King Business Software sluit zich aan bij investeerder

28 november 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Quadrant Automatisering, het bedrijf achter King Business Software, is overgenomen door een private equity investeerder. 

De nieuwe eigenaar van het softwarebedrijf uit Capelle aan den IJssel, Main Capital Partners, heeft in zijn portfolio reeds twee vergelijkbare partijen – Muis Software en Ctrl – en voorziet grote kansen als gevolg van de krachtenbundeling. Ctrl is een leverancier van accountancy portals en werd eerder dit jaar door de investeerder gekocht van de accountantspraktijk van Deloitte. Het in Heemskerk gevestigde Muis Software, een leverancier van boekhoud- en administratiesoftware, werd in 2017 overgenomen.

King Business Software werd opgericht in 1981 en telt circa zeventig werknemers. Het bedrijf levert software voor boekhouden en facturatie, een enterprise resource planning (ERP) systeem en warehouse management software, voor bedrijven in de groothandel. 

King Business Software + Muis Software + Ctrl  | Main Capital Partners

De toevoeging van King Business Software aan Muis Software en Ctrl heeft gezorgd voor een netwerk, van waaruit diensten geleverd kunnen worden aan ruim vijfentwintigduizend klanten, bediend door een team van zo’n 120 medewerkers. Tot de klantenkring behoren accountancybureaus, administratiekantoren en bedrijven in het midden- en kleinbedrijf. 

Volgens Charly Zwemstra, managing partner van Main Capital, levert de krachtenbundeling een commerciële synergie op voor alle partijen. “Je ziet dat het mkb en accountants behoefte hebben aan bredere functionaliteit. De overname van King past in onze strategie om grotere softwaregroepen te bouwen, die toegevoegde waarde aan hun klanten leveren. Kun je dat bieden, dan is groei gegarandeerd.” Alle drie de bedrijven blijven voorlopig onder eigen naam actief in de markt. Zwemstra: “Alle drie hebben ze een sterke bedrijfsnaam.”

Meer impact in accountancy en het mkb

Mattijs Wilms, de topman van Muis Software, is verheugd met de investering. “Door de bundeling van krachten met King Business Software worden ondernemers en accountants nog beter ondersteund bij hun bedrijfsprocessen met de juiste oplossingen en kunnen we als toonaangevend softwarebedrijf nog meer impact maken in de accountancy en mkb-markt.”

Als onderdeel van de integratie, doet Hans Eschauzier, de huidige directeur van King Business Software, “'met een gerust hart” een stapje terug. “We krijgen niet alleen een financieel sterke, maar ook een zeer complementaire partner. Hiermee borgen we de continuïteit voor alle stakeholders: klanten, werknemers, dealers en partners. Ik heb ook veel vertrouwen in het nieuwe management.”

De overname werd begeleid door BDO en Haagstate Advocaten. BDO leverde financieel advies en transactie-ondersteuning (Sander Holster, Richard van der Lugt en Vincent Koopmans) en belastingadvies (Rene Verbakel en Bart van den Berg). Het team van Haagstate Advocaten bestond uit Harm van Efferink, Sjoerd de Boorder, Kathelijne De Nijs en Eva Roelandt.