Drie consultants over hun eerste maanden bij Rijnconsult

05 februari 2020 Consultancy.nl

Sinds de zomer van vorig jaar werken Rowena Achterkamp, Jan Treep en Rosa Schuurmans voor Rijnconsult. De drie jonge consultants vertellen over hun ervaringen bij het Utrechtse organisatieadviesbureau: “Ik geniet van de schat aan ervaring die aanwezig is. Er is een gezamenlijke behoefte om te delen in kennis en van elkaar te leren.”

Rowena Achterkamp

In juni startte Rowena Achterkamp, die zich richt op duurzaamheid en maatschappelijke vraagstukken. “Zelfs de grootste organisaties zijn vandaag te klein om de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd, zoals de energietransitie, alleen op te lossen”, stelt ze. “Mijn expertise ligt op het snijvlak van strategie en innovatie. Hoe kunnen we als organisatie zo goed en zo slim mogelijk inspelen op een alsmaar veranderende buitenwereld? Hoe kunnen we het beste investeren in een richting die juist is?” 

“Ik heb daar vanuit Rijnconsult een aantal mooie opdrachten voor mogen doen”, vervolgt ze. “Onder andere voor een grote speler in de energiesector rondom de warmtetransitie, maar ook voor partijen in agri en food die zich bezighouden met de transitie naar groene eiwitten.”

Met de eerste acht maanden achter de rug heeft Achterkamp al goed kunnen proeven van de cultuur bij Rijnconsult. “Het is een fijn bureau waar alles kan en alles mag. Er wordt hard gewerkt, maar je hebt ook alle vrijheid om je eigen adviesdomein verder uit te bouwen. Ik zie Rijnconsult als een wendbaar en flexibel bureau, dat in staat is goed mee te bewegen met wat de markt vraagt. Aangezien dat ook mijn favoriete onderwerp is, is het per uitstek een bureau waarin ik me goed thuis voel.”

Daarnaast prijst ze de inzet op de betrokkenheid onder medewerkers: “Bij Rijnconsult hanteren we een eigendomsmodel waarin iedereen mede-eigenaar is. Ook is er sprake van een roulerend directiesysteem waardoor de top van de organisatie om de zoveel jaar wordt gekozen door de medewerkers. Dat zorgt voor een frisse wind en geeft ruimte voor nieuwe ideeën.”

Rowena Achterkamp, Jan Treep en Rosa Schuurmans - Rijnconsult

Jan Treep

In augustus voegde ook Jan Treep zich bij het team van Rijnconsult. “Een vriend en toenmalige huisgenoot werkte hier en zijn verhalen trokken me erg aan”, vertelt Treep. “Waar ik voorheen voornamelijk in één sector werkte – het ruimtelijk domein –, is Rijnconsult actief in meerdere markten. Er zijn opdrachten in de volle breedte van het publieke domein, zorg, onderwijs, agri en food, real estate tot het internationale bedrijfsleven. Ik raakte nog meer overtuigd na de selectiedag, waar ik de organisatie en vooral de mensen leerde kennen. Die klik bleek wederzijds. Die huisgenoot is overigens op de dag dat ik binnenkwam vertrokken – dat was niets persoonlijk maar had meer te maken met zijn politieke ambities.”

Sinds zijn start heeft Treep al vele opdrachten gedaan. “Heb je even?”, zegt hij met een glimlach. “Ik zal een dwarsdoorsnede geven die een beeld geeft van de reikwijdte. Momenteel draag ik bij aan een fusie tussen twee woningcorporaties, rond ik een audit af over de kwaliteit van werkprocessen bij een afdeling van FrieslandCampina en zit ik in de opstart van een opdracht over leren binnen de gemeente Zeist. Daarbij is Rijnconsult samen met BMC en PwC kennispartner van de Vereniging van Gemeentesecretarissen en voeren we in gemêleerd gezelschap een mooi onderzoek uit. Ten slotte zitten een collega en ik in de eindfase van de begeleiding van een MT van een vastgoedorganisatie, om tot een gezamenlijke strategie te komen voor de komende vijf jaar.”

Met zoveel uiteenlopende ervaringen vindt hij het lastig één hoogtepunt te benoemen uit zijn eerste halfjaar. “Ik geniet van de schat aan ervaring die aanwezig is. Er is een gezamenlijke behoefte om te delen in kennis en van elkaar te leren. Dat gebeurt automatisch door samen op te trekken in opdrachten en bewust bezig te zijn met kennisoverdracht. Het fascineert me dat vanuit heel het land collega’s op hun vrije avond naar kantoor komen naar een zogenoemd ‘gilde’. We discussiëren dan een avondje over procesgericht organiseren, ketens & netwerken of praktijkcasussen.”

Als hij dat toch één hoogtepunt moet kiezen, gaat hij uiteindelijk voor iets dat nog moet komen: “Binnenkort starten we met de jonge garde de jaarlijkse ‘Consulting Academy’ met Rijnconsult ICG. Vijfmaal een driedaagse werken aan adviesvaardigheden, telkens in een ander land uit dit samenwerkingsverband. Dat wordt tof.”

“Het verbaasde me op hoeveel verschillende manieren je persoonlijke ontwikkeling wordt gefaciliteerd en hoe Rijnconsult interne kennisoverdracht stimuleert.”

Rosa Schuurmans

Een maand na Treep begon tot slot ook Rosa Schuurmans. “Ik had een aantal jaren ervaring opgedaan als consultant in commerciële branches en was ik nieuwsgierig naar de dynamieken die in de publieke sector spelen”, vertelt ze. “Het werd al snel duidelijk dat ik me daar bij Rijnconsult verder in kon ontwikkelen. Verder was er een klik in elk gesprek dat ik in mijn sollicitatieprocedure heb gevoerd. Het voelde al snel vertrouwd. Ook sprak het me aan dat je mede-eigenaar kunt worden en dat het bestuur wordt gekozen. Dat maakt iedereen medeverantwoordelijk voor de resultaten van de organisatie, maar ook voor goed leiderschap.”

Sinds haar komst heeft Schuurmans zich binnen diverse organisaties beziggehouden met teamontwikkeling richting autonoom werken/zelfsturing, het begeleiden van het opzetten van een ketensamenwerking en het meeschrijven aan aanbestedingen voor leiderschapstrajecten. Daarnaast is ze druk met verschillende interne projecten: “Ik ben bezig met het helpen ontwikkelen van een nieuwe website en ga ik met een collega kijken welke dienstverlening we op dit moment hebben op het gebied van diversiteit en inclusie en welke producten we zouden kunnen ontwikkelen.”

Schuurmans voelde zich al snel thuis bij Rijnconsult: “Ik ben goed opgevangen in de organisatie. Elke nieuwe medewerker krijgt hier een mentor toegewezen die je helpt je weg te vinden. Ook heeft mijn team veel moeite gedaan om me snel te betrekken in sales en opdrachten. Tijdens het werk zelf leer je de organisatie het beste kennen.”

Daarnaast werd ze positief verrast door de vele manieren waarop persoonlijke ontwikkeling en kennisoverdracht worden gestimuleerd: “Op onze maandelijkse bijeenkomst is altijd een aantal sessies ingepland om met elkaar casuïstiek te bespreken of geven collega’s workshops aan elkaar. In ‘wasstraten’ dragen collega’s de way of working aan elkaar over, tijdens gildes ontwikkel je samen kennis door ervaringen te delen op een specifiek thema en zijn interne intervisiegroepen, je wordt aangemoedigd om je aan te sluiten bij het ROA en middels ICG kun je een opleiding volgen in het buitenland. Ook lopen hier veel collega’s rond met een enorme bak ervaring. Van samen opdrachten doen leer je uiteindelijk nog het meeste.”

Recent zijn ook nog de adviseurs Dio Simmelink en Annemiek Huson (voor Rieken & Oomen) in dienst getreden. Zij komen de teams versterken in hun marktbewerking.

Ook zin gekregen om te werken voor Rijnconsult? Voor adviseurs met minder dan zeven jaar ervaring organiseert Rijnconsult aanstaande maandag (10 februari) een selectiedag. Adviseurs met meer dan zeven jaar ervaring worden uitgenodigd voor een kennismakingsborrel op vrijdag 13 maart.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup