HR-tool geeft inzicht in productiviteit en werkgeluk

08 april 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Hoe gelukkig medewerkers zijn is lastig te bepalen, terwijl het geluk van werknemers van grote invloed is op de bedrijfsprestaties. Een nieuwe tool van Preventned biedt managers en HR-professionals hier de helpende hand en brengt het werkgeluk van medewerkers overzichtelijk in kaart.

Verschillende experts hebben de afgelopen jaren gewezen op samenhang tussen arbeidsproductiviteit en gelukkige medewerkers. Zo blijkt uit onderzoek van advies- en onderzoeksbureau Preventned dat het verhogen van het werkgeluk de arbeidsproductiviteit en het werkvermogen van een gemiddelde werknemer kan vergroten met meer dan 100%.

Deze effecten leveren allerlei financiële, sociale en individuele voordelen op. De operationele kosten kunnen worden verminderd, terwijl de inzetbaarheid van medewerkers kan worden geoptimaliseerd. In sociaal opzicht verbetert de motivatie van de werknemers, waardoor het gevoel van werkdruk daalt en zij weerbaarder zijn voor mogelijke tegenvallers.

Het is daarom van groot belang om gedetailleerd inzicht te hebben in de gemoedstoestand van medewerkers, een gedachte op grond waarvan Preventned startte met de ontwikkeling van de HR-tool HumanCapitalMonitor, vertelt een woordvoerder van het bedrijf: “Door dergelijke informatie zichtbaar te maken, realiseren we betere bedrijfsresultaten met gelukkige medewerkers. En dat is tevens de waarde van geluk.”

Tool geeft inzicht in productiviteit en werkgeluk van collega’s

HumanCapitalMonitor

De HumanCapitalMonitor bevat zes vragen die verschillende aspecten toetsen, zoals werkvermogen, enthousiasme, werk-privé-balans, arbeidsproductiviteit, zin-in-het-werk en werkgeluk. “De organisatie heeft vervolgens toegang tot een dashboard waarbij op elk moment de totaalscore van de hele organisatie per thema te zien is. Bijvoorbeeld het percentage medewerkers dat ‘groen’ scoort op de vraag over ‘de werk-privé balans’”, licht Preventned toe.

Daarnaast wordt na elke meting voor iedere deelnemende medewerker zijn of haar HumanCapitalMonitor-indexscore berekend. Uiteraard wordt de privacy van de deelnemende professionals te allen tijde gewaarborgd, benadrukt het adviesbureau: “Dankzij deze index worden er trends zichtbaar. Op die manier maakt de HumanCapitalMonitor-tool het dus mogelijk om binnen organisaties HR-ontwikkelingen waar te nemen en op basis daarvan waar nodig strategieën aan te passen.”

Naast dat managementteams en HR-afdelingen met de tool een beter beeld van medewerkers krijgen, hebben deze medewerkers zelf ook veel aan de tool. “Zo is het bijvoorbeeld zinvol om als medewerkers regelmatig te reflecteren over je werkvermogen en plezier in je werk. Een regelmatige ‘check’ door middel van het beantwoorden van een aantal vragen én advies op basis van de uitslag kan bijdragen aan de juiste verbinding en ondersteuning”, geeft de woordvoerder aan.

Deelnemers kunnen via e-mail of door middel van een QR-code gebruikmaken van de tool, die wordt aangeboden als web-applicatie op smartphone, laptop en desktop. Na het invullen krijgen deelnemers direct hun scores – groen, oranje of rood – op de zes thema’s te zien. “Afhankelijk van het resultaat wordt een bijpassend advies gegeven en is er een mogelijkheid tot het aanvragen van een vitaliteitsgesprek met Preventned, dat vervolgens persoonlijke hulp op maat biedt”, besluit de persvoorlichter.