Nederlanders krijgen 2,8% salarisverhoging in 2020

06 januari 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlanders krijgen in 2020 naar verwachting gemiddeld genomen een salarisverhoging van 2,8%, wat neerkomt op een reële loonstijging van 1,1%. 

Dat blijkt uit het Salary Budget Planning Report, een wereldwijd onderzoek van Willis Towers Watson. Het adviesbureau vroeg HR-functionarissen van meer dan 9.000 bedrijven uit 70 landen naar hun verwachtingen ten aanzien van beloningsbeleid.

Volgens de onderzoekers komt de inflatie in Nederland dit jaar uit op 1,7%, een stuk lager dan de 2,6% van het afgelopen jaar. Hierdoor is de reële loonstijging een vol procentpunt hoger. “Hoewel de salarisverhogingen in lijn zijn met voorgaande jaren, zijn werknemers dit jaar door de hogere reële salarisstijging beter af”, stelt Mary Cloosterman van Willis Towers Watson. 

De op inflatie gecorrigeerde 1,1% verhoging van de salarissen komt overeen met het Europese gemiddelde van 1,1%, en is hoger dan in vele andere Europese landen, zoals België (0,6%), Frankrijk (1%) en het Verenigd Koninkrijk (1%). Professionals in Duitsland (1,3%), Denemarken (1,6%) en Ierland (1,9%) daarentegen krijgen naar verwachting juist hogere reële loonstijgingen. 

Nederlanders krijgen 2,8% salarisverhoging in 2020

Het nieuws komt een week nadat het CBS meldde dat werknemers eindelijk lijken te profiteren van de economische groei. Terwijl het bedrijfsleven al een aantal jaar sterke cijfers boekt, hielden werkgevers hun handen op de knip. Het afgelopen jaar zijn de cao-lonen echter met 2,5% gestegen, de grootste stijging in de laatste tien jaar. 

Desondanks gingen werkenden er niet op vooruit. Terwijl de loonstijging de hoogste was van het afgelopen decennium, stegen de cao-lonen voor het eerst in vijf jaar minder hard dan de consumentenprijzen (2,6%). In reële termen gingen medewerkers die onder een cao vallen er dus zelfs licht op achteruit. Voor dit jaar wordt het omgekeerde verwacht. 

Het nieuws voor werknemers wordt nog beter door veranderingen in het belastingstelsel. Doordat de loonbebelasting en premies begin deze maand omlaag zijn gegaan, houden professionals meer over in hun portemonnee. Zo houdt volgens berekeningen van salarisverwerker ADP een werknemer met een minimumloon €29 netto per maand meer over.