Fred Stokvis en Cyriel Hakkers over strategieboutique Volt Strategy
Fred Stokvis en Cyriel Hakkers zijn werkzaam bij Volt Strategy, een boutique strategisch adviesbureau. Een gesprek met de partner en consultant over werken bij het bureau, de werkzaamheden en de ambities.
Wat maakt werken bij Volt bijzonder?
Cyriel: “Voor mij was het vanaf moment één duidelijk dat er bij Volt Strategy geen hiërarchie heerst. Iedereen gelooft erin dat de maximale leercurve alleen bestaat als je volledig eerlijk en open tegen elkaar kan zijn. Alleen dan kun je effectief samenwerken. Heel intensief samenwerken en teamverband is een mooi alternatief voor een hiërarchische structuur. Omdat de leercurve zo stijl is, is werken bij Volt intens en leerzaam. Ik was in de eerste maanden soms echt kapot, maar had gelukkig altijd genoeg tijd om op te laden.”
Fred: “We geloven erin dat je alleen optimaal kan presteren als je ook genoeg tijd hebt om op te laden. Mensen die veertien uur per dag werken kunnen in mijn visie niet een probleem oplossen waar een hele organisatie geen oplossing voor kan vinden. Daarvoor is creativiteit, inlevingsvermogen en concentratie essentieel, wie kent het gevoel niet van het vinden van een oplossing voor een probleem tijdens het rustig neuriën onder de douche. Dit biedt ruimte voor echt goed werk voor de cliënt.”
Cyriel: “Fred neemt dit soms wel heel letterlijk, na een wandeling langs de Hofvijver komt Fred altijd meteen terug met een hoeveelheid hypotheses en vragen. Mag ik weer aan de slag…”
Fred: “Hé, samen aan de slag!”
Cyriel: “Klopt, ik had niet verwacht dat ik zoveel één-op-één contact zou hebben met mensen met veel meer ervaring. Als ik kijk naar vrienden van mij die zijn gestart, zitten ze voornamelijk achter hun computer te ‘data minen’, wij proberen door middel van sterke hypotheses en issue-tree analyses het data-zoeken sterk te richten en daarmee te beperken. Uiteraard onderbouwen we uiteindelijk onze resultaten met een gedegen analyse, maar Fred heeft me geleerd eerst goed na te denken voordat ik de data induik.”
Fred: “Vaak gaat data-analyse om het vinden van de missing link, de inzichtrijkere, relevantere doorsnijding en niet om duizenden statistieken. Deze inzichten ontstaan vrijwel altijd in co-productie. Binnen het team en vaak met de cliënt. Met onze aanpak zijn we beter gekwalificeerd voor het oplossen van unieke problemen. Dat is bovendien veel leuker en creatiever dan een traject wat al tien keer eerder is uitgevoerd. En als relatief klein team hebben we de luxe om te kiezen voor welke projecten we ons willen inzetten.”
Kunnen jullie misschien wat meer vertellen over het werk dat jullie doen?
Fred: “Wij helpen organisaties bij het bepalen van een nieuwe koers. Door gerichte en gestructureerde analyses bieden wij inzicht in praktische oplossingsmogelijkheden en hun consequenties. Zo hebben we recent veel werk gedaan waarin we kritisch kijken naar het inzetten van de publieke ruimte voor de groeiende mobiliteitsvraag in de Randstad. Hoe zet je bijvoorbeeld op de meest effectieve manier een stuk snelweg in?”
Cyriel: “Bijzonder is dat er in de afgelopen tijd een enorme verandering heeft plaatsgevonden door de elektrificatie van het vervoer. Met een elektrische bus heb je in een keer geen rails meer nodig om een net zo schoon product als de tram/metro/trein aan te bieden. Vroeger was de bus het vieze kindje van de ov-familie, nu is het een kansrijke hoogwaardige schone manier van transport voor veel buitengebieden van de grote steden.”
Fred: “Door mensen vergezichten te schetsen kunnen we laten zien wat de kansen zijn van nieuwe soorten van vervoer. En vervolgens samen nadenken over de route daarnaartoe. Vaak horen daar gerichte, goed onderbouwde experimenten bij. Op kleine of grote schaal. Wat als we stukken van onze snelweg inzetten voor autonoom vervoer of elektrische bussen?
Cyriel: “Het aparte is; we hebben het nu over elektrische bussen, maar ook met andere projecten komen we door onze aanpak steeds weer met waardevolle oplossingen. Of het nu over de uitrolstrategie voor zonnepanelen in ruraal Afrika gaat, of het effectief inkopen van medicijnen, bij elk project creëren we een waardevolle weg voorwaarts voor onze klant.
“Wij helpen organisaties bij het bepalen van een nieuwe koers. Door gestructureerde analyses bieden wij inzicht in praktische oplossingsmogelijkheden.”
– Fred Stokvis, Volt Strategy
Hoe ziet de toekomst voor jullie eruit?
Fred: “Wij willen graag groeien – om meer cliënten te kunnen helpen, maar vooral omdat onze mensen ook doorgroeien. Daarom dagen we studenten uit om bij ons te solliciteren. We zijn erg kritisch bij de selectie, maar daar krijgt écht uitzonderlijk talent veel voor terug. Je sluit je aan bij een team dat jou maximaal zal uitdagen en gaat vanaf de start projecten doen die vergelijkbaar zijn met de grote strategiehuizen. Tegelijk bouw je mee aan een groeiend bedrijf waar een informele niet-hiërarchische sfeer de norm is.”
Cyriel: “Klopt, mooi voorbeeld hiervan is dat we met zijn allen ook kritisch kijken naar het sollicitatieproces en dat juist input van mensen die net zijn gestart mee wordt genomen om het proces te verbeteren. Dit zorgt voor gave leerervaringen naast het consultingwerk.”
Fred: “Zo kwamen we er in een groepsdiscussie achter dat mensen die wij zoeken ‘prettig eigenwijs’ moeten zijn; je bent uitzonderlijk getalenteerd, bent een teamspeler en durft jezelf te zijn.”
Cyriel: “Ik denk dat iedereen hier voldoet aan deze definitie. Dat maakt een discussie binnen ons team altijd interessant, iedereen heeft zijn eigen mening en durft deze te uiten.”
Fred: “Leeftijdsgenoten van mij zijn soms jaloers op de hoeveelheid feedback die ik krijg vanuit mijn team. Niemand is compleet en alleen als een team kan je grootste dingen bereiken.”
Cyriel: “Dat is uiteindelijk waar het bij ons om gaat, teamwork!”