Defensie benoemt Jeroen van der Vlugt tot CIO

02 maart 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Jeroen van der Vlugt is de nieuwe Chief Information Officer (CIO) van het ministerie van Defensie. Hij neemt uitgebreide (management)ervaring op het gebied van digitale strategie mee naar zijn nieuwe rol. Zo werkte hij voor KPN en Atos en is hij een van de oprichters van RevelX. Bij Defensie is hij verantwoordelijk voor het uitdagende gecombineerde IT-portfolio van Defensie.

“Defensie is op IT-gebied een organisatie die zijn gelijke nauwelijks kent vanwege de specifieke militaire en inlichtingen componenten en de diversiteit in technologie en functionaliteit”, stelt Van der Vlugt in reactie op zijn benoeming. “Informatie kan als wapen dienen en tegelijkertijd wordt Defensie ook ‘bedreigd’ vanuit het cyberdomein. IT, data en cyber worden binnen Defensie steeds belangrijker en zullen een steeds groter aandeel krijgen in de krijgsmacht van de toekomst. Dit ligt zowel in de ‘enabled’-kant van IT als ‘transformatieve’ kant van IT.

De afgelopen jaren zijn de verschillende onderdelen van Defensie – de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marechaussee, het Defensie Ondersteuningscommando en de Defensie Materieel Organisatie – steeds intensiever gaan samenwerken. Zo ook op het gebied van IT, waar vandaag de dag wordt gewerkt met één IT-uitvoeringsorganisatie.
Jeroen van der Vlugt, CIO van het Ministerie van Defensie

Als nieuwe CIO heeft Van der Vlugt een belangrijke verantwoordelijk aan deze beweging. Hij coördineert alle data-initiatieven en heeft daarnaast een belangrijke rol in de digitale weerbaarheid. Ook is de CIO lid van de Raad van Bestuur van het NATO IT-agentschap (NCIA), en is hij binnen Defensie de Chief Data Officer (CDO) en Chief Security Officer (CISO). “De CIO heeft dus een grote strategische, beleids- en toezichthoudende rol en wordt functioneel direct aangestuurd door de secretaris-generaal”, licht Van der Vlugt toe.

Hij mag zich de komende tijd buigen over een aantal zeer grote en complexe IT-dossiers. Naast het project ‘Grensverleggende IT, gericht op het vernieuwen van de gehele IT-infrastructuur, betreft het onder meer de migratie naar SAP4. In het aansturen van deze programma’s kan Van de Vlugt leunen op een kleine 25 jaar aan ervaring op het gebied van business en IT.

“Na mijn studie Econometrie heb ik de eerste jaren van mijn loopbaan gewerkt bij KPN en Atos”, vertelt hij. “Daarna ben ik partner geworden bij Boer & Croon. Mijn focus was gericht op de combinatie business, IT en sourcing. De afgelopen jaren heb ik met drie mede-ondernemers RevelX opgericht, een adviesbureau dat zich richt op strategische (technologische) innovatie. Daarbij heb ik altijd veel klanten gehad in de publieke sector, waaronder Defensie. Ik ken deze wereld dus erg goed en kijk er erg naar uit om nu echt deel te gaan uitmaken van Defensie.”