Miljardairs wereldwijd zien hun rijkdom dalen

16 december 2019 Consultancy.nl

Het aantal miljardairs wereldwijd is voor het eerst sinds 2015 gedaald. Dat komt vooral doordat de wereldwijde aandelenmarkten het afgelopen jaar flink daalden, terwijl een sterke dollar de activa van miljardairs over de hele wereld beïnvloedde.

Een studie van investeringsbank UBS en adviesbureau PwC laat zien dat het totale vermogen van alle miljardairs wereldwijd het afgelopen jaar daalde met 4,3% (oftewel met $388 miljard) naar $8,5 biljoen. Dit bedrag is eigendom van in totaal 2.101 miljardairs, 57 minder dan vorig jaar, wat weer overeenstemt met een daling van 2,6%. 

Als wordt gekeken naar een periode van vijf jaar blijkt het miljardairs echter bepaald niet slecht te vergaan. Eind 2018 was hun totale rijkdom in vergelijking met 2013 zo’n 35% gegroeid. In diezelfde periode werden 589 mensen voor het eerst miljardair, waarmee het aantal leden van de groep der superrijken met 3% toenam in vijf jaar tijd. 

Aantal miljardairs wereldwijd

Door de afzwakkende groeicijfers in China en India, geopolitieke spanningen en stijgende Amerikaanse rentetarieven daalde het vermogen van miljardairs het sterkst in de Aziatisch-Pacifische regio. Hier kwam het totale vermogen van miljardairs in 2018 uit op $2,5 biljoen, wat neerkomt op een daling van $218 miljard in vergelijking met het jaar ervoor. Het aantal miljardairs in deze regio daalde met 7% naar 754. Voor 169 mensen hield het miljardairsbestaan op, terwijl er aan de andere kant 110 nieuwe miljardairs bijkwamen in de Aziatisch-Pacifische-regio. 

Flinke dalingen van rijkdom vonden in het bijzonder plaats in China en India. In China daalde het vermogen (in USD) met 12,3%, wat voor een aanzienlijk deel komt door de waardevermindering van de Chinese yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar (van ongeveer 6%), die weer wordt veroorzaakt doordat experts actief op de valutamarkten zich druk maken over de mogelijke impact van deglobalisatie. 

Toch was 2018 voor China enkel een kleine kink in de kabel. Zo is het percentage van Chinese ondernemers dat behoort tot de mondiale miljardairsgroep de afgelopen vijf jaar flink gestegen. Er zijn momenteel meer Chinese dan Russische miljardairs en eind 2018 was China de thuisbasis van bijna een achtste van alle miljardairs wereldwijd.

Miljardairs in Europa, het Midden-Oosten en Afrika zagen hun vermogen met 7% dalen, wat eveneens sterk is beïnvloed door de 3,5% waardevermindering van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De totale rijkdom van miljardairs in de EMEA-regio kromp met $175 miljard naar $2,4 biljoen, terwijl het aantal miljardairs hier daalde met 5% naar circa 600. 

Totaal vermogen van miljardairs per regio

In het rapport van PwC en UBS is te lezen dat er in ons land momenteel 10 miljardairs zijn, wat stukken minder is dan Quote afgelopen maand beweerde. Het zakenblad stelt dat Nederland 37 miljardairs kent (dit verschil heeft waarschijnlijk te maken met de gekozen rekenmethode).

Volgens de onderzoekers van PwC en UBS zijn er in Duitsland (114) verhoudingsgewijs meer superrijken dan in ons land: daar is 0,00014% van de totale bevolking miljardairs, terwijl het in Nederland gaat om 0,000058%. In het Verenigd Koninkrijk zijn 54, wat overeenstemt met 0,000082% van de totale bevolking. 

Alleen Noord- en Zuid-Amerika slaagden erin om de wereldwijde trend te doorbreken, wat deels komt door het fortuin van Amerikaanse tech-ondernemers: eind 2018 waren er 89 Amerikaanse tech-miljardairs, waarmee dit aantal met 70 is gestegen in vergelijking met 2017. Het totale vermogen van miljardairs in Noord- en Zuid-Amerika bleef met een toename van 0,1% (oftewel: $4,4 miljard) nagenoeg gelijk: het gaat om een totaal bedrag van $3,6 biljoen. In de Amerikaanse regio steeg het aantal miljardairs met 5% naar 749. 

Tech-miljardairs

Het is niet verrassend dat de technologiesector relatief veel nieuwe miljardairs kent. Tegen het einde van 2018 bedroeg het vermogen van tech-miljardairs $1,3 miljard. Hun nettovermogen is in vijf jaar tijd bijna verdubbeld (dat is te zeggen: gegroeid met 91%). Als gevolg hiervan zijn tech-miljardairs verantwoordelijk voor bijna een derde van de groei van het totale vermogen van alle miljardairs wereldwijd, waarbij Amerikaanse tech-miljardairs meer dan de helft van die groei voor hun rekening nemen.

Personen die miljardair zijn geworden door de handel in software, internet en elektronische apparatuur zijn goed voor 62% van het vermogen van alle tech-miljardairs, gevolgd door miljardairs die hun geld verdienen in de e-commerce. Nieuwe tech-miljardairs zijn vooral in opkomst in de fintech- en multimediasector. 

Vanuit een regionaal perspectief komen tien van de rijkste twintig tech-miljardairs uit de VS (voorbeelden: Travis Kalanick, oprichter van Uber; Nathan Blecharczyk, Joe Gebbia en Brian Chesky, oprichters van Airbnb) en vier uit China (voorbeelden: Jack Ma, oprichter van Alibaba; Zhang Yiming, oprichter van ByteDance). De andere tech-miljardairs uit de top twintig komen uit Duitsland, India en Japan. 

Vrouwelijke miljardairs

Steeds meer vrouwen mogen zich vandaag de dag miljardair noemen. Het aantal vrouwelijke miljardairs is in vijf jaar tijd met 46% gegroeid naar 233. Het aantal mannelijke miljardairs is met 39% langzamer toegenomen. Het vermogen van vrouwelijke miljardairs is met ruim een kwart (26%) gestegen naar een bedrag van $871,2 miljard, wat vooral komt door ontwikkelingen in Azië. 

Zo’n 40% van de vrouwelijk self-made miljardairs was in 2018 succesvol in de consumenten- en retailsector. Zakenpartners Li Haiyan en Shu Ping werden bijvoorbeeld miljardairs na de beursgang van hun Haidilao hotpot-restaurantketen. In de VS werd Anastasia Soare, een Roemeens-Amerikaanse zakenvrouw die het schoonheidsmerk Anastasia Beverly Hills oprichtte, miljardair. Verder werd Tatyana Bakalchuk, een voormalige leraar Engels en moeder van vier kinderen, in Rusland miljardair: tijdens haar zwangerschapsverlof in 2004 richtte ze Wildberries op, dat sindsdien de grootste online retailer van Rusland is geworden.

Volgens Oxfam bezitten de 26 rijkste miljardairs ter wereld – waaronder oprichter van Amazon, Jeff Bezos, Microsoft-oprichter Bill Gates, Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en investeerder Warren Buffett – evenveel financiële rijkdom als de armste 50% van de hele wereld, wat neerkomt op maar liefst 3,8 miljard mensen.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup