Coronacrisis legt druk op goedkeuren van de jaarrekening

28 april 2020 Consultancy.nl

Door de impact van het coronavirus ziet de wereld er ineens heel anders uit. Meer dan zeven van de tien bedrijven wordt financieel geraakt door de pandemie. Ook voor accountants brengt deze ontwikkeling een flinke uitdaging met zich mee: hoe kunnen zij nauwkeurig de boeken controleren te midden van zoveel voortdurende onzekerheid? 

Het seizoen waarin de jaarrekening door de accountant gecontroleerd wordt is in volle gang. De goedkeuring van een gecertificeerde accountant is vaak verplicht, waarbij de jaarrekening aan alle wettelijke eisen moet voldoen. 

Maar terwijl de aandacht in zo’n controle doorgaans vooral uitgaat naar verschillende ‘business as usual’-analyses en -controles, is er momenteel sprake van ongekende verandering en onzekerheid. 

Wat kan of moet de accountant straks zeggen over gebeurtenissen na de balansdatum en over de continuïteit van de onderneming? Hoe werken de diverse regelingen van overheidswege door in de cijfers? En hoe kan de accountant een goed oordeel vellen over de continuïteit als deze zo lastig is om in te schatten? 

Occo van der Hout - JBR

Deze flinke dosis onzekerheid die ineens in de markt is geïnjecteerd plaatst accountants voor een dilemma. Om er zeker van te zijn dat ze hun zegen kunnen uitspreken over de gecontroleerde jaarrekening zullen ze extra inzichten moeten opdoen op basis van “coronabestendige” financiële prognoses die meer informatie geven over de te verwachten ontwikkeling van balansposities, cashflows, inkomsten en meer. 

Occo van der Hout, senior adviseur corporate finance bij JBR, ziet hoe deze nieuwe situatie zich in de praktijk al in rap tempo voltrekt. “De (meeste) accountants zullen niet zonder meer de onderhanden jaarrekeningen aftekenen”, geeft hij aan. Gesproken hebbende met tal van klanten en bevriende accountantskantoren, schat Van der Hout in dat een “aanzienlijk deel van de accountants” om een nadere analyse zal vragen ter zake van de (mogelijke) gevolgen van het coronavirus. 

De behoefte aan extra informatie ligt niet enkel bij de accountant of de ondernemingen zelf: “Financiers zullen een afweging willen maken over welke onderneming te (blijven) steunen en welke niet. En aandeelhouders zullen een inschatting willen maken ter zake van de kans op continuïteit en de te volgen bedrijfsstrategie.”

Een realistisch beeld scheppen

Eén ding lijkt zeker, zegt Van der Hout. “De wereld zal er na het coronavirus heel anders uitzien dan ervoor.” Stakeholders zullen vragen stellen over alle facetten van een organisatie, van de strategische koers en het businessmodel tot de supply chain, het vestigingsbeleid en impact op het personeelsbestand.

Voor ondernemingen ligt hiermee een grote uitdaging in het verschiet. Willen ze tijdig hun accountantsverklaring of andere financiële rapportages kunnen afgeven, dan zullen ze zelf in relatief korte tijd aanvullende analyses moeten maken. Van der Hout: “Denk aan de invloed van de diverse belastingmaatregelen en andere overheidsregelingen, in hoeverre en hoe lang banken bereid blijven rente- en aflossingsverplichtingen op te schorten, een analyse van de liquiditeitspositie, enzovoort.” 

Omdat het “niet iedereen gegeven is om een financieel model met inzicht in de te verwachten toekomstige kasstromen te ontwikkelen”, is het volgens Van der Hout “verstandig om een onafhankelijke partij te betrekken bij de discussie met de accountant, de financier en/of andere betrokkenen”. Terwijl hij zich er uiteraard van bewust is dat hij hiermee preekt voor eigen parochie, benadrukt hij dat het niet inschakelen van een specialist in dit geval een klassiek voorbeeld kan zijn van hoe goedkoop uiteindelijk duurkoop is.

“De ondernemer moet – in deze onzekere tijd – een zo realistisch mogelijk beeld scheppen. Zeker niet te negatief, maar ook niet de ogen sluitend voor de problemen die vrijwel zeker op het pad van de onderneming zullen komen. Dit goed aanpakken is essentieel voor een helder inzicht in de financiële gezondheid van de onderneming”, sluit Van der Hout af.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup