E-commerce adviesbureau OneRetail start in België

24 januari 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

OneRetail, een e-commerce adviesbureau uit Rotterdam, is vijf jaar na de oprichting zijn eerste internationale activiteiten gestart. Vanuit Antwerpen begeleidt het bureau nu ook Belgische retailers met hun online- en omnichannel-doelstellingen.

Volgens Tine Jespers, een van de drie partners van OneRetail in België, liggen er volop kansen voor OneRetail in het land. “De retail- en e-commerce markt in België is blijvend in beweging. Specialisme op dit gebied is schaars en hierdoor is het voor veel bedrijven een grote uitdaging om bij te blijven.” Met een team van inmiddels vijftien consultants en e-commerce specialisten, en een trackrecord bij enkele vooraanstaande Nederlandse retailers, gelooft Jespers dat het bedrijf uitstekend gepositioneerd is om zich succesvol in de Belgische markt te nestelen.

Belgische e-commerce markt €11 miljard

Uit data van BeCommerce, een brancheorganisatie voor e-commerce bedrijven in België, komt naar voren dat de e-commerce ongeveer €11 miljard waard is, volgend op twee jaren van sterke groei (tussen de 5% en 6% per jaar). Net als voor andere markten geldt, vormen speelgoed, kleren en consumentenelektronica de populairste categorieën als het gaat om online aankopen. 

Als echter gekeken wordt naar de e-commerce volwassenheid in de markt, liggen Belgische retailers nog altijd ver achter hun concullega’s in bijvoorbeeld Nederland, zegt BeCommerce CEO Sofie Geeroms. “De vooroplopende Belgische retailers zijn echter sterk aan het investeren, en staan op het punt om deze kloof te dichten.”

Tine Jespers, Kasper Muileboom en Tachmy Dilmy - OneRetail

OneRetail wil zijn expertise in Nederland gaan inzetten en een rol spelen in deze transitie. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Kasper Muileboom en Tachmy Dilmy, die beiden eerder jarenlange e-commerce ervaring hebben opgedaan bij Coolblue, een van Nederlands meest succesvolle online groeiverhalen. Muileboom werkte eerder voor Vodafone, V&D, Intergamma en Kleertjes.com in diverse online marketingrollen. 

Bedrijven die onder de klantenkring van OneRetail vallen zijn onder meer Miele, Signify, Hema, Shimano en NS, waarbij het bureau onder meer adviseert op het gebied van e-commercestrategie en -ontwikkeling, tot en met de implementatie/levering aan toe. “Klantgericht werken, zoveel mogelijk op basis van data, is steeds het uitgangspunt.”

“We hebben de unieke gelegenheid om Nederlandse best practices naar België te ‘exporteren’. Daarnaast zijn we door onze kennis van de Belgische markt ideaal gepositioneerd om Nederlandse retailers en merken te helpen bij het uitbouwen van hun footprint op de Belgische markt”, laat Muileboom weten.

Jespers besluit: “Ik ben blij dat we ook op de Belgische markt de jarenlange ervaring kunnen inzetten, want ik geloof dat de grote groei in e-commerce nog staat te gebeuren.”

Vorig jaar maakten twee andere Nederlandse adviesbureaus, JBR en Marktlink, ook de stap naar onze zuiderburen.