Vertrouwen Nederlandse ondernemers brokkelt verder af

09 januari 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het optimisme onder Nederlandse ondernemers is flink gedaald. Toch zijn Nederlanders nog altijd positiever dan de rest van Europa. Dat blijkt uit een enquête van Grant Thornton.

Onderzoekers van het accountants- en advieskantoor ondervroegen meer dan 10.000 (senior) managers in 36 verschillende economieën, waaronder bestuurders en directeur-grootaandeelhouders uit ons land. De onderzoekers concluderen dat wereldwijd het positivisme over de economische vooruitzichten gedaald is naar 35%, vergeleken met de 39% in eerste halfjaar van 2019.

“Dat is de laagste score sinds het vierde kwartaal van 2016”, legt Bart Jonker, lid van de raad van bestuur van Grant Thornton in Nederland, uit. Ondernemers blijven bezorgd over een teruglopende vraag en de economische onzekerheid, die gevoed wordt door de geopolitieke spanning tussen de Verenigde Staten en het Oosten.

Vertrouwen Nederlandse ondernemers brokkelt verder af

Positivisme nagenoeg gehalveerd

Het positivisme onder bestuurders en ondernemers in Nederland is bijna gehalveerd ten opzichte van het niveau in 2018. Toen was 92% positief over de vooruitzichten voor 12 maanden, inmiddels staat de teller op 35%. Jonker: “De stemming is flink verminderd, onder andere door de perikelen rondom de Brexit. Ook spelen er zorgen over een tekort aan orders en een krappe arbeidsmarkt.” 

Binnen Europa staat Nederland daarmee op een tweede plaats, waarmee het alleen achter Griekenland staat (66%). Dat is extreme positief, vooral omdat het land het grootste deel van zijn herstructureringsplannen voor de economie achter de rug heeft, die het in het licht van de in 2008 ingezette economische crisis doorvoerde. Hiermee houdt Nederland tal van grote economieën achter zich, zoals Frankrijk (30%), Polen (16%) en het Verenigd Koninkrijk (8%). 

Hoe 2020 zich zal ontwikkelen blijft voor velen echt koffiedik kijken. Volgens het CPB zwakt de groei van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar wat af, naar een groei van 1,3%, vergeleken met de 1,7% van vorig jaar en de 2,6% in 2018. 

Omzetgroei in 2020

Volgens de rondgang van Grant Thornton verwacht 54% van de Nederlandse ondernemers – ondanks een daling in het algemene optimisme – voor de komende 12 maanden een omzetgroei. 45% van de ondervraagden voorziet meer winstgevendheid, terwijl 30% van de ondernemers verwacht dat zij meer zullen exporteren in het komende jaar.