouw bedrijf korter wordt. Je blijft relevant.”
Innovatie als bron van groei
Innovatie is de bron van veel verandering. Steeds snellere verandering ook. Dat maakt dat er grotere onzekerheid in het bedrijfsleven sluipt over de continuïteit. Retailers die de komst van Bol.com en Coolblue niet zagen aankomen en de taxibranche die ingehaald werd door Uber zijn slechts het topje van de ijsberg.
“De wereld verandert steeds sneller…. bedrijven die niet vooruitkijken zijn binnen tien jaar verdwenen.”
Volgens Van der Klugt is vooruitkijken voor álle bedrijven de sleutel tot continuïteit: “Bedrijven die niet vooruitkijken zijn binnen tien jaar verdwenen. De wereld verandert steeds sneller, dat geldt in gelijke mate voor startups en gerenommeerde mkb-bedrijven. Als je niet meebeweegt ben je straks gewoon niet meer relevant.”
Dit is ook waarom KplusV zelf intern ook blijft innoveren, bijvoorbeeld door elk jaar twintig procent van onze omzet te halen uit nieuwe product-marktcombinaties. “Wij willen ook relevant blijven. Dat moet elk bedrijf doen. Een startup met een nieuwe innovatie kan nu heel relevant zijn voor hun klanten, maar als zij daarbij blijven, een one trick pony worden, dan zijn ze er over tien jaar niet meer. Ook het mkb-bedrijf dat nu heel gezond is en mooie winsten maakt wordt door de markt keihard afgerekend, als het niet inspeelt op trends zoals digitalisering en verduurzaming.”
Vooruitkijken en fietsen
Zowel startups als gevestigd mkb hebben zo hun eigen obstakels voor duurzame, sociale of innovatieve groei vervolgt Van der Klugt: “Voor innovatieve bedrijven geldt vaak dat ze jong zijn en snel groeien. Dat betekent dat alles onder druk staat: capaciteit, geld, talent. Op die manier moet je roeien met de riemen die je hebt. Daardoor is het soms heel moeilijk om overzicht te houden, te checken of alle voorwaarden voor opschaling wel in orde zijn.”
Wordt er bijvoorbeeld gedacht aan een goede patentstrategie? “Het komt vaak voor dat we met ondernemers in gesprek gaan en dit na twee vragen al niet in orde blijkt. Of dat het fiscaal niet goed is geregeld. Dat zijn dingen waar we altijd op checken en zo nodig aan werken met een ondernemer. Als je die zaken niet op orde hebt kun je geen financiering krijgen, kun je niet groeien en kom je in een neerwaartse spiraal in plaats van in een opwaartse spiraal.”
“Als je kijkt naar bestaand mkb dan zie je vaak dat ondernemers wel vooruit willen kijken, maar door de waan van de dag steeds weer hun bedrijf worden ingetrokken. Dus dan werk je ín je bedrijf, maar niet áán je bedrijf. En dat aan je bedrijf werken, die helikopterview pakken, dat is juist zo belangrijk. Vaak is de potentie intern wel aanwezig, maar je moet we even de tijd nemen om die te 'unlocken' en daarmee aan de slag te gaan.”