Indonesië krijgt een nieuwe hoofdstad. McKinsey werkt mee
Consultancybureau McKinsey & Company is samen met ingenieursbedrijven AECOM en Nikken Sekkei geselecteerd om de nieuwe hoofdstad van Indonesië te helpen ontwikkelen.
McKinsey & Company is flink in de weer in Indonesië. Zo kreeg het bedrijf – samen met BCG – recent de opdracht om het land te helpen bij het verhuizen van meer dan honderd staatsbedrijven, die bij elkaar opgeteld een omzet hebben van meer dan $170 miljard. De opdracht volgde na een eerdere samenwerkingen tussen Indonesië en McKinsey zo’n drie maanden geleden, toen het bedrijf werd aangesteld om de plannen voor de verplaatsing van de hoofdstad naar het oostelijk deel van Borneo te beoordelen.
Momenteel is het op Java gelegen Jakarta nog de hoofdstad van Indonesië, maar de overbevolkte stad zakt langzaam weg: 40% van de stad ligt onder de snel stijgende zeespiegel. Een groot deel van de 10 miljoen inwoners ontbreekt het aan waterleiding. Velen pompen daarom grondwater op, waardoor de bodem verder daalt en hele gebieden in de zee dreigen te verdwijnen. Daarom verplaatst Indonesië zijn hoofdstad naar de provincie Kalimantan op het eiland Borneo.
McKinsey & Company zal Indonesië nu ook helpen bij het ontwerpen en ontwikkelen van de nieuwe hoofdstad. Geselecteerd naast ingenieursgigant AECOM en het Japanse architecten- en planningsbureau Nikken Sekkei, zal het Amerikaanse adviesbureau het National Development Planning Agency van Indonesië ondersteunen bij het opstellen van de planning voor de nieuwe hoofdstad.
Deze nieuwe samenwerkingsovereenkomsten werden bekendgemaakt door de minister van maritieme zaken en investeringen, Luhut Binsar Pandjaitan. Dat gebeurde nadat een ontmoeting plaatsvond tussen president Widodo en de voormalige Britse premier Tony Blair, waarbij ook de CEO Masayoshi Son van SoftBank aanwezig was. De laatste twee maken deel uit van een speciaal adviescomité voor dit verhuisproject, waar ook kroonprins Mohammed bin Zayed al Nahyan (Abu Dhabi) toe behoort.
“Deze bureaus hebben ervaring met het ontwerpen en het ontwikkelen van grote steden”, zegt Luhut tegen de lokale media. Hij meldt verder dat Blair zijn enthousiasme heeft geuit over de milieubewuste benadering van het project en het economische potentieel ervan. “De nieuwe hoofdstad wordt een plek die mensen willen bezoeken en waar mensen willen wonen en werken, en ook een plek die een geheel nieuwe dimensie aan de Indonesische economie kan toevoegen”, aldus Blair.
“President Widodo zegt over de nieuw hoofdstad dat deze bijzonder aantrekkelijk zal worden”, voegt Blair toe, die naast de mede-commissieleden ook werd aangesteld als adviseur om het vertrouwen van investeerders te winnen. “Ik vind het project enorm interessant. Naast dat er een nieuwe hoofdstad wordt geschept, is de manier waarop deze plek wordt ontwikkeld eveneens heel speciaal.”
Volgens Reuters zal een vijfde van de totale begroting – circa $34 miljard – worden gefinancierd door de Indonesische staat, terwijl internationale investeerders zoals Softbank de rest van het bedrag zullen ophoesten. Naar verwachting zal volgend jaar worden gestart met de bouw van de stad, om tegen 2024 te beginnen met de verhuizing. Investment management-gigant BlackRock heeft reeds interesse getoond om toe te treden tot het project, net zoals de Amerikaanse International Development Finance Corporation.