Senior Manager Melissa Cheung over werken bij Accenture
In 2010 startte Melissa Cheung als Consultant bij Accenture. Negen jaar later werkt ze nog altijd voor het adviesbureau. De redactie van Consultancy.nl sprak onlangs met Cheung over haar werkgeschiedenis. “Er zijn vele mogelijkheden om in het buitenland te werken, maar tot nu toe zijn de projecten waaraan ik heb gewerkt uitdagend genoeg geweest om me het gevoel te geven dat ik zonder al dat gereis ook al op de juiste plek zit”, aldus Cheung.
Voor de in Rotterdam geboren en opgegroeide Melissa Cheung betekende haar toetreding tot Accenture in 2010 het begin van haar professionele carrière, die begon vlak nadat ze afstudeerde aan de Technische Universiteit Delft. “Als kind had ik een romantisch beeld van hoe het zou zijn om voor een groot bedrijf te werken. Veel reizen maakte daar zeker deel van uit.” Inmiddels werkt Cheung al meer dan negen jaar voor Accenture en heeft ze vooral veel privéreizen gemaakt.
Haar keuze om het bedrijfsleven in te gaan kwam niet uit de lucht vallen. “Mijn beide ouders werkten in de IT. Mijn vader was eigenaar van een IT-bedrijf en mijn moeder werkte daar als verkoopmanager. Ondanks mijn interesse in gamen en computers wilde ik in eerste instantie niet per se in hun voetsporen treden”, vertelt Cheung, die aangeeft dat ze tijdens de middelbare school ook met het idee speelde om geneeskunde te gaan studeren: “Dat was een pad dat veel van mijn vrienden ook wilden gaan belopen.”
Toch schreef Cheung zich uiteindelijk in bij de Technische Universiteit Delft. In 2004 begon ze daar aan de bacheloropleiding Technische Informatica & Software Technologie. In 2010 rondde ze hier ook de masteropleiding Computer Science & Information Architecture af. “Ik ben informatica gaan studeren, deels ingegeven door het romantische beeld dat ik had van werken voor een groot internationaal bedrijf, met in mijn achterhoofd dat ik veel zou kunnen gaan reizen. En ik had het idee dat werken voor een multinational mijn horizon zou verbreden.”
Cheung legt uit hoe haar romantische beeld van werken voor een internationale organisaties er precies uitzag: “In nette kleren om de week in een vliegtuig stappen om te werken aan interessante projecten over de hele wereld. Iets in die richting. Behalve een stage die ik tijdens mijn studie in Bangalore in India heb doorlopen, heb ik de afgelopen jaren eigenlijk niet zo veel hoeven reizen zoals ik me dat vroeger als kind wel had voorgesteld.”
Cheung laat weten dat dit deels een bewuste keuze is: “Er zijn vele mogelijkheden om in het buitenland te werken, maar tot nu toe zijn de projecten waaraan ik heb gewerkt uitdagend genoeg geweest om me het gevoel te geven dat ik zonder al dat gereis ook al op de juiste plek zit. Bovendien hoef ik me momenteel niet elke dag overdreven netjes te kleden, wat vooral komt door de millennials bij Accenture en hun pleidooi om op werk sneakers en nonchalante kleren te kunnen dragen. Kortom: het lot heeft mij laten zien dat ik het werkende leven zonder te reizen prima en spannend vind.”
Toch was het ook deels niet een bewuste keuze om in Nederland te blijven en een regelmatig, stabiel leven te leiden, laat Cheung weten: “Dat alles zo is gelopen, komt waarschijnlijk ten dele door mijn opvoeding en dus door mijn ouders, die mij er altijd op hebben gewezen dat je stabiliteit moet koesteren. Tegenwoordig realiseer ik me ook dat wanneer je op reis gaat voor werk, je het overgrote deel van de tijd in het buitenland besteedt aan werken; het is niet alsof je vreselijk veel vrije uren hebt om de plek die je bezoekt uitgebreid te verkennen.”
Ontwikkeling
Volgens Cheung is er een behoorlijk verschil tussen wie ze was toen ze bij Accenture begon en wie ze vandaag de dag is: “In het begin was ik buitengewoon ambitieus en hongerig om zoveel mogelijk nieuwe dingen te doen, te leren en uit te proberen. Hoewel ik natuurlijk nog steeds die drive en energie heb, veranderde ik ongeveer drie jaar geleden een beetje van inzicht. Ik besefte opeens dat werk niet alles is en dat ik de andere dingen die het leven te bieden heeft niet uit het oog mag verliezen.”
“Het duurde even voordat ik begreep dat de wereld niet zou stoppen met draaien als ik niet elke seconde van de dag zou werken.”
– Melissa Cheung
In 2016 nam Cheung bewust de tijd om na te denken en haarzelf vragen te stellen over wat ze precies wilde en hoe ze kon blijven doen waar ze het meest van genoot. “Het duurde even voordat ik begreep dat de wereld niet zou stoppen met draaien als ik niet elke seconde van de dag zou werken. Ik realiseerde ook dat er slimmere manieren zijn om hard te werken. Deze verschuiving in denken heeft me veel rust gegeven en me geholpen meer tevreden te zijn met wie en waar ik ben.”
Werkplezier
“Een van de redenen waarom ik nog altijd graag voor Accenture werk, is omdat ik getuige ben van de transformatie die dit bedrijf doormaakt”, licht Cheung toe: “De manier waarop het bedrijf is overgestapt van het traditionele watervalmodel – waarbij we stapsgewijs nieuwe technologie implementeerden – naar een veel dynamischer, meer wendbare manier van werken, is fascinerend. En het is vooral de moeite waard als je voelt dat je die transformatie persoonlijk kunt beïnvloeden, wat naar mijn idee kan, althans, tot op zekere hoogte.”
Verder maakt Cheung ook deel uit van de Liquid Studio Utrecht van Accenture, een gloednieuwe praktijk die is ontworpen voor snelle applicatieontwikkeling en prototyping van de nieuwste technologieën. “We kijken naar de nieuwste innovaties en proberen ideeën te bedenken die kunnen worden gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren en het veld verder te ontwikkelen. Het is heel interessant om te zien wat mogelijk is op het gebied van nieuwe technologie, automatisering, blockchain-technologie en big data. Ook de impact die deze technologieën kunnen hebben fascineert mij”, zegt Cheung.
Digitale nomaden
“Als mijn man Onno en ik ooit de loterij zouden winnen, zou het kopen van een klein appartement aan zee een van de vele dingen zijn die we zouden doen”, aldus Cheung. “In lijn daarmee spreekt de levensstijl van digitale nomaden me aan. Ik zie ons in de toekomst misschien wel settelen op een plek waar we elke dag een paar uur op onze laptops kunnen werken en daarna onze surfplanken kunnen pakken. Vanaf het moment dat ik als kind begon met skateboarden, ben ik geobsedeerd geraakt door alle sporten met een board. Zo hebben Onno en ik afgelopen jaren op zee gesurft in Nieuw-Zeeland, Australië, Lanzarote, Chili en Portugal.”
Ondanks haar avontuurlijke ambities, kiest Cheung er momenteel toch voor om in Rotterdam te wonen: “Daarom hebben we ons eerste huis hier gekocht. Ik denk dat Rotterdam een perfecte plek is: ik ben dol op het ‘edgy’-karakter van de stad, maar ook op het feit dat je hier gemakkelijk aan de drukte kunt ontsnappen. Het zou de perfecte thuisbasis zijn om naar terug te keren als Onno en ik er toch voor kiezen om een tijd te leven als digitale nomaden. De wereld raakt immers meer verbonden dan ooit tevoren, waardoor deze manier van leven en werken mogelijk is. Dus ik zeg: kom maar op!”