Tekort aan maskers? Ziekenhuis gebruikt snorkelmaskers

30 april 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het mag dan wel een vreemd gezicht zijn, maar volgens het Zuyderland Medisch Centrum is het bijzonder effectief. In dit ziekenhuis dragen IC-professionals vanwege de coronapandemie sinds kort aangepaste snorkelmaskers.

Dat Decathlon een bijdrage zou gaan leveren aan de gezondheidszorg zagen niet veel mensen aankomen toen minister-president Rutte enkele weken geleden de ‘intelligente lockdown’ aankondigde. De snorkelmaskers van de sportwinkelgigant worden al enkele dagen gedragen op de IC-afdelingen van het Limburgse Zuyderland Medisch Centrum (ZMC). De maskers zijn via een 3D-geprint koppelstuk uitgebreid met een filter waardoor ze zelfs beter werken dan de schaarse FFP2-maskers.

Enkele weken schakelde het ZMC de hulp in van Accenture, dat in de regio op zoek ging naar mogelijkheden voor de productie van de koppelstukken. Via het netwerk ‘Limburg Meet’ kwam het adviesbureau in contact met Harrie Theeuwen en Django Goffin van de Hogeschool Zuyd. Het tweetal ging aan de slag met de vraag van Accenture en leverde na één dag twee prototypes af. In de drie daaropvolgende dagen produceerden verschillende Limburgse bedrijven gezamenlijk meer dan driehonderd exemplaren.

Tekort aan maskers? Ziekenhuis gebruikt snorkelmaskers

“De filters zijn maximaal 24 uur achtereen door één en dezelfde persoon te gebruiken. Door de maskers met alcohol te reinigen zijn ze daarna opnieuw bruikbaar. Ze blijken voor 99,9% bestand tegen virussen en bacteriën. Bij een FFP2-masker gaat het wat dat betreft maar om 92%”, vertelt Ralph Berendsen, die binnen het ZMC actief is als Klinisch Fysicus. “Dat is overigens niet het enige voordeel, want het snorkelmasker is ook nog eens comfortabeler voor de drager.” 

Toch hebben de aangepaste maskers van de Decathlon niet alleen maar voordelen, laat Berendsen weten: “Je bent voor je collega’s wel wat slechter verstaanbaar en wellicht is het even wennen met ademhalen omdat je van nature niet gewend bent dat via zo’n snorkelmasker te doen. Maar het is nu al een gangbaar alternatief voor de zeldzame FFP2-maskers. Er lopen momenteel zo’n 160 medewerkers van de medische staf op de corona-IC met deze maskers op.”

Goffin, die vanuit de Hogeschool Zuyd het initiatief ondersteunde, schrijft op de website van de Limburgse onderwijsinstelling dat hij moe is maar beslist een voldaan gevoel heeft overgehouden aan zijn bijdrage: “Het belangrijkste is dat de ZMC-ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen nu nieuwe gezichtsmaskers hebben. Daar gaat het om!”