Corona bemoeilijkt trajecten, maar investeerders blijven bereid te investeren
Bijna driekwart van de lopende particuliere investeringstrajecten ondervindt de gevolgen van de coronacrisis. Onderhandelingen worden bemoeilijkt en ondernemers moeten hun businesscase herzien. Tegelijkertijd blijven investeerders bereid te investeren en bieden ze naast kapitaal ook hun kennis aan, zo blijkt uit onderzoek van Rabobank en KplusV.
Dat de crisis diepe sporen nalaat in het Nederlandse bedrijfslandschap is inmiddels wel duidelijk. Onderzoek van VNO-NCW laat zien dat ruim 95% van het mkb in meer of mindere mate wordt geraakt door de crisis. De helft rekent op een omzetverlies tussen de 20% en zelfs 100%. Daarnaast voorziet 80% van de startups en scale-ups financiële problemen, zo meldt Techleap, dat daarnaast de durfkapitaalinvesteringen ziet vertragen.
Reden genoeg om de investeringsbereidheid onder particuliere investeerders onder de loep te nemen, zo dachten Rabobank en KplusV. De bank en het adviesbureau ondervroegen via hun gezamenlijke investeringsplatform Money Meets Ideas 200 particuliere investeerders – ook wel ‘informal investors’ genoemd – om erachter te komen welke impact corona heeft op hun investeringsgedrag.
Weinig verrassend, heeft de crisis zijn weerslag op het overgrote deel van de lopende investeringstrajecten. 72% van de investeerders geeft aan dat de crisis huidige gesprekken en onderhandelingen beïnvloedt. “Ze merken dat bedrijven met wie ze in gesprek zijn worden geraakt door de crisis en dat ondernemers meer tijd nodig hebben om hun businesscase of financiële projecties aan te passen op de crisis”, aldus de onderzoekers.
Daarnaast bemoeilijken de social distancing-maatregelen het voeren van face-to-face gesprekken: “Bestaande gesprekken lopen enige vertraging op, daar persoonlijke interactie een belangrijke factor is in het dealclosing-proces.”
Investeringsbereidheid blijft
Rabobank en KplusV benadrukken echter dat ze ook een positief geluid horen. Informal investors geven aan nog altijd open te staan voor een kennismaking met bedrijven die op zoek naar risicodragend kapitaal. Ruim 70% is ook gedurende de crisis bereid om in contact te komen met nieuwe innovatieve ondernemingen.
Daarbij is de investeringsvoorkeur onveranderd gebleven. Nog altijd zijn (high)tech, de maakindustrie, medische technologie en investeringen in sleuteltechnologieën het populairst. Wel laten investeerders weten voorzichtiger te zijn in hun beslissingsproces: “De impact van de crisis op het businessmodel wordt geanalyseerd en er wordt bekeken of er rekening wordt gehouden met voldoende cashflow om de coronaperiode en aansluitend een mogelijke recessie te kunnen overbruggen.”
Investeerders geven verder aan ook graag hun kennis en netwerk beschikbaar te stellen om ondernemers door deze lastige tijd te helpen. Dit geldt ook voor investeerders die het nu even minder zien zitten om geld te investeren.
Money Meets Ideas
Tot slot laat 78% van de investeerders weten ervoor open te staan om in deze tijden van corona op een digitale manier in contact te worden gebracht met ondernemers. Daarom besloten Rabobank en KplusV onlangs om de eerste online bijeenkomst van Money Meets Ideas te organiseren. Het platform biedt al sinds 2002 informal investors de gelegenheid om in contact te komen met ondernemers die op zoek zijn naar risicodragend kapitaal en expertise. De bijeenkomsten waren tot voor kort altijd ‘live’, maar op 22 april vond de eerste online versie plaats, waarbij Oost-Brabant optrad als ‘gastheer’.