IMAP Nederland begeleidt vier succesvolle overnames

17 oktober 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

M&A-consultants van IMAP Nederland hebben de afgelopen maanden bijgedragen aan het succesvol afronden van diverse transacties. Vier deals uitgelicht.

Maximum | TMP Worldwide

TMP Worldwide, een wereldwijde speler op het gebied van technologieën voor talentacquisitie, heeft vorige week het Nederlandse recruitmentmarketing-technologiebedrijf Maximum overgenomen. Door de krachtenbundeling kan Maximum zijn aanbod aan zijn klanten verdiepen en verbreden. Eveneens kan Maximum door de deal zijn internationale expansieambities gaan verwezenlijken. Voor het in de Verenigde Staten gevestigde TMP levert het nieuwe samenwerkingsverband een sterkere positie op in een van Europa’s belangrijkste markten voor recruitmentmarketing-technologie. 

“Het softwarepakket van Maximum is een goede aanvulling op de TalentBrew-carrièresite en het recruitmentmarketing-platform van TMP”, zegt Michelle Abbey, CEO van TMP Worldwide, een portfoliobedrijf van Gemspring Capital (een Amerikaanse private equity-onderneming). 

Maximum blijft onder zijn eigen merk opereren en voegt in zijn marktbenadering TMP Worldwide toe aan zijn branding. Een team van consultants van IMAP (Balthazar den Breems, Willem op de Hoek en Kevin Weij) adviseerde Maximum-directeur Mark van Buuren tijdens het transactietraject.

IMAP Nederland begeleidt vier succesvolle overnames

HFMtalentindex | Assessio

Op het gebied van menselijk kapitaal werd HFMtalentindex, een in Amsterdam gevestigde leverancier van Software-as-a-Service (SaaS)-oplossingen voor talentbeoordeling en talentontwikkeling, eind vorige maand overgenomen door Assessio, een Zweeds bedrijf dat ook gespecialiseerd is in talentbeoordelingsoplossingen. Assessio is een portfoliobedrijf van Main Capital, een Nederlandse private equity-partij die zich in het bijzonder op de softwaresector richt.

Assessio en HFMtalentindex willen samen uitgroeien tot een toonaangevend Noordwest-Europees bedrijf dat in staat is een uitgebreid scala aan diensten en oplossingen aan te bieden voor zowel pre- als post-lease processen. Volgens analisten zal de West-Europese markt voor software voor human capital management tot en met 2022 groeien met een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van maar liefst 9,2%.

IMAP Nederland (dealteam: Guillaume Petit, Axel Fuhri Snethlage en Kevin Weij) trad op als adviseur voor de aandeelhouders van HFMtalentindex. Volgens Koen Hofkes, de CEO van HFMtalentindex, was het een plezier om met het IMAP-team te werken: “Ze waren toegewijd om de beste deal voor ons te bereiken en ze wisten duidelijk hoe ze dit moesten doen. Het internationaal netwerk van IMAP hielp ook en bleek tijdens het proces van toegevoegde waarde te zijn. Het team was attent, betrokken en maakte ons leven gemakkelijker door ons door de transactie te begeleiden.”

Candid Group | Daily Dialogues

Afgelopen zomer kocht het snelgroeiende Nederlandse marketingbureau Candid Group het Rotterdamse Daily Dialogues, kort nadat Candid Group ook het Amsterdamse creatieve bureau XXS overnam. Daily Dialogues werd opgericht in 2011 en is gespecialiseerd in marketing via sociale media; een activiteit die tot voor kort nog ontbrak in de portefeuille van Candid Group. 

De koop versterkt de marktpositie van Candid Group in de digitale marketingsector, die in ons land een omvang heeft van circa €1,1 miljard. Met ongeveer 220 medewerkers verspreid over kantoren in Amsterdam en Rotterdam is Candid Group een van de grotere spelers in dit landschap. 

Van het moment dat Candid Group in 2007 begon met zijn buy-and-build-strategie is IMAP een van zijn vaste M&A-adviseurs. Bij de overname van Daily Dialogues bestond het team van IMAP uit Cees van Vliet en Steven Klaren. Gérard Ghazarian, oprichter van Candid Group, is positief over de samenwerking: “We hebben inmiddels met IMAP aan elf transacties gewerkt. Hun M&A-kennis en -ervaring helpt ons bij het bereiken van ons doel om een toonaangevende speler te worden in de creatieve industrie.” 

Blokland | Dumaco

In mei dit jaar kocht het in ons land gevestigde metaalbewerkingsbedrijf Dumaco zijn Nederlandse concurrent Blokland Metaalbewerking. Blokland, dat meer dan vijftig jaar geleden werd opgericht, produceert ijzerhoudende en non-ferro halffabricaten vanuit zijn twee moderne productielocaties in Hardinxveld-Giessendam. 

“Blokland heeft een goede reputatie in de markt”, zegt Tom Sanders, CEO van Dumaco. “Met de overname versterken we onze positie als marktleider.” Door de transactie is Dumaco uitgegroeid tot een zevenhonderdkoppig team dat actief is vanuit zes locaties verspreid over ons land. IMAP Nederland (onder leiding van Remco Schouten en Cees van Vliet) trad gedurende het verkoopproces op als financieel adviseur van Blokland.