EY co-organiseert hackathon voor coronacrisis-oplossingen
Van 3 tot en met 5 april organiseren vrijwilligers uit de Nederlandse startup- en techgemeenschap een online hackathon om met innovatieve oplossingen te komen voor de bestrijding van de coronapandemie. Ook Big Four-kantoor EY draagt bij aan dit initiatief.
Circa twee weken geleden werd in Estland de #hackthecrisis-beweging in het leven geroepen door accelerator Garage48. Het doel? Om middels hackathons* oplossingen te verzinnen voor de gevolgen van het coronavirus, dat onze wereld op zijn kop heeft gezet. Sindsdien worden er in steeds meer landen hackathons georganiseerd door bedrijven om grip te krijgen op de gevolgen van het Covid-19 drama.
Ook in ons land vindt de #hackthecrisis-beweging veel aanhang. Zo organiseren TNW, Startup Amsterdam, Innofest en accountants- en adviesbureau EY aankomende vrijdag, zaterdag en zondag een hackathon, aldus Michel van der Wal, Creative Director bij EY: “Het is een mooie gelegenheid om te laten zien hoe de digitale gemeenschap kan samenkomen om oplossingen te bedenken die de mensheid mogelijk door deze crisis heen kunnen helpen. Dit laat ook goed zien hoe we gezamenlijk kunnen werken aan een betere wereld.”
Naast dat deelnemers aan de driedaagse hackathon werken aan het ontwikkelen van oplossingen voor enkele van de grootste uitdagingen die de wereldwijde gemeenschap momenteel het hoofd moet bieden, zal een vakjury – die onder leiding staat van Boris Veldhuijzen van Zanten, CEO van TNW – aanstaande zondag de winnende oplossingen kiezen op basis van hun potentiële impact, en deze belonen met fondsen en middelen voor verdere ontwikkeling.
“We organiseren deze hackathon om oplossingen te vinden voor diverse problemen die het coronavirus veroorzaakt”, zegt Sebastien Toupy van TNW. “Ons team benadert momenteel experts en innovators uit verschillende sectoren. Van beleidsmakers tot zorgprofessionals, maar ook ontwerpers, technici en startups. In 48 uur creëren de deelnemers oplossingen die snel lokaal kunnen worden getest en die met behulp van de juiste partners op schaal kunnen worden geïmplementeerd om levens te redden en te verbeteren.”
De organisatie laat weten dat geïnteresseerden zich nog steeds kunnen aanmelden als deelnemer, mentor of partner: “Deelnemers komen in teams bijeen om innovatieve oplossingen te bedenken voor deze crisis, mentoren begeleiden de teams, terwijl partners bewustwording creëren door content te delen via hun kanalen, geldprijzen en prijzen in natura te leveren voor de winnende oplossingen. We zijn daarbij vooral op zoek naar meer experts en uitdagingen uit de gezondheidszorg.”
Met de hackathon willen de organisatoren uiteindelijk een langetermijnplatform creëren voor vernieuwers uit de technologische en creatieve sector rond dit gemeenschappelijke thema. “De hackathon is daarom slechts het startpunt voor een verdere samenwerking met platformen die de teams kunnen ondersteunen om de komende weken en maanden met concrete oplossingen te komen om deze crisis het hoofd te bieden”, aldus de organisatie.
* Een hackathon is een kortstondig evenement, waarbij de deelnemers samenkomen om oplossingen en concepten te creëren waarmee actuele problemen worden aangepakt. Er zijn hackathons van verschillende lengtes en types, maar een gemeenschappelijk kenmerk is dat ze gecentreerd zijn rond een specifiek thema, zoals ook hier het geval is.