Bas de Vries over zijn eerste maanden als consultant bij ITDS

27 november 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Na zes jaar werken en wonen in Litouwen naar Nederland terug verhuizen. Van je vertrouwde werkgever overstappen naar een nieuwe baan. En daarbij de overstap maken van compliance naar risicomanagement. Bas de Vries onderneemt graag iets nieuws. Sinds september werkt hij bij ITDS als Expert Consultant Risicomanagement. Hij vertelt over zijn achtergrond en eerste maanden bij ITDS. 

Altijd wat nieuws ondernemen

“Mijn interesse is breed en ik heb altijd gehouden van nieuwe dingen uitproberen. Zo heb ik bewust voor de brede studie Technology en Policy aan de TU Eindhoven gekozen. Uiteindelijk heb ik mij via mijn master gespecialiseerd in Energy and Sustainable Development. De start van mijn carrière was binnen de duurzame energie. Hoewel mijn natuurlijke interesse in dit onderwerp ligt, vond ik de opdrachten te veel gericht op de lange termijn. Echte impact bereik je over een periode van 20 of zelfs 50 jaar, maar zelf zie ik liever direct resultaat van iets waar ik mee bezig ben.” 

“Na een aantal jaar werken heb ik een radicale shift gemaakt. Ik ben gestopt met mijn vaste baan en als zzp’er gestart. Ik wilde mijn blikveld verbreden door meerdere opdrachten te doen én meer van de wereld zien. In Litouwen ontmoette ik mijn vrouw en we besloten ons daar te settelen. Ik ben in vaste dienst gegaan binnen de financiële sector. Voor mij een geheel nieuwe – op het oog minder idealistische – sector. Maar de werkzaamheden vond ik heel leuk. Digitale producten zette ik vanuit de ‘compliance’-hoek veilig in de markt met een wereldwijd consistente aanpak daarin. Deze projecten werden doorgaans binnen een jaar gerealiseerd. Je zag direct resultaat en dat gaf mij voldoening.”Bas de Vries, Expert Consultant Risicomanagement - ITDS

Skills belangrijker dan kennis

“Ik geloof erin dat – in ieder geval op zakelijk vlak – soft skills belangrijker zijn dan puur inhoudelijke kennis. In mijn ogen zouden sommige bedrijven hier meer op moeten selecteren. Natuurlijk is basiskennis belangrijk. Deze moet goed zitten en dan gaan de persoonlijke skills écht het verschil maken. Waar mijn eigen kracht ligt? Ik heb een sterk conceptueel en analytisch vermogen. Daarnaast pak ik graag problemen op waar andere mensen het liefst met een grote boog omheen lopen. Deze skills kun je in ieder bedrijf en alle sectoren inzetten.”

“Dat deze skills je succesvol kunnen maken, zag je goed bij mijn vorige werkgever in Litouwen. Ik werkte bij een grote Amerikaanse payment provider. Dit was een interessante combinatie van de open Amerikaanse cultuur met meer gesloten Litouwse collega’s. Waar veel Litouwers graag vanuit de inhoud binnen hun eigen expertise werken, help ik juist graag mensen door dingen uit te leggen of door verschillende expertises of afdelingen aan elkaar te koppelen.”

“In een Amerikaans bedrijf brengt deze mentaliteit je verder. Zo was ik in eerste opzicht niet de beste projectmanager binnen het team. Maar doordat ik in staat was onze specialist te helpen met het vertalen van zijn expertise, konden we deze vertalen naar een begrijpelijk proces. Vervolgens overtuigden we ook de rest van het team (inclusief management) over het nut van de aanpak.” 

Eerste maanden bij ITDS

“Vanuit compliance bij een grote corporate ben ik overgestapt naar risicomanagement bij een consultancy. Dit was een sprongetje, maar compliance ligt vrij dicht tegen risicomanagement aan. In beide hoeken zorg je dat processen goed lopen en kijkt wat de risico’s zijn. Vroeger waren dit voornamelijk compliance-risico’s en -vraagstukken, nu meer algemene risico’s en vraagstukken.” 

“De consultancy ligt mij wel. Ik vind het leuk om aan de slag te gaan met moeilijke vraagstukken, waar ze binnen een bedrijf niet uitkomen. Eigenlijk was ik binnen mijn vorige bedrijf ook onbewust consultant. Problemen die anderen te complex vonden, pakte ik graag op. Ik ben blij dat ik gekozen heb voor ITDS. De werkzaamheden bevallen, de sfeer op kantoor is goed en mijn collega’s zijn enthousiast.” 

“Mijn eerste opdracht via ITDS is bij een verzekeraar. Deze branche is nieuw voor mij, maar onderliggende structuren komen veelal overeen met andere bedrijven waar ik gewerkt heb. Wel ben ik bezig met nieuwe producten en frameworks, waar ik me goed over moet inlezen. Ondanks dat ik inhoudelijk (nog) geen expert ben, kan ik door het inzetten van mijn skills al snel een bijdrage leveren bij de klant. Binnen de risk unit ben ik vanaf het eerste moment betrokken bij propositieontwikkeling. Dit betekent: niet alleen uren maken bij de klant, maar ook nadenken over de toekomst van de unit. Het is leuk om te zien dat ik mezelf bij de klant én binnen ITDS binnen korte tijd al nuttig kan maken. En zo zie je maar: neem soms een gok. En wees niet bang om nieuwe dingen te proberen.”