Corona-proof samen Woningsdag vieren met Koningsdag Thuis

24 april 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Maandag is het Koningsdag. Vanwege de coronacrisis is het nationale volksfeest dit jaar echter omgedoopt tot ‘Woningsdag’. Om te zorgen dat we met z’n allen toch nog een beetje bij elkaar kunnen zijn, hebben de Oranjebond, Google, Incentro en SparkOptimus ‘Koningsdag Thuis’ ontwikkeld: een online platform waar iedereen zijn optredens, liedjes, goocheltrucs of wat dan ook kan delen met de rest van Nederland.

27 april is een dag waar heel Nederland zich jaarlijks op verheugt. De straten kleuren oranje, overal in het land zijn vrijmarkten en festivals. Zoals iedereen inmiddels weet, zit dit er komende maandag helaas niet in. De koninklijke familie zou Maastricht bezoeken, maar dit werd half maart al afgelast. Vervolgens werd al snel duidelijk dat heel Nederland deze Koningsdag in eigen huis zou moeten doorbrengen. Daarmee werd Koningsdag Woningsdag. 

Natuurlijk wordt alles op alles gezet om de dag alsnog het karakter te geven van een volksfeest. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (kort: Oranjebond) hield een brainstormsessie met zijn leden en kwam met een alternatief programma.

De feestelijkheden worden ’s ochtends om 9.45 afgetrapt door in heel het land de kerkklokken te laten luiden. Vervolgens begint om 10.10 op NPO1 een speciaal NOS-programma met een terugblik op voorgaande Koningsdagen. Om 12.00 begint de digitale kleedjesmarkt, die wordt georganiseerd in samenwerking met Marktplaats. De gezamenlijke afsluiting van de dag is om 16.00, wanneer iedereen het glas kan heffen op de Koning, die maandag zijn 53e verjaardag viert.

Corona-proof samen Woningsdag vieren met Koningsdag ThuisKoningsdagthuis.nl

Omdat Koningsdag toch vooral een feest is dat samen moet worden gevierd, besloten de Oranjebond, Google, YouTube Nederland en SparkOptimus echter dat dit nog niet genoeg is. Zoals we de afgelopen weken allemaal hebben gezien, kun je ook digitaal samen zijn. Vanuit die gedachte werd Koningsdag Thuis ontwikkeld. Onder het motto ‘Oranje boven, oranje binnen’ kan iedereen via koningsdagthuis.nl zijn Koningsdagactiviteiten delen met de rest van Nederland.

Of het nou gaat om een liedje, een dans, een cabaretvoorstelling of een quiz: maak er een video van, upload deze naar de site, en heel Nederland kan meegenieten. Ook is het mogelijk de activiteit live te streamen. Via de chat kunnen kijkers reageren op de video. Deelnemers kunnen bovendien een donatielink aan hun video toevoegen, zodat er meteen ook geld wordt ingezameld voor een goed doel naar keuze. Het aanmelden voor een activiteit kan op de site zelf, en moet vóór 27 april.

Ook zullen via de site officiële bijdragen worden gedeeld door bekende Nederlanders en door het Koninklijk Concertgebouworkest, dat het volkslied ten gehore zal brengen

Voor het ontwikkelen van het platform was uiteraard maar weinig tijd. SparkOptimus hielp mee om deze flinke klus te klaren. “Als de #1 digital consultancy in Nederland zijn we ontzettend blij binnen een week koningsdagthuis.nl mede te ontwikkelen”, aldus het adviesbureau.