De beste adviesbureaus voor milieu, gezondheid en veiligheid

23 december 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Nieuw onderzoek onder leidinggevenden uit meer dan dertig landen heeft ’s werelds meest toonaangevende adviesbureaus op het gebied van milieu, gezondheid en veiligheid (MGV) geïdentificeerd. 

Voor de studie ondervroeg onderzoeksbureau Verdantix meer dan 400 senior executives uit Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Azië, die zich in hun werkzame leven bezighouden met milieu, gezondheid en veiligheid. Acht van de tien ondervraagden is actief voor een bedrijf met een omzet van meer dan $1 miljard.

Aan de respondenten werd één simpele vraag gesteld: welk MGV-adviesbureau op de markt beschikt over de beste capaciteiten? De respons laat zien dat de absolute top op dit gebied bestaat uit vier bedrijven: Dupont Sustainable Solutions (DSS), AECOM, ERM en Jacobs. Voor DSS is dit het derde opeenvolgende jaar dat het de eerste plaats weet te veroveren. 

Bijna de helft van alle respondenten (48%) noemt Dupont Sustainable Solutions als het MGV-adviesbureau met dat beschikt over de beste capaciteiten, terwijl 39% dit zegt over AECOM en 24% over zowel ERM als Jacobs. DSS uit Zwitserland was tot voor kort de adviespraktijk van DuPont, maar sinds september 2019 opereert het bedrijf met hoofdkantoor in Genève onafhankelijk.

De beste adviesbureaus voor milieu, gezondheid en veiligheid

Davide Vassallo, CEO van DuPont Sustainable Solutions, reageert verheugd op de uitkomst van het onderzoek: “Het is een bevestiging van de inzet die iedere medewerker bij DSS dagelijks toont om de veiligheid en operationele prestaties van de organisatie en de vaardigheden van de medewerkers van onze klanten te verbeteren. We zijn onze opdrachtgevers dankbaar voor hun vertrouwen.” 

Met een omzet van meer dan $20 miljard is AECOM een van de grootste consultancy- en ingenieursbureaus ter wereld. De organisatie bedient de adviesmarkt voor vraagstukken op het gebied van milieu, gezondheid en veiligheid via een aantal servicelijnen. Concurrent ERM, met hoofdkantoor in Londen, heeft meer dan 5.500 medewerkers in dienst, die zich inzetten in meer dan 40 landen, terwijl de veel grotere Jacobs Engineering Group is gevestigd in ruim 50 landen, waar vanuit circa 52.000 professionals werkzaam zijn. 

Na deze ‘grote vier’ van het MGV-domein volgt EY, het enige adviesbureau uit de traditionele Big Four van de advieswereld die de top tien heeft weten te halen. Enkele andere bedrijven in de top tien zijn Lloyd's Register uit het Verenigd Koninkrijk (een specialist op het gebied van openbare veiligheid), adviesbureau Arcadis (met hoofdkantoor in Nederland), Clean Harbors (Amerikaanse expert op het gebied van gevaarlijk afval), veiligheidsadviesbureau DEKRA Insight en het Deense advies- en ingenieursbureau Rambol.

Andere bureaus die door klanten worden erkend als toonaangevende op het gebied van milieu, gezondheid en veiligheid, zijn onder meer GHD Environment, Stantec, Golder, WSP Parsons Brinckerhoff, Amec Foster Wheeler/Wood Group, Tetra Tech Antea Group, Trinity Consultants, Huco Consulting en Langan.

MGV-consultancymarkt

Volgens een schatting van een analistenbedrijf kent de markt voor adviesdiensten op het vlak van milieu, gezondheid en veiligheid vandaag de dag een omvang van ongeveer $5 miljard, waarbij drie sectoren – energie & nuts, chemie en bouw – goed zijn voor meer dan de helft van dit bedrag. Voor de komende twee jaar wordt een sterke groei voorspeld. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat de MGV-consultancymarkt in 2021 de grens van $7 miljard zal doorbreken.