Grote weerstand tegen fusie in Limburgse theaterwereld
Ondanks een onderzoek naar een fusie van Theater aan het Vrijthof met Parkstad Limburg Theaters, lijkt een bestuurlijke samenwerking tussen twee theaters in Maastricht en Heerlen verder weg dan ooit.
Theater aan het Vrijthof uit Maastricht staat onder druk. Om te overleven is het theater voor een deel afhankelijk van jaarlijkse subsidies van de provincie Limburg en gemeente Maastricht. Er doen echter al jaren geluiden de ronde dat het theater, dat momenteel als instelling onder de gemeente Maastricht valt, beter zou kunnen opereren als het verzelfstandigt – geluiden die overigens bij het gros van de theaters in ons land te horen zijn.
Een deel van de politiek in Maastricht pleit ervoor deze verzelfstandiging samen te laten gaan met een krachtenbundeling met andere Limburgse theaters. De gedachte is simpel: een mogelijk fusie met de theaters van Heerlen en/of Kerkrade zou schaalvoordelen bieden, waardoor de slagkracht toeneemt. Ook zou het gezamenlijke theater aantrekkelijker worden voor artiesten, met als gevolg dat grotere namen kunnen worden verleid af te reizen naar Zuid-Limburg.
In juni vorig jaar kwamen de ontwikkelingen in een stroomversnelling, toen de Maastrichtse politiek instemde met een onderzoek naar de fusie tussen Theater aan het Vrijthof en Parkstad Limburg Theaters.
Dat onderzoek is in de tweede helft van vorig jaar uitgevoerd, maar het lijkt er steeds meer op dat dit slechts voor de bühne was. In verslaggeving door regionale krant De Limburger is de afgelopen weken uitgebreid uitgeweid over waarom een fusie – laat staan een verregaande vorm van samenwerking – mijlenver weg is. Er is simpelweg te veel interne weerstand en politiek verzet tegen het plan.
Adviesbureau Blaak Advies deed onderzoek naar de patstelling en legde verschillende bottlenecks bloot. Ten eerste is Theater aan het Vrijthof niet te spreken over de manier waarop Parkstad Limburg Theaters het fusieonderwerp onder de aandacht brengt van verschillende stakeholders.
Ten tweede bestaat er volgens ingewijden “geen chemie” tussen de twee theaterdirecteuren, Jean Boelen (Maastricht) en Bas Schoonderwoerd (Heerlen). Ook staan ze lijnrecht tegenover elkaar in hun ideeën over hoe zo’n krachtenbundeling eruit zou komen te zien – zowel op bestuursniveau als in de programmering en de inhoud. En, zoals De Limburger het verwoordt, “als het tussen de directeuren niet klikt, wordt het niks”.
Ten derde blijkt dat, als puntje bij paaltje komt, beide theaters hun autonomie liever niet kwijt willen. Bovendien blijken vele lokale politici dezelfde mening toebedeeld. Dit wordt onder meer geïllustreerd door het feit dat in oktober van vorig jaar de gemeente Maastricht nog bekendmaakte dat het zo’n €8 miljoen vrijmaakt om de doorontwikkeling van het Theater aan het Vrijthof mogelijk te maken. Niet echt bevordelijk nieuws voor aanhangers van het fusiescenario.
Hoofdpijn
De fusiegesprekken vormen dezer dagen niet het enige hoofdpijndossier voor Theater aan het Vrijthof. Begin februari maakte telecomprovider T-Mobile bekend dat het de huidige zendmast van het bedrijf op het dak van het theater gaat upgraden naar een 5G-antenne. Het plan stuit op verzet, vooral van mensen die vrezen voor de gezondheidsrisico’s van de nieuwe technologie.
Het Maastrichtse gemeentebestuur heeft ondertussen laten weten weinig te kunnen doen tegen de planning van T-Mobile. De provider huurt namelijk een deel van het dak van de gemeente en heeft de benodigde toestemmingen om zendapparatuur te plaatsen.