Boek van het jaar ‘Alles Transactie’ beschikbaar in het Engels

15 oktober 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na een succesvolle lancering in Nederland is het bekroonde managementboek ‘Alles Transactie’ van Shikko Nijland, Douwe Lycklama en Chiel Liezenberg nu ook in het Engels uitgebracht.

De drie auteurs zijn allemaal ervaren adviseurs en pioniers op het gebied van betalingen en financiële technologie. Lycklama en Liezenberg hebben zestien jaar geleden adviesbureau Innopay opgericht, terwijl Nijland momenteel Managing Partner bij het bedrijf is. 

In hun boek bespreken de schrijvers verschillende data-gerelateerde onderwerpen zoals de impact van digitalisering op databeheer en commercialisering, de groei van transactionele ecosystemen, de commerciële mogelijkheden van data-uitwisseling en de voordelen van decentralisatie en samenwerking.

Boek van het jaar ‘Alles Transactie’ beschikbaar in het Engels

In het algemeen waarschuwen de auteurs in hun boek dat zowel organisaties als overheden de juiste strategieën moeten zien te vinden om niet te worden overspoeld door de stortvloed aan data. “Veel bedrijven worstelen reeds met hun databeheer en dit zal alleen maar een nog belangrijkere activiteit gaan worden”, zei Nijland eerder dit jaar in een interview met Consultancy.eu.

“Aan de ene kant zijn persoonsgegevens nodig om een digitale transactie te kunnen aangaan, om daarmee het vertrouwen van de betrokkenen te winnen. Aan de andere kant worden steeds meer vraagtekens gezet bij de manier waarop met dergelijke data wordt omgesprongen”, stelde hij daarnaast in een interview met Banken.nl.

Hoewel er geen geheim recept bestaat voor succesvol databeheer, gelooft het drietal wel dat er verschillende strategieën zijn die de slagingskansen vergroten. Samenwerking omarmen is daar een van. “Een manier om meer grip op beheer te krijgen, is door data op een wijze manier te bekijken. Een holistische visie is daarbij cruciaal – als men zich echt wilt voorbereiden op de problemen van morgen, moet leidinggevenden samenwerken buiten de grenzen van hun eigen organisaties, buiten de sectorale grenzen en misschien zelfs buiten de grenzen van het land waar hun organisaties zijn gevestigd”, aldus Nijland. 

Van wie zijn mijn gegevens?

Een ander belangrijk onderwerp waar de schrijvers het over hebben, is data-eigendom, een thema dat onlangs de krantenkoppen haalde na de onthullingen van Cambridge Analytica. De hamvraag is hier: Van wie is data? Van de consument die de data genereert of van het bedrijf dat de gegevens opslaat en exploiteert? “Op dit moment zijn de voordelen van data onevenwichtig verdeeld. Sommige bedrijven hebben veel baat bij het hebben van consumentengegevens, terwijl de consument er doorgaans helemaal geen baat bij heeft”, vertelt Nijland. 

In hun werk leggen de auteurs uit hoe data-eigendom meer gedecentraliseerd zou kunnen worden. “In het ideale geval blijven gegevens bij de bron en hebben gebruikers inzicht en controle over wie toegang heeft tot hun gegevens.” Samenwerking gecombineerd met extra wet- en regelgeving zijn belangrijke stappen vooruit, met opkomende technologieën zoals blockchain en kunstmatige intelligentie die kunnen bijdragen om het gewenste doel te bereiken.

Uiteindelijk zijn vertrouwen en samenwerking tussen bedrijven volgens Nijland, Lycklama en Liezenberg de sleutel tot een duurzame oplossing voor digitale transacties. “Zeker in Europa is er een mogelijkheid om de huidige marktomstandigheden te veranderen in een situatie waarin eindgebruikers meer digitale zelfbeschikking krijgen”, aldus het drietal. 

Ongeveer een jaar na de lancering van de Nederlandse versie van het boek, dat door het platform Management Book is uitgeroepen tot boek van het jaar, is het werk sinds deze week ook in het Engels beschikbaar (zowel hard copy als e-book). De Engelse titel luidt ‘Everything Transaction’.

Boek bestellen? Klik dan hier.