Helft van mondiaal particulier vermogen in handen van miljonairs

24 september 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Terwijl sommige experts beweren dat de wereldeconomie de eerste tekenen van een recessie vertoont, gaat het nog altijd bijzonder goed met het kleine clubje van superrijken. Bijna de helft van al het mondiale particuliere vermogen is in handen van miljonairs. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Boston Consulting Group. 

Terwijl de mondiale economie zich sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008 heeft hersteld, heeft niet iedereen hier dezelfde hoeveelheid vruchten van geplukt, in tegendeel. Naast dat de kloof tussen arm en rijk groter is dan rond de eeuwwisseling het geval was, zijn de allerarmsten er verhoudingsgewijs nog verder op achteruitgegaan.   

Terwijl het prettig zou zijn als wereldwijde economische vooruitgang ook de minstbedeelden welvarender maakt, leven meer dan drie miljard mensen vandaag van minder dan $2,50 per dag en meer dan 1,3 miljard zelfs van minder dan $1,25 per dag. Ondertussen zijn er 2.100 mensen met een vermogen van meer dan $1 miljard. Deze gigantische verschillen werden in 2017 door non-profitorganisatie Oxfam bevestigd in een rapport, waarin stond geschreven dat de acht rijkste mensen van onze planeet evenveel rijkdom bezitten als de armste helft van de wereldbevolking. 

Het particuliere vermogen dat miljonairs bezitten zal blijven groeien

In lijn met de bevindingen van Oxfam, onthult een nieuw rapport van Boston Consulting Group (BCG) dat het totale particuliere vermogen van miljonairs in de nabije toekomst alleen nog maar verder zal groeien. De onderzoekers ontdekten daarnaast dat de wereldwijde ongelijkheid in welvaart eveneens is toegenomen.

Het samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) voor personen met minder dan $1 miljoen op hun naam – die volgens een schatting van BCG de helft van het particuliere mondiale vermogen bezitten – bedroeg 4,8% in 2018, terwijl miljonairs konden rekenen op een CAGR van 5,9%, personen met een particulier vermogen tussen de $20 en de $100 miljoen op 8,6% en individuen met meer dan $100 miljoen op 7,7%. 

De grootste ongelijkheid zagen de onderzoekers in Noord-Amerika. Daar bezit 4,1% van de 366,6 miljoen mensen circa 65% van al het particuliere vermogen. De niet-miljonairs in Noord-Amerika – circa 95,9% van de bevolking – zagen hun particuliere vermogen groeien met 3,6% (met een bijbehorende een inflatie van 2,44%), terwijl miljonairs (5,7%), multimiljonairs (9,6%) en steenrijken met een particulier vermogen van meer dan $100 miljoen (6,9%) konden rekenen op stukken hogere CAGR-cijfers.

Mondiale en continentale ontwikkeling van particulier vermogen

BCG ontdekte in deze editie van het onderzoek wederom dat er verhoudingsgewijs de meeste miljonairs in Noord-Amerika zijn. Verder bleek de welvaart in West-Europa rechtvaardiger te zijn verdeeld dan in Noord-Amerika: in Europa bezitten alle individuen met minder dan $1 miljoen aan particulier vermogen circa 59% van het totale particulier vermogen (in die regio). De welvaarstaten en progressieve belastingheffing, zorgen er volgens de onderzoekers dus voor dat rijkdom in West-Europa ietsje beter wordt verdeeld dan in Noord-Amerika.

BCG verwacht dat de wereldwijde particuliere welvaart de komende vier zal blijven groeien. Zo steeg het mondiale particuliere vermogen in 2018 met zo’n 1,6%, terwijl voor de jaren tot en met 2023 een samengesteld groeipercentage van 5,7% staat genoteerd. In het verleden – tussen 2013 en 2017 – groeide het mondiale particuliere vermogen ongeveer even hard (5,5%).